Paikallisuutiset

Kokkola antoi uuden mahdollisuuden – Sonja Rajic muutti 18-vuotiaana Serbiasta Suomeen paremman tulevaisuuden toivossa

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 18.3.2019.

Sonja Rajicilla on aina välillä tapana kiivetä kerrostalon katolle seuraamaan Kokkolan menoa. Rajicin mukaan se on hyvä paikka saada hieman perspektiiviä, koska sieltä näkee paljon enemmän. Sieltä saa isomman ja paremman kuvan koko kaupungista.

Mitä näet, kun katsot Kokkolaa?

– Näen toisen kotini. Näen kaupungin, joka antoi minulle mahdollisuuden. Näen kaupungin, joka on kasvattanut minua paljon. Minulla on ollut monta mahtavaa hetkeä ja tilaisuutta täällä, ja ilman muuta aika Kokkolassa on muokannut minua siksi, millainen nykyään olen. Näen kaupungin, jonka merkitys on minulle yhtä tärkeä kuin Belgradin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rajic on syntynyt ja kasvanut Serbian pääkaupungissa Belgradissa. Periaatteessa arjessa oli kaikki hyvin, mutta ei kuitenkaan.

Tiesin jo nuorena, että haluan elämältäni enemmän, mitä Serbia pystyy minulle tarjoamaan.

– Olen aina tiennyt, että haluan lähteä Serbiasta. En siksi, ettenkö rakastaisi omaa maatani, vaan siksi, että tiesin tulevaisuuteni olevan paremman jossain muualla. Tiesin jo nuorena, että haluan elämältäni enemmän, mitä Serbia pystyy minulle tarjoamaan. Olen aina unelmoinut suuria ja olen aina halunnut päästä vaikuttamaan. Tuohon unelmaan yllän paremmin jossain muualla kuin Serbiassa, Rajic selvittää.

Tilastonainen tutussa ympäristössä.
Tilastonainen tutussa ympäristössä. Kuva: Clas-Olav Slotte
Sonja Rajic on työskennellyt kaksi kautta Tiikereiden tilastovastaavana.
Sonja Rajic on työskennellyt kaksi kautta Tiikereiden tilastovastaavana. Kuva: Clas-Olav Slotte

Rajic ei suinkaan ole ainoa nuori serbialainen, joka on lähtenyt paremman tulevaisuuden toivossa opiskelemaan johonkin toiseen maahan. Suurin osa on valinnut opiskelupaikakseen Saksan tai Itävallan, mutta Rajic teki toisenlaisen valinnan.

– Katselin monen maan koulutustarjontaa. Emme ole kovin rikasta väkeä Serbiassa, joten tiesin, että tarvitsen joko stipendin tai ilmaisen koulutuksen. Suomi oli yksi maista, joka pystyi tarjoamaan kaiken sen, mistä olin kiinnostunut. Ilmainen opiskelu kaikille on Serbiasta katsottuna jotain todella ihmeellistä, Rajic taustoittaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yksinhuoltajaäidin perheessä rahat olivat tiukassa, joten Rajicilla oli varaa hakea ainoastaan yhteen kouluun. Lopulta valinta kohdistui Centria-ammattikorkeakouluun ja Kokkolaan.

– Olen aina tykännyt rantakaupungeista. Harkitsin myös Turkua ja Vaasaa, enkä todellakaan tiedä, miksi päätin hakea juuri Kokkolaan. Olen todella iloinen, että valitsin Kokkolan. Tuota päätöstä en ole katunut kertaakaan, Rajic pohtii.

Rajic oli juuri täyttänyt 18 ja valmistunut lukiosta, kun edessä oli haku täysin vieraaseen maahan ja kulttuuriin. Valmistautuminen suureen muutokseen oli kuitenkin alkanut jo vuosia aikaisemmin.

– Koko lukioaikani panostin opintoihin valtavasti. Tiesin, että minun on saatava hyvät arvosanat, että unelma ulkomailla opiskelemisesta voi toteutua. Päätin antaa kaikkeni, koska muuten ainoana vaihtoehtona olisi ollut jäädä opiskelemaan Serbiaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

muutti opiskelujen perässä Kokkolaan. Kolmessa ja puolessa vuodessa Kokkolasta on tullut serbialaisen toinen koti.
muutti opiskelujen perässä Kokkolaan. Kolmessa ja puolessa vuodessa Kokkolasta on tullut serbialaisen toinen koti. Kuva: Clas-Olav Slotte
Aika Tiikereissä on ollut paljon muutakin kuin pelkkä työ.
Aika Tiikereissä on ollut paljon muutakin kuin pelkkä työ. Kuva: Clas-Olav Slotte

Tulevaisuuttaan Rajic ei halua ajatella liian pitkälle. Kuten hän itse sanoo, joskus pitää vain antaa mennä ja katsoa, mihin elämä kuljettaa. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että Rajicin ja Kokkolan tiet ovat erkanemassa ainakin hetkeksi. Rajic valmistuu kesällä insinööriksi ja toiveena on jatkaa opintoja.

– Lääketieteellinen tekniikka kiinnostaa, koska se on sekoitus minua kiinnostavia asioita. Valitettavasti sitä ei voi opiskella Kokkolassa, vaan tällä hetkellä vaihtoehtoina ovat Oulu ja Tampere, Rajic kertoo.

Ongelmaksi on jälleen kohoamassa raha. Koska Serbia ei ole EU- tai ETA-maa, peritään sieltä tulevilta opiskelijoilta lukukausimaksut. Omalla kohdallaan Rajic arvelee sen olevan 12 000–15 000 euroa vuodessa.

– Eihän minulla sellaisia rahoja ole. Oletin, että minua kohdellaan kuin suomalaista opiskelijaa, koska opiskelen täällä ja valmistun täällä, mutta ei. Inhoan, kun politiikka tulee estämään mahdollisuuksia ja valintoja, joita voisin elämässäni tehdä. Se hyvä puoli asiassa on, että Ouluun olen jo saanut stipendin. Toivottavasti saan sen myös Tampereelle. Tai sitten pitää löytää jokin toinen keino saada rahoitus kasaan.

Elämä on toistaiseksi kuljettanut Rajicin Belgradista Kokkolaan. Sen verran määrätietoiselta nuorelta naiselta Rajic vaikuttaa, että eiköhän elämä kuljeta hänet uuden mahdollisuuden perässä Tampereelle opiskelemaan. Ja siinä sivussa jonkin Tampereen seudun lentopallojoukkueen tilastovastaavaksi.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 18.3.2019.

Fakta

Sonja Rajic

21-vuotias IT-alan opiskelija.

Syntynyt ja kasvanut Serbian pääkaupungissa Belgradissa.

Muutti opintojen perässä Kokkolaan syksyllä 2015.

Tavoitteena valmistua Centria-ammattikorkeakoulusta insinööriksi kesäkuussa 2019.

Osa-aika töissä Kokkolan Tiikereiden liigajoukkueen tilastovastaavana.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä