Paikallisuutiset

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa voi nyt synnyttää veteen – Tapa ei kuitenkaan sovi kaikille: "Jos vedessä oleminen ei tunnukaan hyvältä, ammeesta voi aina tulla pois"

Vesisynnytys on nyt mahdollista Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa. Aiemmin synnytysosaston ammetta on käytetty vain kivunlievitykseen, mutta joulukuun alusta lähtien äidit ovat saaneet halutessaan myös synnyttää veteen.

Vesisynnytykset ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina, joten Kokkolassakin haluttiin vastata synnyttäjien toiveisiin.

– Oulaskankaalla vesisynnytyksellä oli pitkät perinteet, joten etenkin sen alueen synnyttäjät ovat kyselleet vesisynnytyksen perään, Keski-Pohjanmaan keskussairaalan synnytysosaston ylilääkäri Charlotta Frostdahl kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vesisynnytys tapahtuu nimensä mukaisesti vesialtaassa. Lämmin vesi saattaa rentouttaa ja rauhoittaa äitiä, lievittää synnytyskipuja ja jopa nopeuttaa synnytystä. Kätilöt eivät millään tavalla puutu synnytyksen luonnolliseen kulkuun.

Vesisynnytykseen saa toki tutustua etukäteen, mutta liialliseen pohtimiseen ei kannata käyttää energiaa. Saara Hopeavuori Kätilö

– Annamme äidin kropan tehdä töitä luonnollisesti, jolloin meidän ei tarvitse periaatteessa koskea veteen ollenkaan. Tarpeen vaatiessa hyppäämme tietenkin ammeeseen, Keski-Pohjanmaan keskussairaalan kätilöSaara Hopeavuori kuvailee.

Kätilö tarkkailee vauvan sydänääniä, äidin vointia ja veden lämpötilaa. Avautumisvaiheessa vesi saa olla 36–37-asteista ja ponnistusvaiheessa korkeintaan 33–35-asteista: näin ehkäistään esimerkiksi äidin verenpaineen ja pulssin nousua, vuodon riskiä, kuivumista sekä vauvan sykkeen nousua.

Vesiammeeseen mennään vasta siinä vaiheessa, kun synnytys on kunnolla käynnissä. Epiduraali- tai selkäydinpuudutusta ei voida käyttää tulehdusriskin vuoksi, mutta kohdunkaulanpuudutus on vesisynnytyksessäkin mahdollinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vauva syntyy kokonaan veden alle, minkä jälkeen äiti nostaa hänet pinnalle. Silloin vauva ei pääse vahingossakaan vetämään vettä keuhkoihinsa.

– Napanuoran leikkaamisen jälkeen äiti siirtyy samassa huoneessa olevalle sängylle istukan synnyttämistä varten, Frostdahl selventää.

Vaikka monet puhuvat vesisynnytyksen puolesta, se sopii kuitenkin vain matalan riskin synnyttäjille. Äidillä ei saa olla synnytykseen vaikuttavia perussairauksia, raskauden on oltava täysiaikainen ja yksisikiöinen, synnytyksen on lähdettävä käyntiin itsestään ja vauvan on oltava kohdussa pää alaspäin.

Näitä kriteereitä ei kuitenkaan tarvitse miettiä etukäteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tänne kannattaa tulla avoimin mielin. Vesisynnytykseen saa toki tutustua etukäteen, mutta liialliseen pohtimiseen ei kannata käyttää energiaa. Kätilöt käyvät kriteerit läpi sitten sairaalassa, Hopeavuori opastaa.

Mikäli synnytystavan valitsee etukäteen ja on sen suhteen liian ehdoton, voi vastassa olla pettymys, jos synnytys ei menekään suunnitelmien mukaan.

– Omaa kehoa pitää kuunnella. Jos vedessä oleminen ei tunnukaan hyvältä, ammeesta voi aina tulla pois.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan kätilöt koulutettiin vesisynnytyksiä varten marraskuussa, ja ensimmäinen vesisynnytys tapahtui jo marraskuun lopussa. Joulukuussa vesisynnytyksiä on ollut kolme.

– Tässä vaiheessa on vaikea ennustaa, kuinka suosittuja vesisynnytyksistä tulee, mutta luulen niitä olevan tulevaisuudessa ainakin kerran viikossa, Frostdahl sanoo.

Toisinaan äidit haluavat hoitaa vesisynnytyksen kotona. Sitä Frostdahl ei kuitenkaan suosittele.

– Sairaalaympäristö on aina turvallisempi vaihtoehto.

Fakta

Vesisynnytys

Synnytystapa, jossa vauva synnytetään vesialtaaseen. Vesi voi rentouttaa äitiä, lievittää synnytyskipuja ja nopeuttaa synnytystä.

Yleistynyt viime vuosien aikana suomalaisissa sairaaloissa. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa vesisynnytykset alkoivat joulukuun alussa.

Voidaan toteuttaa, jos raskaus on sujunut normaalisti, äiti ja sikiö voivat hyvin, raskaus ei ole ennen- eikä yliaikainen, synnytys on lähtenyt käyntiin itsestään ja vauva on kohdussa pää alaspäin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä