tiistai 14.7.2020 | 12:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pääkirjoitus: Hallituksen on hyvä löytyä nykypohjalta – Keskustan ja demarien luottamusta tarvitaan, myös SDP:n sisällä on järjestämistä

Tiina Ojutkangas
Ti 3.12.2019 klo 20:30

Postin työriidasta alkanut monivaiheinen draama päättyi tiistaina pääministeri Antti Rinteen (sd.) eroon. Rinteen johtama toimitusministeristö toimii siihen saakka, kunnes uusi hallitus saadaan aikaan.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) arvioi, että uusi hallitus on kasassa viikon sisällä. Jos hallituspohja menee uusiksi, voivat neuvottelut kestää jopa viikkoja. Järjestelynä vanhan ohjelman ja pohjan päälle rakennetussa hallituksessa ei ole mitään vikaa, koska Posti-kriisin laineissa ei hallitusohjelmasta sinänsä ole löytynyt moitittavaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei odota kutsua hallitusneuvotteluihin, mutta kokoomuksen Petteri Orpo odottaa avoimia neuvotteluita, joihin kaikki ovat tervetulleita.

Homma etenee siten, että eduskunnan suurimman puolueen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kutsuu kaikki puolueet neuvotteluun. Silti on erittäin todennäköistä tai itse asiassa selvääkin, että hallitusta lähdetään muodostamaan nykypohjalle.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kommentoi tiistaina, että viidellä puolueella on mahdollisuus jatkaa yhdessä sopimansa ohjelman toteuttamista. Samansuuntaista viestiä tuli päivän mittaan muiltakin hallituspuolueilta.

SDP:n sisällä ei kisa päättynyt pääministerin dramaattiseen eroon. Puoluekokous on edessä ensi kesänä, ja Rinteellä tuntuu riittävän taistelutahtoa pätkäpääministeriyden ja Posti-kriisin jälkeenkin.

Joka tapauksessa Suomen pääministeri vaihtuu. Tehtävä kiinnostaa puolueen varapuheenjohtajaa, liikenneministeri Sanna Marinia ja eduskuntaryhmän johdossa olevaa Antti Lindtmania. Muitakin nimiä spekulaatioissa vilahtelee, ja valinnan tekee SDP:n puoluevaltuusto lähiaikoina.

Marinin puolesta liputettiin jo alkuvuonna tämän sijaistaessa menestyksellisesti puoluejohtajaa sairausloman ajan. Marinin pääministeriys sai puolueen sisältä nopeasti myös kannatusta. Hallituksen on päästävä töihin ja SDP:n ja keskustan luotava suhteensa uudestaan.

Mutta yhtä tärkeätä on se, että SDP:n eri leirit yhdistyvät. Oman vivahteensa tilanteeseen tuo se, että Rinne pysyy ainakin toistaiseksi puoluejohtajana.

Lue juttu pohjalaisten demarien näkemyksistä.

Silti on erittäin todennäköistä, että hallitusta lähdetään muodostamaan nykypohjalle.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »