tiistai 21.1.2020 | 10:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Soiten valtuusto kokoontuu maanantaina – Tunkkari ja Lepola säilynevät: valtuuston puheenjohtaja Sari Innanen: "Käsittelyssä eivät ole vain säästöt, vaan luottamus toisiimme"

Lepolan ja Tunkkarin palvelut saanevat joulurauhan valtuuston kokouksessa maanantaina

Antti Savela Keskipohjanmaa
Su 8.12.2019 klo 07:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Soiten maanantaina kokoontuvan valtuuston puheenjohtaja Sari Innanen (kesk.) on valmistautunut siihen, että kokouksessa käytetään kosolti puheenvuoroja varsinkin porua herättäneistä säästöistä.

– Kun Soite perustettiin kolme vuotta sitten, tunnelma oli suorastaan hurmahenkinen. Hoidon ja sosiaalipalveluiden integraatioon uskottiin kuin vuoreen. Nyt jo muutamassa vuodessa tilanne on kokonaan toinen. Maakunta osoittaa suorastaan repeämisen merkkejä. Tilanne on todella kummallinen, Innanen ihmettelee.

Innasen mukaan sekä virkamiesten että luottamushenkilöiden pitäisi nyt katsoa peliin, unohtaa nurkkakuntaisuus ja yrittää löytää kokonaisuutta palveleva yhteinen tahtotila.

– Aivan liikaa – sekä maakunnassa että Kokkolassa – yritetään osaoptimoida rakennetta. Se ei johda mihinkään hyvään, Innanen kommentoi.

Innasen mukaan osaoptimoinnissa vaarana on maakunnan hajoaminen ja kaiken hyvän menettäminen, jota on monta vuotta rakennettu.

– Siksi maanantaina ei käsitellä vain budjettia ja säästöjä. Siellä on pelissä myös luottamus. Eri puolilla maakuntaa asuvien on löydettävä taas luottamus toisiaan kohtaan. Ei tästä muuten tule mitään, Innanen kiteyttää ja esittää Soiteen avointa ja seikkaperäistä keskustelua rakenteista ja kiinteistöistä ja ylipäätään siitä, mitä palveluja Soitesta halutaan.

Kova ja paikoin repivä keskustelu harmittaa Innasta. Toisaalta hänkin ihmettelee joitakin säästöarvioita.

Virkamiesten laskelmat varsinkin Lohtajan Lepolan tehostetun palveluasumisen yksikön sulkemisesta saatavasta miljoonan euron säästöstä eivät vakuuta liiketalouden lehtorina työskentelevää Sari Innasta.

Asiaa tarkkaan pohtineen Innasen mukaan Lepolan miljoonan ja Tunkkarin 1,7 miljoonan euron säästölaskelmat pitävät kyllä matemaattisesti paikkansa, mutta ongelma on siinä, että laskelmien mukaan palvelua ei voi käytännössä tuottaa.

– Esimerkiksi Lepolassa on nykyään 21 ihmisen henkilökunta sekä lisäksi hoitajat intervallihoidon osalta. Tämä työpanos on tarkoitus korvata laskelman mukaan viiden kotihoitajan lisäpanostuksella. Jos ihmiset aiotaan hoitaa yhtä hyvin kuin nyt, yhtälö on täysin mahdoton. Tehostetun palveluasumisen asiakkaat ovat huonokuntoisia ja he tarvitsevat paljon hoivaa ja hoitoa. Onko heillä kaikilla edes kotia mihin palata? Innanen hämmästelee.

Innasella on se käsitys, että Tunkkarin vuodeosaston sulkeminen taas tarkoittaa sitä, että käytännössä kotisairaanhoitoon tulee ohjata paljon nykyistä enemmän resurssia, käytännössä todennäköisesti enemmän mitä on suunniteltu. Sikäli Innasen mukaan on oikein, että lyhytaikaisia vuodeosastojaksoja tulee lyhentää, mutta on psykologisesti paljon järkevämpää lisätä kotona tapahtuvaa toipumista vaiheittain kuin kertarysäyksellä.

– Kun vuodeosastohoitoa vähennetään asteittain, voidaan kerryttää kokemuksia ja saada näyttöä siitä, että lyhyet jaksot vuodeosastolla ovat ensi sijassa asiakkaan etu, ja kuin sivutuotteena vuodeosastoa edullisempi vaihtoehto, Innanen miettii.

Soiten hallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila (kesk.) arvelee, että sekä Lepolan että Tunkkarin tilanteet ovat loppuun käsitellyt eikä niitä enää tuoda uudelleen esille valtuustossa. Vaikka hallituksessa hyväksyttiin yt:t niukasti äänin 6-5 kompensaationa menetetyille säästöille, Laitilan mukaan valtuustossa tullee käsittelyyn esitys, että uusista yt:stä luovutaan.

– Tämä esitys mennee läpi aika lailla yksimielisesti. Säästöt jäävät vain tulematta ja siltä osin kuntien maksuosuudet nousevat. Kokkolassa nousua tapahtunee 1-2 miljoonaa, Laitila miettii.

– Samalla lailla Kruunupyyhyn suunnitellut säästöt kariutunevat lopullisesti valtuustossa. Sekin kuitataan maksuosuuksien korotuksilla, Laitila jatkaa.

Soiten valtuusto koolla

Soiten valtuusto koolla maanantaina

Käsittelyssä muun muassa mittava säästölista

Alunperin säästöjä piti saada 14 miljoonaa euroa

Säästöjä karsittiin Soiten hallituksessa noin 3 miljoonaa

Lepolan palvelukoti ja Tunkkarin vuodeosasto ovat jatkamassa

Kruunupyyn vastaanottopalveluja ei ilmeisesti keskitetä

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »