tiistai 28.1.2020 | 01:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koivuhaan poikkeuksellisen raa'asta murhasta tuomitun elinkautinen jatkuu – Helsingin hovioikeus hylkäsi hakemuksen ehdonalaiseen vapautumisesta

Riikka Sipilä Keskipohjanmaa
La 7.12.2019 klo 15:00 [päivitetty la 17:09]

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kokkola

Koivuhaassa vuonna 2006 tehdystä murhasta tuomittujen miesten elinkautinen vankeusrangaistus jatkuu. Helsingin hovioikeus on hylännyt toisen elinkautiseen vankeuteen tuomitun miehen hakemuksen ehdonalaiseen vapautumisesta.

Toinenkin murhasta tuomittu mies on hakenut elinkautisesta vapautumista Helsingin hovioikeudesta, mutta hänen hakemuksensa käsittely on yhä kesken.

Miehet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen 13 vuotta sitten tehdystä yhteisen tuttunsa poikkeuksellisen raa'asta murhasta.

Kokkolan käräjäoikeus langetti elinkautisen vankeusrangaistuksen elokuussa 2007, eikä Vaasan hovioikeus muutamaa kuukautta myöhemmin nähnyt perusteita lieventää tuomiota.

Keski-Pohjanmaalle vain vähän ennen veritekoa muuttaneet miehet olivat lähtöisin Itä-Suomesta, oletettavasti Kuopion seudulta. Epäillyistä nuorempi, tuolloin 26-vuotias, oli vuokrannut pari kuukautta aikaisemmin asunnon Koivuhaasta. Hänen kaksi vuotta vanhempi rikoskumppaninsa asui Kaustisella.

Poikkeuksellisen henkirikoksen selvittely käynnistyi, kun miehet kävelivät marraskuussa 2006 sisään Nurmijärven poliisiasemalle ja kertoivat Kokkolassa viisi päivää aikaisemmin tekemästään murhasta. Keskipohjanmaan kerrottua tapauksesta, myös poliisi vahvisti että tutkintaan tullut henkirikos oli "erityisen raaka ja julma” (KP 16.11.2006).

Yksityisasunnosta Kokkolan Koivuhaasta löytyi väkivallan uhri, jonka kallo oli murtunut ja jonka kehosta löytyi toistakymmentä pistojälkeä. Murhasta sittemmin tuomitut miehet olivat myös yrittäneet hävittää ruumista, mutta puuha oli syystä tai toisesta jäänyt kesken.

Poliisitutkinnassa ei koskaan aukottomasti selvinnyt motiivia veriteolle. Miehet eivät kuitenkaan missään vaiheessa kiistäneet syyllisyyttään poliisikuulusteluissa.

Väkivallan poikkeuksellisuudesta kertoo kuitenkin jotain se, että Kokkolan käräjäoikeus päätti helmikuussa 2007 käsitellä tapauksen suljetuin ovin. Lisäksi kaikki murhajutun rikostutkinta-aineisto ja oikeudenkäyntiasiakirjat julistettiin salaisiksi 40 vuoden ajaksi.

Suomessa elinkautisvanki voi vapautua ehdonalaiseen Helsingin hovioikeuden päätöksellä aikaisintaan 12 vuoden jälkeen. Kuluneella vuosikymmenellä elinkautista on istuttu keskimäärin vähän yli 14 vuotta.

Elinkautisen vankeusrangaistuksen tiukentaminen on ollut harkittavana oikeusministeriössä. Törkeimpien väkivalta- ja seksuaalirikosten rangaistavuutta aiotaan tarkastella siten, että rangaistukset ovat oikealla tasolla sekä suhteessa teon vahingollisuuteen että muista rikoksista langetettaviin rangaistuksiin.

Kansallista lainsäädäntöä ja toteutuneita vapauttamiskäytäntöjä on tarkoitus vertailla myös muiden maiden käytäntöihin.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on linjannut, että elinkautinen vankeusrangaistus ilman todellista mahdollisuutta ehdonalaiseen vapautumiseen, loukkaa Euroopan ihmisoikeussopimuksen kolmatta artiklaa eli kidutuksen, epäinhimillisen ja halventavan kohtelun kieltoa.

Myös suomalaiset oikeusoppineet ovat suhtautuneet varauksella ajatukseen elinikäisestä elinkautisesta vankeusrangaistuksesta, sillä sen katsotaan istuvan huonosti suomalaiseen oikeuskäytäntöön.

Lue lisää: Keskipohjanmaa 16.11.2019: Kokkolan Koivuhaassa tapahtui 13 vuotta sitten poikkeuksellisen raaka veriteko

FAKTA

Elinkautisesta vapautuminen

Elinkautiseen vankeuteen tuomittu voi päästä ehdonalaiseen vapauteen. Vapauttamisesta päättää Helsingin hovioikeus.

Ehdonalainen vapautuminen on mahdollista, kun vankeutta on suoritettu vähintään 12 vuotta. Alle 21-vuotiaana rikoksen tehneellä vastaava aika on 10 vuotta.

Elinkautisesta vankeudesta voi vapautua myös tasavallan presidentin armahduksella.

Ehdonalaisesti vapautuneelle määrätään koeaika, joka on enintään kolme vuotta. Elinkautisesta vankeudesta ehdonalaisesti vapautuneen koeaika on aina kolme vuotta.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »