Paikallisuutiset

Viljelijät vastustivat tiukasti EU-jäsenyyttä neljännesvuosisata sitten – keskipohjalainen maatalous on selvinnyt kuitenkin kohtuullisesti

Suomen EU-jäsenyys täytti vuoden alussa 25 vuotta. Jäsenyyttä edelsi hakuprosessi, kansanäänestys lokakuussa (16.10.) 1994 ja eduskunnan lopullinen hakemus kuukautta myöhemmin.

Varsinkin viljelijäväestö vastusti EU-jäsenyyttä. MTK Keski-Pohjanmaan eläköityvä toiminnanjohtajaJouni Jyrinki muistaa hyvin viljelijöiden vastustuksen. Jyrinki sanoo keskipohjalaisen maatalouden selviytyneen kuitenkin kohtuullisesti.

– Hintojen alennus ei näkynytkään niin pahasti kuin pelättiin. Kielteisenä puolena oli taas vahva byrokratia, joka oli meille uutta. Suomessa protestanttisena maana oli totuttu toimimaan avoimesti. EU:n byrokratia nojaa katolisen Etelä-Euroopan järjestelmään, jossa kaikkea on tarkastettava viimeisen päälle. Tästä syystä Saksa tuki Pohjoismaiden EU-jäsenyyttä, Jyrinki sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jouni Jyringin mukaan maatalouden kannalta tärkeä oli artikla 142, jossa sovittiin 62 leveyspiirin eli Lappeenranta-Tampere-Pori –akselin pohjoispuoli eritystukialueeksi.

Kielteisenä puolena oli taas vahva byrokratia, joka oli meille uutta. MTK Keski-PohjanmaanJouni Jyrinki.

– Valuviaksi jäi Etelä-Suomen tukiongelma, ja se jatkuu edelleen.

EU:n myötä maitokiintiöistä luopuminen on osaltaan mahdollistanut tilakokojen olennaisen suurentamisen Suomessakin.

– Se johti maatalouden rakennemuutokseen. Alkoi syntyä isompia tiloja, mutta pienten tilojen lopettaminen vastaavasti kiihtyi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jyringin mukaan artikla 142:sta on annettava sulka silloiselle ulkoministerille Heikki Haavistolle, jonka pääministeri Esko Aho nosti hallituksesta eronneen Paavo Väyrysen seuraajaksi.

- Jos hallitus olisi kaatunut ja jäsenyyttä haettu kokoomuksen ja Sdp:n johdolla, en usko, että vastaava olisi onnistunut. Siellä ei ollut maatalouden tuntemusta.

- Iso kuva maatalouden kannalta oli se, että meidän oli pakko mennä mukaan. Jos kahdesta pahasta piti valita, niin tämä oli parempi, Jyrinki sanoo.

– Kotimaisen kaupan keskittyminen muutamien harvojen toimijoiden käsiin on ollut tuottajien tuloista pois. Lisäksi Venäjän vastapakotteet EU:ta kohtaan kohdistuivat raskaimmin juuri Keski-Pohjanmaalle, joka on maidontuotantoaluetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Valion Oltermannia meni Venäjälle hyvään hintaan, mutta vienti loppui yhdessä yössä. Juuston sijasta maitoa alettiin jalostaa maitojauheeksi ja rasvoiksi.

– Keskittyneen kaupan ja vastapakotteiden yhteisvaikutus tuottajille on ollut noin 500 miljoonaa, Jyrinki sanoo.

Hänen mukaansa kotimaisuus, ilmastokysymys ja ruokaturvallisuus voivat vaikuttaa positiivisesti keskipohjalaiseenkin maatalouteen.

– Kaikki edellytykset siihen ovat olemassa.

Kokkolan kehitysjohtajana 2000-luvun alkupuolella toiminutJarmo Nissi kuvaa EU-jäsenyyttä plusmerkkiseksi Kokkolan seudun kannalta.

– EU:n ohjelmakausien myötä tulleita varoja osattiin suunnata oikein. Pääpaino oli tuotekehitys- ja tutkimustoiminnassa sekä koulutuksessa. Esimerkiksi Centria ja yliopistokeskus ovat kehittyneet voimakkaasti. Jos varoja olisi suunnattu yrityksiin, ilo olisi voinut olla lyhytaikainen.

Nissin mukaan Kokkolan pääsy pohjoiseen tukialueeseen osoittautui hyödylliseksi.

– Taistelu oli kovaa, että Keski-Pohjanmaa pysyi paremman tuen alueena. Edesmennyt maakuntajohtaja Altti Seikkula teki siinä valtavan työn, vaikka häntä silloin paljon kritisoitiinkin.

Nissi sanoo, että pitkäjänteinen panostus näkyi esimerkiksi työllisyyskehityksessä.

– 1996 Kokkolan työttömyysprosentti oli 25-26. 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla kaupungin työttömyysaste oli maan keskitasoa alempi.

Kokkolalaisen EU-kriitikonMauri Nygårdin mukaan prosessissa on ollut kyse kansallisvaltioiden alasajosta laajemminkin.

– Valtaa on siirretty kansainvälisille järjestöille ja EU solmii puolestamme yhtiövaltaa lisääviä sopimuksia. Alueellisia integraatiohankkeita tai niiden yrityksiä on ollut ympäri maailmaa, mutta muualla ne eivät ole edenneet kovinkaan hyvin.

Fakta

Euroopan unioni

Perustettu Euroopan talousyhteisönä 1951.

Perustajamaat Saksa, Ranska, Italia, Belgia, Hollanti ja Luxemburg.

Nyt 28 jäsenmaata, Iso Britannia eroamassa 31.1.2020.

19 EU-maan valuuttana euro.

Suomessa kansanäänestys jäsenyydestä 16.10.1994.

Äänestysluvut 56,9-43,1 jäsenyyden eduksi.

Suomi jäseneksi 1.1. 1995.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä