Paikallisuutiset

Kokkolassa luontomuseo Kiepin vanha osa tuhoutui tulipalossa tammikuussa – Lue, mitä muita traagisia tapahtumia mahtui vuoteen 2019

Keskipohjanmaan liikenneonnettomuuksien uutisointi pitkin vuotta 2019 oli karua.

Tammikuussa henkilöauton kuljettaja kuoli Kälviällä valtatie 28:lla, kun henkilöauto törmäsi täysperävaunullisen rekan kanssa. Henkilöauton kuljettaja menehtyi välittömästi.

Autoilija kuoli tammikuussa Kälviällä sattuneessa onnettomuudessa.
Autoilija kuoli tammikuussa Kälviällä sattuneessa onnettomuudessa. Kuva: Ulla Nikula

Toukokuun lopulla kuoli polkupyöräilijä kolaroituaan auton kanssa Toholammilla. Polkupyöräilijä kuoli kolarissa saamiinsa vammoihin Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Nuorehko mies kuoli liikenneonnettomuudessa Reisjärvellä Sievintiellä kesäkuun lopulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vielä tauolla ajattelimme, että ilman muuta peli käännetään. KPV:n kapteeni Sebastian Mannström.

Samoin kesäkuussa kuoli moottoripyöräilijä Oulaisissa Matkanivantiellä sattuneessa onnettomuudessa, kun moottoripyörä ja traktori törmäsivät toisiinsa. Palava moottoripyörä sytytti myös peräkärryn traktorin renkaat.

Syyskuussa veteliläinen mies sai surmansa Vetelissä Kalliojärventiellä sattuneessa kolarissa. Hän törmäsi pakettiautollaan vastaantulevan kuorma-auton keulaan.

Yhteensä Keski-, Pohjois- ja Pohjanmaan maakuntien alueella tapahtui vuoden 2019 tammi-marraskuun aikana 23 kuolemaan johtanutta liikenneonnettomuutta. Laajan Pohjois-Pohjanmaan alueella kuoli liikenneonnettomuuksissa 14, Keski-Pohjanmaan maakunnan alueella seitsemän, mutta Pohjanmaan maakunnassa vain kaksi.

Vuoden 2018 vastaavana aikana Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa menehtyi liikenneonnettomuuksissa 25, Pohjanmaalla yhdeksän, mutta Keski-Pohjanmaan maakunnan alueella vain kaksi. Erityisen kolarialtis tieosuus Keski-Pohjanmaalla oli valtatie 28 eli niin sanottu Kokkola–Kajaani-tie.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tammikuussa paloi Kokkolan keskustassa.Pelastuslaitos sai museokorttelista automaattihälytyksen aamuyöllä tiistain vastaisena yönä 29. päivä, kun tuli pääsi irtiluontomuseo Kiepissä.

Palon voimakkuus oli niin suuri, että paikalle hälytettiin lisävoimia Alavetelistä ja myöhemmin Lohtajalta, Kälviältä, Kannuksesta ja Teerijärveltä.

– Palo oli aika pitkällä ennen kuin se eteni paloilmaisimen vaikutuspiiriin. Työvuoron miehet eivät saaneet sitä enää kiinni. Kun tuli on onkaloissa, sitä ei pääse sammuttamaan. Siksi rakenteita alettiin purkaa, pelastusjohtajaJaakko Pukkinen kommentoi tammikuussa.

– Rakenteissa oli sata vuotta kuivunutta luonnonmateriaalia eristeenä; sammalta ja jäkälää. Nykyrakenteissa eristeet ovat palamattomia ja niihin on helpompi päästä käsiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiepin palon arveltiin alkaneen rakennuksen sähköviasta.

– Liitos löystyy ajan myötä. On myös jyrsijöitä. Molemmat ovat kaikkien kiinteistöjen riskejä ja ongelmia, Pukkinen totesi.

Palossa tuhoutui luonnontieteellisen museon vanha puoli.Veikko Salkion luontokokoelmat, Viljo Nissisen mineriaalikokoelmat ja Armas Järvelän perhoskokoelmat säästyivät.

Museon vanha puoli tullaanennallistamaan.

KPV nousi edellisvuoden päätteeksi jalkapalloliigaan, mutta liigakausi jäi vain yhteen. KPV:n kausi päättyi tappioon Seinäjoella lokakuun lopulla liigakarsinnan toisessa osaottelussa TPS:ää vastaan. TPS lähetti KPV:n takaisin ykköseen voitettuaan Seinäjoella 3–0.

TPS:n taustavoimat lohduttavat Juri Kinnusta Seinäjoen karsintapelin jälkeen.
TPS:n taustavoimat lohduttavat Juri Kinnusta Seinäjoen karsintapelin jälkeen. Kuva: Clas-Olav Slotte

Liigakarsinnan toinen osa ei jättänyt hirvittävästi jossiteltavaa.

– Vielä tauolla ajattelimme, että ilman muuta peli käännetään. Oli noustu ennenkin maalin tappioasemasta, vakuuttiSebastian Mannström pelin päätyttyä.

Ratkaisuottelu päätettiin viime hetkellä siirtää, KPV:n päätöksellä, Seinäjoella pelattavaksi Kokkolan Keskuskentän kehnojen olosuhteiden vuoksi.

Myös naisten liigaan nousseen IK Myranin kausi päättyi pettymykseen. Myran taisteli koko kauden sarjapaikastaan ja vältti suoran putoamisen voitettuaan viimeisessä sarjaottelussaan ONS:n Oulussa. Karsinnan toisessa osaottelussa Kokkolan Kipparihallissa PK-35 pudotti IK Myranin sarjaporrasta alemmaksi rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Myös pesäpallokausi sujui Keski-Pohjanmaalla mollivoittoisesti. Ykkössarjaa pelanneet Ylivieskan Kuula ja Kannuksen Ura putosivat sarjaa alemmaksi. Ura putosi suoraan, mutta Kuula karsintojen kautta. Ykkössarjan täydennysmenettelyssä Kuula ei ottanut sarjapaikkaa vastaan, mutta Uralle se kelpasi.

Kokkolan Hermes voitti jääkiekon Mestiksen runkosarjan, mutta Hermeksen taival katkesi heti pudotuspelien avauskierroksella runkosarjassa kahdeksanneksi sijoittunut KeuPaa vastaan.

Huhtikuun eduskuntavaalit olivat raskaat kokkolalaiselle kansanedustajalleTuomo Puumalalle (kesk.). Hän putosi eduskunnasta kolmen vaalikauden jälkeen. Kun hyvän vaalituloksen saavuttanut Jutta Urpilainen valittiin marraskuun alusta EU:n komissaariksi, merkitsi se samalla sitä ettei Kokkolasta ole kansanedustajaa lähes viiteenkymmeneen vuoteen.

Tuomo Puumalalle huhtikuun eduskuntavaalit muodostuivat pettymykseksi.
Tuomo Puumalalle huhtikuun eduskuntavaalit muodostuivat pettymykseksi. Kuva: Ulla Nikula

Tuomo Puumala arvioi vaalituloksensa olleen monen tekijän summan:

– Moni keskipohjalainen keskustalainen varmisteli äänensä toholampilaiselle Mika Lintilälle, jonka jatkopaikka oli edelliskerralla jäänyt hiuskarvan varan.

Myös perussuomalaisten kaustislaiskomeetta Mauri Peltokangas rohmusi äänisaalista keskustan perinteisestä laarista.

Keski-Pohjanmaalla on päättyvän vuoden aikana puhuttu paljon sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän Soiten karanneista menoista ja niiden hillitsemisestä.

Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi (vas.) ja Sari Innanen Soiten valtuuston kokouksessa.
Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi (vas.) ja Sari Innanen Soiten valtuuston kokouksessa. Kuva: Clas-Olav Slotte

Soiten luottamushenkilöstö on edellyttänyt pitkin vuotta virkamiesjohtoa laittamaan Soiten taloutta kuriin.

Jättisäästöjä haettiin muun muassa mittavilla 3 800 työntekijää koskeneilla yt-neuvotteluilla, jotkapäättyivät loppuvuodesta.

Kokoon saatiin 13,8 miljoonaa euroa, joka oli käytännössä sama kuin kuntien edellyttämä säästöpaketti. "Riemu" oli kuitenkin ennenaikainen, sillä Soiten hallituksen marraskuun lopun yhdeksäntuntiseksi venyneen kokouksen päätteeksi säästöistä lohkesi noin 2,5 miljoonaa euroa. Lohtajalla sijaitsevan palvelukeskus Lepolan ja Vetelissä sijaitsevan Tunkkarin vuodeosastonlakkauttaminen kaatuivat äänestyksessä mahdollisimman niukin lukemin 6–5.

Jo keväällä säästötoimenpiteenä muun muassaKannuksen Kotiranta päätettiin yksityistää.

Kuvaavaa Soiten päätöksenteolle oli, että yt-prosessin ja hallituksen kokouksen päätteeksi useat luottamushenkilöt ja toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi jättivät pöytäkirjaan eriävät mielipiteensä.

Ennen vuodenvaihdetta Soiten valtuusto joutuukokoontumaan vielä kertaalleen, kun tulevan vuoden talousarviota ei joulukuussa saatu lopullisesti valmiiksi.

Toisessa, ennen vuodenvaihdetta julkaistavassa koostessa kerrataan kuluneen vuoden positiivisia uutisia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä