lauantai 25.1.2020 | 11:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Joulua kohti laulaen – Kokkolan kirkoissa järjestettiin sunnuntaina peräti neljä jouluista konserttia tai laulutilaisuutta

Joulun aika herkistää ihmisiä, ja varsinkin lapsuudesta tutut joululaulut sykähdyttävät konserteissa ja laulutapahtumissa

Martina Store Keskipohjanmaa
Su 15.12.2019 klo 18:30 [päivitetty su 19:42]

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

KOKKOLA

Sunnuntai tarjosi sylin täydeltä jouluista tunnelmaa, kun Kokkolan kirkoissa järjestettiin peräti neljä jouluista konserttia tai laulutilaisuutta. Kaarlelan kirkossa oli joulumieltä tarjolla kahteen otteeseen, kun Kauneimmat Joululaulut kajahtivat ilmoille kahden tilaisuuden aikana.

Iltapäivällä järjestetty tilaisuus oli suunnattu lapsiperheille, ja tilaisuus keräsikin Kaarlelan kirkkoon runsain määrin kuulijoita ja laulajia vauvasta vaariin. Joulumieltä olivat lähteneet hakemaan myös Alisa ja Miisa Sipilä, jotka mummonsa Kristiina Sipilän kanssa osallistuivat tilaisuuteen ensimmäistä kertaa.

– Jätimme tyttöjen vanhemmat kotiin tekemään joulusiivousta, ja lähdimme joululauluja kuuntelemaan. Miisa on tottunut laulamaan kirkossa, sillä hänen päiväkodin joulujuhlat järjestettiin Kokkolan kaupunginkirkossa. Kop, kop, kop, kop, joulu oveen kolkuttaa kuuluu Miisan lempijoululauluihin, Kristiina Sipilä kertoo.

Ensimmäistä kertaa Kauniita Joululauluja laulamaan saapui myös Mirella Virkkula tyttärensä Milkan kanssa.

– Olemme useana vuonna miettineet, että täytyisi tulla, ja nyt se toteutui. Lähdettiin tänne hakemaan joulun tunnelmaa. Milkan lempikappale on Kulkuset, kun taas minä pidän Varpunen jouluaamuna -laulusta, vaikkakin se on hieman surullinen, Virkkula kertoo.

Kanttorina Kaarlelan kirkon tilaisuuksissa toiminut Tuula Pihlajaharju kertoo olleensa mukana toteuttamassa vastaavia tilaisuuksia useita kymmeniä kertoja. Hän kuvailee tilaisuuksien tunnelmaa herkäksi ja läsnäolevaksi.

– Jokainen sinne tuleva pystyy varmasti parhaiten kuvailemaan omaa tunnelmaansa, mutta kyllähän kirkkoon kokoonnutaan perimmäisten asioiden äärelle, ja kirkkoon tultaessa ollaan läsnä. Kaarlelan tunnelmallinen kirkko on monille kokkolalaisille tuttu paikka, ja siihen sisältyy monenlaisia tunnemuistoja, Pihlajaharju toteaa.

Hän kertoo joulun ajan herkistävän ihmisiä, ja varsinkin lapsuudesta tutut joululaulut sykähdyttävät.

– Joululaulut ovat rakkaita lauluja ihmisille. Vaikea on sanoa, mikä joululaulu koskettaa kutakin, mutta joku siinä joulun sanomassa vetää. Näihin tilaisuuksiin on helppo tulla, ja ne ovatkin muodostuneet perinteiksi monille.

Kauneimpina Joululauluina soi tänäkin vuonna järjestetyissä tilaisuuksissa vuodesta toiseen tutut laulut. Se onkin Pihlajaharjun mukaan näiden tilaisuuksien idea – perusvalikoima koostuu vanhoista tutuista lauluista, mutta vuosittain otetaan silti mukaan hieman uudempiakin kappaleita.

– Kauneimmiksi Joululauluiksi pääsevät sellaiset laulut, jotka ihmiset ottavat hyvin vastaan. Yleensä ne ovat sellaisia, joita soitetaan paljon, ja joita kuulee myös paljon radiosta. Vaikea on sanoa, miksi jotkut tietyt laulut miellyttävät kuulijoita, mutta jokin sävelissä ja sanoissa täytyy sykähdyttää.

– Yksi uusimmista Kauneimmat Joululaulut -vihkoon mukaan otetuista lauluista on Pekka Simojoen säveltämä ja sanoittama Tulkoon joulu. Sitä on tullut aika paljon soitettua, Pihlajaharju jatkaa.

Kokkolan kirkoissa järjestettiin sunnuntaina peräti neljä jouluista konserttia tai laulutilaisuutta.

FAKTA

Kauneimmat Joululaulut

Kauneimmat Joululaulut on yksi Suomen suurimmista keräyskampanjoista.

Konsertit täyttävät kirkot tänä jouluna jo 47. kerran.

Seurakunnat järjestävät ensimmäisen adventin ja loppiaisen välillä yhteensä tuhansia laulutilaisuuksia, joita varten Suomen Lähetysseura on painattanut 800 000 lauluvihkosta.

Tilaisuuksissa kerätään jo tuttuun tapaan kolehti kehitysmaiden lapsille.

Kauneimpien Joululaulujen suojelijana toimii tänä vuonna Katri Helena.

Suomen Lähetysseura

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »