Paikallisuutiset

Vielä pari vuotta öljyllä – Kokkolalainen Juha Keski-Petäjä aikoo uusia kotinsa lämmitysjärjestelmän lähivuosina, sama on edessä tuhansilla suomalaisilla: "Syrjäseudulla ja vanhassa talossa kannattaa harkita kaksi kertaa"

Taas on tankki täynnä! Tarkemmin sanoen 1 500 litran öljysäiliö.

KokkolalaisenJuha Keski-Petäjän pihalla pyörähtää säiliöauto kahdesti vuodessa. Toinen toimitus osuu yleensä loppuvuoteen.

– Teen tilauksen netistä. Öljy tuodaan Kokkolassa sijaitsevilta varastoilta, sanoo Keski-Petäjä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hänen talonsa lämmitys vie keskimäärin 2 500 litraa öljyä vuodessa. Luvut ovat hyvin muistissa, sillä Keski-Petäjä on käyttänyt öljylämmitystä vuodesta 1993.

Sinä aikana öljyn hinta ja suhtautuminen öljyyn ovat muuttuneet rajusti. Keski-Petäjä muistelee, että hänen ensimmäisen öljytilauksensa litrahinta oli alle 70 penniä eli noin 0,15 euroa.

– Nyt hinta on aika tarkkaan euron. Raakaöljyn hinta maailmanmarkkinoilla on noussut.

"Ainakin nämä öljyt poltetaan loppuun", Keski-Petäjä sanoo. Sitten hän aikoo pitää tuumaustauon. Lämmitysjärjestelmän päivitys siintää 1–2 vuoden päässä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eikä Keski-Petäjä ole yksin.

Fossiilisen polttoaineen käytöstä lämmityksessä on tarkoitus luopua Suomessa 2030-luvun alkuun mennessä. Valtion ja kuntien kiinteistöjen öljylämmityksestä luovutaan vuoteen 2024 mennessä.

Samalla fossiilisten lämmityspolttoaineiden verotus kiristyy.

Tämä kaikki aiheuttaa painetta öljylämmittäjille, joista enemmistö on jo eläkeiässä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lämmityslaiteasennuksia tekevien liikkeiden urakoitsijajärjestö Lämmitysenergia Yhdistys Ry:n erityisasiantuntijaEero Otronen uskoo, että monella varat eivät riitä lämmitysremonttiin.

– Eläketurvakeskuksen mukaan vuonna 2016 eläkeläisten toimeentulo oli keskimäärin 1 800 euroa kuukaudessa. Heillä ei yksinkertaisesti ole varaa vaadittuun lämmitysjärjestelmän vaihtoon.

Motivan vertailun mukaan halvin vaihtoehto on kaukolämpöön ja kallein maalämpöön siirtyminen. Kaikkein halvimmaksi tulee kuitenkin sähkölämmitysremontti, joka maksaa 3 000–5 000 euroa.

Juha Keski-Petäjä on ollut eläkkeellä muutaman kuukauden. Hänellä lämmitysjärjestelmän päivittäminen liittyy ainoastaan vanhan kaluston ikään.

– Pakko päivittää. Se on kohta kolmekymmentä vuotta vanha. Isossa kuvassa pidän päästöjen vähentämistä hyvänä asiana, mutta joskus Suomessa ollaan liiankin tarkkoja. Puhutaan kaiken maailman puunpolton hiukkaspäästöistä, Keski-Petäjä sanoo.

Juha Keski-Petäjä ja hänen vanha kaverinsa; hyvin palvellut öljylämmitysjärjestelmä. – Pannua pitää pari kertaa vuodessa putsata. Muuten lämmitys ei ole taloudellista. Nokeentuminen lisää kulutusta, sanoo Keski-Petäjä.
Juha Keski-Petäjä ja hänen vanha kaverinsa; hyvin palvellut öljylämmitysjärjestelmä. – Pannua pitää pari kertaa vuodessa putsata. Muuten lämmitys ei ole taloudellista. Nokeentuminen lisää kulutusta, sanoo Keski-Petäjä. Kuva: Ulla Nikula

Öljyllä lämmittävät ihmiset eivät liiemmin valmistaudu fossiilisten polttoaineiden jälkeiseen aikaan.

Tämä on Omakotiliiton toiminnanjohtajaKaija Savolaisen tuntuma.

– Yleisellä tasolla öljylämmitystä on koko ajan karsittu. Jos sitä ei ole kokonaan korvattu, niin oheen on hommattu ilmalämpöpumppua ja aurinkopaneelia. Uudisrakentamisessa öljylämmitystä ei ole asennettu juuri lainkaan viimeiseen kymmeneen vuoteen, Savolainen sanoo.

Hänen mukaansa hankalimmassa asemassa ovat syrjäseuduilla asuvat iäkkäät ihmiset, jotka lämmittävät kotinsa yhä öljyllä.

– Kasvukeskuksissa asuvien on järkevää varautua tulevaisuuden muutoksiin. Sen sijaan haja-asutusalueilla ikääntyneiden asunnonhaltijoiden kohdalla vahvaa harkintaa kannattaa käyttää. Varmin tapa on tehdä lämmitystapatäydennyksiä, jotta vanhaan taloon ei tule isoa hukkainvestointia, sanoo Savolainen.

Hänen karkean arvionsa mukaan 150 000–200 000 pientaloa lämpenee Suomessa öljyllä.

– Puolessa taloista asuu ikääntyvää väestöä. Nykyään suosituin lämmitysmuoto pientaloissa on maalämpö. Oheen asennetaan ilmalämpöpumppuja, aurinkopaneelia ja takkaa. Puuta käytetään myös mukavuussyistä. Rätisevää takkaa on kiva katsella.

Mikä on Juha Keski-Petäjän tuleva lämmitysvaihtoehto?

– Halvin ratkaisu olisi kaukolämpö, johon liittyminen maksaa vähän päälle 7 000 euroa. Runkolinja kulkee neljä metriä talon nurkalta. Talvella vaihtoa ei kannata tehdä, koska kaivamista on kuitenkin. Sen sijaan jonkun ilma-vesilämpöpumpun asentaminen onnistuisi jo nätisti.

Fakta

Enemmistö eläkeläisiä

Hallitusohjelman mukaan sähkön ja lämmön tuotannon tulee olla Suomessa lähes päästötöntä 2030-luvun loppuun mennessä huolto- ja toimitusvarmuusnäkökulmat huomioiden.

Öljylämmittäjiä kannustetaan siirtymään muihin lämmitysmuotoihin 2020-luvun aikana.

Enemmistö öljylämmittäjistä on eläkeiässä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä