Paikallisuutiset

Keski-Pohjanmaan maakuntaviestillä pyyhkii vielä hyvin, mutta isoja uhkakuvia on näkyvissä – Pitkän linjan hiihtomies Reijo Alakoski: "Jos sama suuntaus jatkuu, niin seuraavan 15 vuoden aikana joukkuemäärä saattaa tulla alaspäin todella rajusti. Nyt on ihan oikeasti syytä pohtia viestin tulevaisuutta".

Keski-Pohjanmaan maakuntaviesti hiihdetään huomenna Nivalassa. Mikäli kisa-aamuna ei poisjääntejä tule, starttaa 69. Keski-Pohjanmaan maakuntaviestiin tasan 40 joukkuetta, kun mukaan lasketaan kilpailun ulkopuolella hiihtävä Kokkolan yhdistelmäjoukkue.

Pitkään maastohiihdossa vaikuttanut reisjärvinenReijo Alakoski totesi 16 vuotta sitten, että silloin ollaan kriisirajalla, kun joukkueita lähtöviivalla on alle 40. Nyt siis ollaan kriisirajan kynnyksellä.

– Kalajoen viestissä vuonna 2004 oli 43 joukkuetta ja silloin tuosta kriisirajasta puhuin. Ei tilanne ole miksikään muuttunut, vaan edelleen olen samaa mieltä, Alakoski sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun Alakoskelta tiedustelee kriisirajasta, ensimmäisenä kokeneelta hiihtomieheltä tulee hyvin poliitikkomainen vastaus.

– Jos 16 vuotta sitten joukkueita oli 43 ja nyt niitä on 40, niin ei tässä kovin hirveästi ole tultu alaspäin.

Sen jälkeen puheenvuoron ottaa se Reijo Alakoski, joka puhuu asioista niiden oikeilla nimillä.

– Tilanne on se, että kunnat ovat tehneet valtavasti töitä ja nähneet vaivaa, että ovat saaneet joukkueet kasaan ja pidettyä joukkuemäärän tällä tasolla. Olen erittäin huolestunut viestin tulevaisuudesta. Jos sama suuntaus jatkuu, niin seuraavan 15 vuoden aikana joukkuemäärä saattaa tulla alaspäin todella rajusti. Nyt on ihan oikeasti syytä pohtia viestin tulevaisuutta, Alakoski sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yksi suurimmista ongelmista on poikahiihtäjien vähentynyt määrä. Monessa pitäjässä joukkue on saatu kasaan sillä, että tytöt ovat hiihtäneet poikien osuuksilla.

– Minun silmissäni Pietarsaari on suurimpia voittajasuosikkeja, mutta heilläkin 16-vuotiaiden poikien osuudella hiihtää tyttö. Poikien korvaaminen tytöillä on vain tekohengitystä, ei kestävää kehitystä, Alakoski pohtii.

Olisiko osuuksien vähentäminen tai vähintäänkin muuttaminen ratkaisu viestin tulevaisuuden turvaamiseksi. Alakosken mukaan on.

– Ennen oli viisi miesten osuutta, nyt niitä on neljä. Pitäisikö miesten ja poikien osuuksia vähentää nykyisestäkin? Tai mennäänkö siihen, että osuuksia on 5–7, koska ei se ole pidemmän päälle ratkaisu, että poikien osuuksilla hiihdätetään tyttöjä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka joukkuemäärä onkin pienentynyt huippuvuosista, on maakuntaviesti Keski-Pohjanmaalla paremmissa kantimissa kuin muualla Suomessa. Joissakin maakunnissa viestiä ei enää hiihdetä, osassa mennään huomattavasti pienemmällä joukkuemäärällä.

– Yhden kerran olen hiihtänyt Kiimingin riveissä Pohjois-Pohjanmaan maakuntaviestissä, ja se oli pettymys. Joukkueita oli ehkä 15, eikä yleisöä ollut juuri lainkaan. Ei noista kahdesta viestistä voi puhua samana päivänä, viimeisen kerran vuonna 2012 Alavieskan ankkurina toiminutTeemu Kattilakoski naurahtaa.

Aktiiviuransa aikana Kattilakoskella oli tiivis kilpailukalenteri, mutta maakuntaviestille löytyi aina aikaa.

– Minulle se oli enemmän tapahtuma kuin kilpailu. Koko talven aikana ei oikein missään muualla ollut niin hyvää tunnelmaa kuin maakuntaviestissä. Se oli tapahtuma, johon oli aina mukava tulla, koska se keräsi ja kerää edelleen keskipohjalaisen hiihtoväen yhteen.

– Katsojille varmasti oli tärkeää, että Mika Myllylä, Tero Similä ja minä olimme mukana. Tietysti jokainen halusi kerran talvessa nähdä livenä ne hiihtäjät, joita normaalisti näki vain tv:n välityksellä maailmancupista tai arvokisoista, Kattilakoski sanoo.

Myös Alakoski huomauttaa, että uhkakuvista huolimatta viestillä pyyhkii täällä edelleen hyvin.

– Onhan se nykyään ulkoilmatapahtumalle älyttömän kova asia, että katsojia on tuhatmäärin. Kun yleisömääriä ajattelee, niin Keski-Pohjanmaan maakuntaviestillä on käsittämätön vetovoima edelleenkin.

Fakta

Keski-Pohjanmaan maakuntaviesti

Ensimmäinen nykymuotoinen Keski-Pohjanmaan maakuntaviesti hiihdettiin loppiaisena 1952 Kannuksessa, jossa matkaan lähti 15 joukkuetta.

Joukkuemäärä kasvoi hiljalleen, ensimmäisen kerran 30 joukkueen rajapyykki rikottiin vuonna 1960 Nivalassa.

Kolme vuotta myöhemmin Kaustisen viestissä oli mukana 45 joukkuetta. Sen jälkeen joukkuemäärä on pysynyt 40 paremmalla puolella.

Ainoa poikkeus on vuoden 1985 Kälviän viesti, jolloin pakkaskisaan starttasi vain 37 joukkuetta.

Ennätysmäärä joukkueita nähtiin 1984 Ylivieskassa, jolloin viestiin osallistui 62 joukkuetta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä