Paikallisuutiset

Keskustan manööveri suututti demariväen: Valtuuston puheenjohtaja Tiina Isotalus (sd.) Kokkolasta: "Matto vedettiin Rinteen alta", Matias Mäkynen Vaasasta: "Keskustan vaateet hämmensivät"

Tiina Isotalus ei vielä kerro suosikkiaan uudeksi pääministeriksi.

Antti Savela

Tamperelainen liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin, 34, tai eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman, 37, Vantaalta. Heistä kahdesta SDP:n puoluevaltuusto valitsee uuden pääministerin ensi viikolla, nähtävästi 12. joulukuuta.

Aikataulu on sen verran tiukka, että ylimääräistä puoluekokousta ei ennätetä järjestää. Tiistaina tasavallan presidentille Sauli Niinistölle eronpyyntönsä jättänyt pääministeri Antti Rinne aikoo jatkaa puolueensa puheenjohtajana. Uuden hallituksen nimittämiseen asti Rinne vetää toimitusministeristöä. Perinteen mukaan toimitusministeristö hoitaa vain rutiinit ja jättää poliittiset päätökset poliittiselle hallitukselle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maakunnassa mustien autojen viikkoa Helsingissä on seurattu ihmeissään.

En liputa vielä ketään, tai liputan sekä Sanna Marinia että Antti Lindtmania. Tiina Isotalus Valtuuston puheenjohtaja (sd.)Kokkola

Kokkolan valtuuston uusi puheenjohtajaTiina Isotalus (sd.) ei anna hallituskumppani keskustalle täysiä pisteitä viime päivien tapahtumista.

– Ihmettelen tätä prosessia. Kysyn itseltäni, että mikä on se virhe, joka pääministeriltä vielä hyväksytään, ja mitä taas ei. En ole lainkaan vakuuttunut siitä, että Antti Rinteen toiminta olisi voinut olla suhteessa näin dramaattisiin seurauksiin. Kysymys oli politiikasta ja kovasta pelistä, Tiina Isotalus kertoo.

Helsingin politiikan viikko näyttäytyy Isotaluksen mukaan ikävänä sikäli, että kuka tämän jälkeen voi ryhtyä pääministeriksi, kun matto voidaan vetää jalkojen alta näin helposti luottamuspulaan vetoamalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Luottamus hallituksen muihin ministereihin pitäisi olla kestävämmällä pohjalla, ei politiikan tekemisen näin kovaa peliä pitäisi olla, Isotalus harmittelee ja näkee keskustan kovien otteiden takana piilevän puolueen heikon kannatuksen.

– Sitä yritetään parantaa nyt tällä tavalla. En minä muuta selitystä keksi. Tämä näyttää todella oudolta toiminnalta. Toivottavasti luottamus voidaan rakentaa uudelleen, mutta ei se helppoa tämän jälkeen ole, Isotalus tuumaa.

Kuka sitten on Tiina Isotaluksen suosikki uudeksi pääministeriksi?

– En liputa vielä ketään, tai liputan sekä Sanna Marinia että Antti Lindtmania. Molemmat ovat kokeneita poliitikkoja nuoresta iästään huolimatta. Olemmekin odotelleet liikenne- ja viestintäministeriä Kokkolaan vieraaksi, ehkä tammikuussa. Liikenneministeri varmaankin Kokkolaan tulee, mutta onko hän Sanna Marin vai joku toinen, Isotalus naurahtaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työnsä eduskunnassa tiistaina aloittanut kansanedustaja Matias Mäkynen (sd.) ei kauan pohdi omaa suosikkiaan uudeksi pääministeriksi.

– Eikös yleensä puheenjohtajaa seuraa varapuheenjohtaja. Sanna Marin on ensimmäinen varapuheenjohtaja. Toki tietysti meillä on muitakin hyvä kandidaatteja, mutta Sanna on niistä paras. Hän tuurasi alkuvuonna Rinnettä tämän sairausloman aikana ja esiintyi edukseen. Marin on selkeä ja johdonmukainen, hyvä valinta, Pohjanmaan Sosialidemokraattien puheenjohtaja Mäkynen Vaasasta miettii.

SDP:n Kokkolan valtuustoryhmä kokoontuu tänään keskiviikkona pohtimaan kaupungin tulevan vuoden budjettia. Aivan varmasti kokouksessa otetaan puheeksi myös poliittinen tilanne ja pohditaan, kuka pääministeriehdokkaista olisi paras vaihtoehto puolueelle ja ennen kaikkea koko maalle.

– Odotan kokousta mielenkiinnolla. Silloin ehkä selviää, ketä ihmiset kannattavat, Isotalus miettii.

Kokkolassa tapahtuu sikälikin uusia asioita vielä tämän vuoden puolella, että pitkään Kokkolan valtuustossa istunut ja vastikään komisaariksi valittu Jutta Urpilainen jättää valtuustotyöskentelyn. Komissaarit luopuvat kaikista luottamustoimista omissa maissaan.

– Vaikka komissaari edustaa koko Eurooppaa, toki voimme kääntyä Jutta Urpilaisen puoleen, jos vain apua kaipaamme, Tiina Isotalus lohduttautuu.

Fakta

Pääministeri vaihtuu

Pääministeri Antti Rinne (sd.) jätti eronpyynnön tiistaina.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö hyväksyi eron.

Rinteen hallitus jatkaa toimitusministeristönä.

SDP nimeää hallitustunnustelijan tiettävästi torstaina.

SDP:n puoluevaltuusto valitsee pääministeriehdokkaan ensi viikolla.

Suurella todennäköisyydellä nykyinen hallituspohja jatkaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä