Paikallisuutiset

Vuonna 2019 autoileva Suomi jatkoi matkaansa kohti parempaa liikenneturvallisuutta – Liikennekuolemat vähenivät valtakunnallisesti, Keski-Pohjanmaalla kävi päinvastoin

Vuonna 2019 tammi-marraskuussa tieliikenneonnettomuuksissa Suomessa kuoli 194 ja loukkaantui 4 565 ihmistä. Keski-Pohjanmaalla liikennekuolemia kertyi seitsemän. Alueen liikenneonnettomuuksissa loukkaantui 69 ihmistä.

Tieliikenneturvallisuus paranee vuosi vuodelta. Kehityskulun puolesta puhuvat erinäiset liikennetilastot. Vuoden 2019 tammi-marraskuussa tieliikenneonnettomuuksissa Suomessa kuoli 194 ihmistä. Kuolleita oli kuusi vähemmän kuin vuoden 2018 vastaavana aikana. Vuoden 2019 kokonaismäärää ei ole vielä ynnätty.

Tammi-marraskuun tarkastelujaksolla vuonna 2019 onnettomuuksissa loukkaantui 4 565 ihmistä. Loukkaantuneita oli 332 vähemmän kuin vuoden 2018 tammi-marraskuussa.

Turvallisuustavoite on muotoiltu niin, että liikennekuolemien määrä puolittuu vuoteen 2020 mennessä vuoden 2010 tasosta. Pyritään siihen, että vuonna 2020 tieliikenteessä kuolisi enintään 136 ihmistä. Poliisihallituksen poliisitarkastajaHeikki Ihalaisen arviosta käy ilmi, että tavoitteet ovat kovia ja perin kunnianhimoisia – suoraan sanottuna epärealistisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olisihan se aika ällistyttävän hyvä kehitys. Jos päästään parillakymmenellä alaspäin vuositasolla, että on alle kaksisataa liikennekuolemaa, se on jo hyvä luku. Tietenkin jokainen kuolonuhri on liikaa, Ihalainen pohtii.

Ylinopeudet ovat niin ikään vähentyneet, jos sakot ja huomautukset suhteutetaan liikennevirtaan. Ylen (22.12.) mukaan vuonna 2015 kamera väläytti ylinopeuden merkiksi 13 ajoneuvolle tuhannesta. Vastaava lukema vuonna 2019 oli enää alle kuusi autoa tuhannesta.

Takapakkia otettiin rattijuopumuksissa, joita vuoden 2019 ensimmäisellä puolikkaalla koko maassa kertyi yhteensä 9 400. Se on 2,8 prosenttia enemmän kuin vuoden 2018 vastaavana aikana.

– Rattijuopumukset ovat vähentyneet jo kymmenen vuoden ajan, eli siinäkin on tapahtunut kehitystä. Huumeiden käyttö liikenteen kuljettajilla on lisääntynyt, Ihalainen huomauttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ajalle tyypillinen ilmiö esiintyy näilläkin leveysasteilla. Pohjanmaan poliisista kerrotaan, että Pohjanmaan alueella rattijuopumusrikoksista huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajavien osuus rikosilmoitusmäärissä on noussut.

Poikkeuksen valtakunnallisiin onnettomuustilastoihin verrattuna tekee Keski-Pohjanmaan maakunta. Tammi-marraskuussa 2019 Keski-Pohjanmaalla kuoli seitsemän ihmistä tieliikenneonnettomuuksissa. Edeltävän vuoden samalla tarkastelujaksolla alueen tieliikenneonnettomuudet vaativat kaksi kuolonuhria. Lisäystä on havaittavissa myös tieliikenneonnettomuuksissa loukkaantuneiden määrissä.

Mitä tästä pitäisi ajatella? Mureneeko alussa esitetty näkemys maakunnan valitettavien lukujen alla?

Ihalaisen kommentit koskevat valtakunnallista – ei Keski-Pohjanmaan tilannetta. Ihalaisen lausunto onnettomuustilastoista silti sopii myös tähän yhteyteen. Hänen sanojensa mukaisesti ”kuolleiden määrä on mittari, joka heittelee, koska määrät ovat kohtuullisen pieniä”.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kuolonkolareiden määrässä on nousua. Ei voi kuitenkaan sanoa, että mikään olisi räjähtänyt käsiin, ylikomisarioVesa Toivanen Pohjanmaan poliisista ilmentää vertauskuvallisesti muutoksien olevan maltillisia.

Ihalainen niputtaa tieliikenneturvallisuuden olevan nykyisin hyvällä mallilla.

– Käyrä kuolleiden ja loukkaantuneiden määrien osalta on ollut alaspäin. Ajoneuvoturvallisuus paranee, mikä näkyy eniten loukkaantuneiden määrässä. Se ei näy välttämättä niin paljon kuolleiden määrässä. Ne onnettomuudet ovat niin kovavauhtisia tai rajuja törmäyksiä, ettei ajoneuvojen turvatekniikka enää juuri vaikuta niissä.

Onko liikennekulttuuri muuttumassa tai jo muuttunut parempaan suuntaan?

– Kyllä näyttäisi siltä. Ajotavat ovat siistiytymässä. Tämä näkyy valtateillä nopeuksissa, jotka ovat alenemaan päin. Kaiken kaikkiaan muutenkin huomioidaan paremmin tiellä kulkijoita.

– Jos puhutaan heikennyksistä, kännyköiden käyttö ja somettaminen ovat vieneet kehitystä toiseen suuntaan. Kaikelta osin ei olla niin hereillä, Ihalainen nostaa esiin.

Fakta

Vuoden 2019 lukuja

Keski-Pohjanmaalla tieliikenneonnettomuuksissa kuolleet (tammi-marraskuu): 7

Keski-Pohjanmaalla tieliikenneonnettomuuksissa loukkaantuneet (tammi-marraskuu): 69

Nopeusrajoitusten rikkomiset liikenneturvallisuuden vaarantamisista (tammi-syyskuu): 436

Nopeusrajoitusten rikkomiset törkeistä liikenneturvallisuuden vaarantamisista (tammi-syyskuu): 22

Rattijuopumukset yhteensä (tammi-syyskuu): 204

Lähde: Tilastokeskus ja Liikenneturva

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä