Paikallisuutiset

Tervetuloa iloinen 20-luku! K-P:n liiton Timo Pärkkä ennustaa paikallisen biokaasun voittomarssia – Kalajokinen ex-kansanedustaja Hanna Halmeenpää haastaa jatkuvan kasvun ideologian

2020-luku on K-P:n liiton Pärkän mukaan meidän; olohuoneesta lääkäriin ja Halsualla tankkiin paikallista biokaasua

Maakuntahallituksen uusi puheenjohtajaTimo Pärkkä Halsualta näkee tulevan 20-luvun mahdollisuutena pienille maakunnille, myös Keski-Pohjanmaalle.

– Vaikka kuinka tulee paineita ulkoapäin, tulevalla vuosikymmenellä on kaikki omissa hyppysissä. Mitä me itse teemme tai jätämme tekemättä, heijastuvat arkeemme enemmän kuin se, mitä muualla tehdään, Pärkkä toteaa.

Pärkkä on oikea mies katsomaan kristallipalloon, sillä hän aiemmalla työurallaan Oulun yliopiston kehittämispalveluissa oli nimen omaan katsomassa tulevaisuuteen vauhdittaessaan ohjelmapäällikkönä uusia innovaatioita ja niiden soveltamista arkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tutkimme muun muassa yhdessä hankkeessa 2000-luvun alkupuolella gps-sirun ja muiden paikantamistekniikoiden hyödyntämismahdollisuuksia. Jo tuolloin saattoi ennustaa, mihin näitä tekniikoita voidaan käyttää, eikä niissä ennustuksissa itse asiassa paljon metsään menty, Pärkkä kertoo tutkimusohjelmasta, jossa Oulun yliopisto teki soveltavaa tutkimusta muun muassa Nokian ja IBM:n kanssa. Pärkän tehtävänä oli luoda yhteyksiä sidosryhmiin ja edistää tutkimustiedon jalkauttamista käytännön sovelluksiin.

Jos tasa-arvoinen koulutusväylä tukitaan, Suomi luisuu väistämättä kohti epätasa-arvoa Hanna Halmeenpää Lehtori, Kalajoki

Sikälikin kristallipallo sopii Pärkän työpöydälle, että hän on opiskellut historiaa ja tämän kautta oppinut suhteuttamaan ihmiskunnan kehitysvaiheita toisiinsa. Hän palasi synnyinseudulleen Halsualle vuonna 2013 etätyön mahdollistaessa työskentelyn kotitoimistosta. Sittemmin Pärkkä on toiminut Keski-Pohjanmaalla erilaisissa kehittämistehtävissä. Alkuvuodesta hän aloittaa Kaustisen seutukunnan yritysten verkostoitumista edistävässä hankkeessa projektipäällikkönä. Hän on myös hallitseva ääniharava Halsuan kunnanvaltuustosta ja sitä kautta Halsuan kunnanhallituksen puheenjohtaja.

– Niinhän siinä pääsi viime vaaleissa käymään, Pärkkä miettii.

Aivan ensimmäiseksi Pärkkä toivoo, että maakunta keskittyy nyt laittamaan rakentamansa Soiten toimintakuntoon tulevaisuuden haasteita varten. Sosiaali- ja terveyspalvelut vaikuttavat kaikkien arkeen, joten niiden on toimittava ja elettävä muutoksessa. Keski-Pohjanmaalla on muiden maakuntien malliksi tehty valtakunnallisen soten prototyyppi, jota ehkä koko maa seuraa perässä. Muutos on ollut niin suuri, että Pärkkä ei pidä noussutta aallokkoa ja pauhua yllättävänä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Näin käy monessa isossa muutoksessa.

– Vanhan teorian mukaan muutokseen kuuluu Forming (muodostaminen), Storming (myrskyäminen), Norming (normalisoituminen) ja Performing (suoriutuminen). Nyt olemme vaiheessa "myrskyäminen". Tällä vuosikymmenellä pitää kiireesti päästä normalisoitumisen ja täytäntöönpanon vaiheisiin. Jos joku kohta on mennyt pieleen, se pitää korjata, jos joku on onnistunut, jatketaan sillä, Pärkkä toteaa.

Hän ei ota tässä kantaa yksityiskohtiin, mutta toteaa silti, että Soitessa kuten monessa muussa asiassa tekniikka ja digitalisaatio muuttaa edelleen maailmaa ja ihmisten arkea 20-luvulla.

– Terveyspalvelut tulevat monen kohdalla olohuoneisiin. Sieltä voidaan ottaa videopuhelulla neuvotteluyhteys lääkärin vastaanotolle ja saada helpotus moneen vaivaan samalla tavalla kuin käymällä paikan päällä. Toisaalta hoitajan vastaanottopalvelut varmasti lisääntyvät. Terveysteknologiassa moni asia muuttuu kovaa vauhtia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keski-Pohjanmaalla on myös kaikki mahdollisuudet nousta uusiutuvan energian maakunnaksi.

– On ihme, jos viiden vuoden sisällä ei Halsualla pääse tankkaamaan paikallisesti tuotettua biokaasua autoon ja traktoriin. Energiantuotanto hajaantuu koko ajan ja se mahdollistaa uutta yrittäjyyttä metsiin ja maatiloille. Meille on tulossa isot kaivos- ja tuulivoimainvestoinnit. Nyt on pidettävä huolta, että maakunnan pienet ja keskisuuret yritykset pääsevät osallisiksi kaivosteollisuuden, akkuteollisuuden ja tuulivoiman tuomista ansaintamahdollisuuksista, Pärkkä toteaa ja toivoo, että myös Kokkolan kemian teollisuus jatkaa kukoistustaan.

Kristallipallosta näkyy lisäksi hyviä uutisia Kokkolan satamalle, joka vie enenevässä määrin keskipohjalaisia tuotteita maailmalle.

– Sielläkin valttina on uudenlainen ajattelu. Uusi vuosikymmen on siis ennen kaikkea mahdollisuus. Pitää vain tehdä hyviä päätöksiä, vaikuttaa oikeissa paikoissa ja luoda toivoa tulevaan, Timo Pärkkä Halsualta kertoo.

Haasteita Keski-Pohjanmaalla

Säilyä itsenäisenä maakuntana 20-luvulla

Kuinka ehkäistä maaltamuuttoa

Mistä lisää työpaikkoja ja työntekijöitä

Uusiutuvan energian hyödyntäminen

Kaikentasoisen koulutuksen turvaaminen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä