Paikallisuutiset

Alueemme kansanedustajat lähtevät Linnan juhliin hyvillä mielin ja veteraanisukupolville kiitollisena –  Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson: "Ilman yhtenäisyyttä turvallisuutemme on vaarassa"

Itsenäisyyspäivän juhlinta huipentuu juhlavastaanotolle presidentin linnaan. Vakiovieraina ovat joka vuosi muassa kaikki 200 kansanedustajaa puolisoineen.

Keskioohjanmaan levikkialueelta Linnan juhliin osallistuu kuusi kansanedustajaa. Eduskuntaan valittu Jutta Urpilainen (sd.) Kokkolasta on siirtynyt komisaarin virkaan Brysseliin ja hänen tilalleen on noussut varapaikalta Matias Mäkynen Vaasasta. Jutta Urpilainen on estynyt tänä vuonna osallistumasta linnanjuhliin virkamatkan vuoksi.

Keskipohjanmaa kysyi Linnan juhliin osallistuvilta kansanedustajilta itsenäisyyteen liittyviä kysymyksiä:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

1) Millä mielin olette menossa itsenäisyyspäivän viettoon tasavallan presidentin vastaanotolle?

Juhlaan liittyy kiitollisuus menneiden sukupolvien ja veteraanien työtä kohtaan. Mikko Kinnunen Kansanedustaja, Reisjärvi

2) Mikä itsenäisessä Suomessa on nykyään tärkeintä?

3) Kuinka itsenäisyys näkyy ja näkyykö itsenäisyys paikallisesti?

Vastaukset:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Peter Östman (kd.) Luoto

1) Hyvillä mielin. Itsenäisyyspäivän juhlaperinne alkoi vuonna 1919 joten tämän vuoden juhlat ovat siinä mielessä historialliset.

2) Tärkeintä itsenäisyyspäivässä on yhdistää Suomen kansa, luoda sisäinen yhtenäisyys. Ilman yhtenäisyyttä ei ole taloudellista, sosiaalista tai henkistä menestystä. Ilman yhtenäisyyttä Suomen turvallisuus on vaarassa ja olemme alttiita vaikuttamiselle, sekä sisäisille ristiriidoille, jotka lopettavat sen Suomen jossa me nyt elämme.

3) Onneksi se näkyy paikallisesti, ja hyvinkin laajasti yhteiskunnassamme. Itsenäisyyspäivänä Suomen kansa tuntee syvästi, ettei se voi täyttää kansallista ja yleisinhimillistä tehtäväänsä muuten kuin täysin vapaana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Anna-Maja Henriksson (r.) Pietarsaari

1) Itsenäisyys on minulle ja Suomelle tärkeä ja kunnioitettava asia, sitä on syytä juhlistaa arvokkaalla tavalla. Ennen kaikkea nyt kun maailmalla ja politiikassa muuten kuohuu, on tärkeää, että maassa on myös vakautta ja perinteitä. Isäni oli Tali-Ihantalassa ja äitini hoiti kotirintamalla haavoittuneita. Veteraanien uhrauksen merkitys on meille todella suuri.

2) Itsenäisyys on kullanarvoista. Itsenäisyys on koko demokraattisen yhteiskuntamme perusta. Se merkitsee sitä, että me saamme Suomessa päättää meistä koskevista asioista.

3) Paikallisesti itsenäisyys näkyy toisaalta hiljentymisenä juhlan aikana ja toisaalta riehaantumisena, kun Suomi esimerkiksi pärjää urheilussa. Minusta on tärkeää, että meillä on terve kansallinen identiteetti, jossa voidaan yhdessä juhlistaa onnistumisia.

Mika Lintilä (kesk.) Toholampi

1) Iloisella mielellä, kuten aina. Sain kutsun vastaanotolle 21. kertaa ja tilaisuus on näin ollen tuttu juttu. Mutta joka kerta vastaanoton arvokkuus sykähdyttää. On iso kunnia saada juhlia itsenäisyyttä sotiemme veteraanien seurassa.

2) Itsenäisyydessä tärkeintä on eheys. Noin 80 vuotta sitten riidat heitettiin syrjään ja lähdettiin rintamalle yksissä tuumin. Samanlaisella yhteishengellä rakennetaan Suomea myös jatkossa.

3) Minusta itsenäisyys näkyy hyvinvoinnissamme. Kansainvälisten kyselyjen mukaan me olemme maailman onnellisin ja tyytyväisin kansa. Meidän pitää tehdä porukalla kaikki, että hyvinvointia ja elinvoimaa olisi tasapuolisesti eri alueilla.

Mikko Kinnunen (kesk.) Reisjärvi

1) On minulle kunnia-asia osallistua kansanedustajana puolisoni Irman kanssa presidentin vastaanotolle. Koti, uskonto ja isänmaa ovat minulle tärkeitä arvoja. Juhlaan liittyy kiitollisuus menneiden sukupolvien ja veteraanien työtä kohtaan.

2) Sivistys, toisista ja ympäristöstä huolehtiminen kantavat pientä kansaamme. Meidän tulee kehittää maatamme tasapuolisesti ja ottaa kaikki mukaan, jotta säilymme yhtenäisenä kansana kaiken epävakauden keskellä. Maamme eri osat voivat erilaistua, mutta ei kuitenkaan saa eriarvoistua.

3) Jokainen alue on tärkeä osa isänmaatamme.

Mauri Peltokangas (ps.) Kaustinen

1) On kunniatehtävä päästä Linnan juhliin itsenäisyyspäivänä. Juhlin siellä ennen kaikkea niiden sukupolvien työtä, jotka taistelivat Suomen itsenäisyyden.

2) Tärkeintä on pitää kiinni itsenäisyydestä ja itsemääräämisoikeudesta kynsin hampain. Ei voi olla oikein, että vuosi vuodelta luovutamme enemmän ja enemmän päätösvaltaa Brysseliin ja EU:hun. Samalla meidän tulee vaalia omaa kieltä ja kulttuuria.

3) Paikallisesti olemme joutuneet luovuttamaan valtaa EU:hun ja noudattamaan EU:n lainsäädäntöä ja direktiivejä. Jatkossa meidän tulee ottaa mallia muista maista ja suhtautua kriittisesti meille haitallisiin direktiiveihin.

Fakta

Linnan juhlat

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto illalla presidentin linnassa

Juhlavieraiden vastaanottajina presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio

Vieraina muun muassa sotiemme veteraaneja ja muita kansalaisia

Vakiovieraina muun muassa kaikki kansanedustajat puolisoineen

Perinteen aloitti presidentti Ståhlberg jo vuonna 1919

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä