Paikallisuutiset

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kaipaa tehokkaampia keinoja ylivelkaantumisen estämiseksi: Uusi luottorekisteri tulossa kolmen vuoden sisällä

Oikeusministeri ja RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kävelylenkillä Romeo-koiransa kanssa Pietarsaaressa.
Oikeusministeri ja RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kävelylenkillä Romeo-koiransa kanssa Pietarsaaressa. Kuva:

Oikeusministeri ja RKP:n puoluejohtajaAnna-Maja Henriksson ohittaa kävelylenkillä Vestersundinkylän koulun. Koira pysähtyy nuuhkimaan ruohontupsuja

– Tuota koulua minä kävin lapsena, Henriksson kertoo.

Pietarsaaren läntisimmän kaupunginosan perinteikkään koulun vanhimmat rakennukset ovat päässeet rapistumaan. Koulurakennusten purkaminen ei tule kysymykseen, koska ne ovat suojeltuja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Henriksson ei ole perillä koulun tulevaisuudesta, koska maan, maanosan ja koko maailman asiat ovat täyttäneet oikeusministerin kalenterin.

Joulukuussa Henriksson johti oikeusministereiden kokouksen ja ministerineuvoston kokouksen Brysselissä, koska Suomi toimi EU:n puheenjohtajamaana.

Hän tapasi Balkanin maiden ministerit Pohjois-Makedoniassa järjestetyssä kokouksessa. Joulukuun ohjelmassa oli myös EU:n ja Yhdysvaltojen oikeusministerikokous Washingtonissa.

Samaan aikaan Suomessa elettiin hallituskriisin jälkeisiä päiviä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Henrikssonin mukaan kukaan ei osannut ennakkoon arvata miten paljon arvostusta Suomen hallituksen kokoonpano saa maailmalla.

– Symbolinen merkitys on suuri. Suomi on tasa-arvoasioissa edelläkävijämaa. Me haemme usein vertailukohtaa Ruotsista, mutta siellä ei ole koskaan ollut naispääministeriä, muistuttaa Henriksson.

Hallituksen työilmapiiristä, toimintakyvystä ja keskinäisestä luottamuksesta puhuttiin paljon julkisuudessa hallituskriisin aikana.

– Tässä vaiheessa kaikki tietävät, että tulevaisuutta kohti pitää mennä ratkaisuja hakemalla, eikä kannata hirttäytyä siihen mitä on joskus ollut, sanoo Henriksson.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Henrikssonin mukaan hallituksella on kaikki mahdollisuudet onnistua, sillä hallitusohjelma antaa siihen hyvän pohjan, kunhan yhteisestä päämäärästä pidetään kiinni.

– Työllisyysastetta on kasvatettava, rakennettava hyvä sote-uudistus ja lähteä kunnianhimoisesti hakemaan ratkaisuja ilmastonmuutokseen. Kun puhutaan ilmastonmuutoksesta, helppoja ratkaisuja ei olekaan. Muuten niitä olisi jo keksitty, sanoo Henriksson.

Yhdysvaltain matka osui samalle viikolle, jolloin Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti Sanna Marinin hallituksen. Henriksson varmisti ennakkoon, että Washingtonin-matkalle voi lähteä. Matkan takia hän jäi pois Marinin hallituksen ryhmäkuvasta, josta tuli maailmalla somehitti.

– Jälkeenpäin voin todeta, että ratkaisu oli oikea. Olisi ollut kiusallista, jos meillä ei olisi ollut ministeritason edustusta paikalla. Minulla oli mahdollisuus käydä kahdenvälistä keskustelua Yhdysvaltain oikeusministerin William Barrin kanssa.

Barr kertoi, ettei hän ole koskaan käynyt Skandinaviassa. Epäkohta saattaa korjaantua jo kuluvan vuoden aikana, sillä Henriksson jätti Barille vierailukutsun Suomeen.

Jotkut suomalaiset kuvittelevat yhä, että kaikki suomenruotsalaiset ovat hyväosaisia, ja että heidän tiensä menestykseen on tasoitettu nuoruudesta pitäen. Tämä stereotypia on aina ärsyttänyt Henrikssonia.

Henrikssonin isä menehtyi, kun perheen nuorimmainen Anna-Maja oli kuuden kuukauden ikäinen. Seitsenlapsinen perhe oli taloudellisesti tiukalla.

– Ennen vanhaan lapset ja nuoret elivät viikkorahaa odotellen. Silloin ymmärsi, että jos ostan kioskilta Aku Ankan, se on jostakin muusta pois, sanoo Henriksson.

Nykypäivän nuorilla ei ole samanlaista kosketusta kolikoihin ja seteleihin, koska raha on digitalisoitunut, mikä saattaa hämärtää omien taloudellisten resurssien määrää.

Samalla luottojen tarjonta on kasvanut.

– Olenkin huolestunut suomalaisten ylivelkaantumisesta, sanoo Henriksson.

Oikeusministeriön selvitys positiivisesta luottorekisteristä valmistui kaksi vuotta sitten. Selvityksessä ehdotettiin, että Suomeen perustettaisiin keskitetty positiivisia luottotietoja koskeva luottorekisteri

– Jos asiat etenevät myönteisesti, valmista pitäisi olla keväällä 2023, Henriksson arvioi.

Positiivisella luottorekisterillä tarkoitetaan tietokantaa, josta luotonantajayhtiöt voisivat nähdä luotonhakijan lainamäärät ja tulotiedot.

Tietokannan tarkoituksena on tuottaa tietoa lainanhakijan luottokelpoisuudesta. Nykyjärjestelmässä luotonantaja saa tiedot vain mahdollisista maksuhäiriöistä.

Tietokannan tuottamalla tiedolla luotonantaja pystyisi näin arvioimaan kuluttajan maksukykyä nykyistä paremmin, jolloin ylivelkaantumista voidaan hillitä.

– Myös velkaneuvontaan on kiinnitettävä huomiota. Oikeusministeri on budjetoinut kymmenen uutta velkaneuvojaa eri puolille maata.

Eduskunta viettää parhaillaan istuntotaukoa, joka päättyy 4. helmikuuta. Viimeisellä istuntoviikolla ennen joulua eduskunnassa keskusteltiin hallitusohjelmasta, äänestettiin budjetista ja oppositio jätti välikysymyksen al Holista.

– Oli helpottavaa päästä kotiin ajattelemaan muita asioita. Onneksi oli vielä kolme päivää aikaa ottaa jouluaatto vastaan, Henriksson naurahtaa.

Kotiin päästyään hän otti joulukuusen sisälle, leipoi piparkakut ja pullat. Viime päivät hän on viettänyt lomailemassa Vuokatissa miehensä Jannen kanssa.

Heillä on kaksi aikuista tytärtä, joista vanhempi työskentelee Tukholmassa ja nuorempi opiskelee Helsingissä.

Joulukuusi kannettiin ulos viime sunnuntaina, kun he kotiutuivat Vuokatista.

Maanantai-iltana Henrikssonia odotti paluu junakyydillä Helsinkiin, sillä eduskunnan istuntotauosta huolimatta hallitus on töissä.

– Olen saanut paljon junavuoroja koskevaa palautetta, koska iltaviiden juna ei enää pysähdy Pännäisissä. Se on harmittava asia, koska se vaikuttaa monen työntekijän, varusmiehen ja opiskelijan arkipäivään, sanoo Henriksson.

Pännäisten aseman nimestä on käyty vääntöä kymmenen vuoden ajan. Henriksson uskoo, että lähitulevaisuudessa aseman nimi jalostuu muotoon Pietarsaari-Pännäinen.

fakta

Anna-Maja Henriksson

Syntynyt vuonna 1964 Pietarsaaressa

RKP:n puheenjohtaja ja oikeusministeri.

Koulutukseltaan varatuomari.

RKP:n kansanedustaja vuodesta 2007 lähtien.

Toimi oikeusministerinä myös vuosina 2011–2015 Kataisen ja Stubbin hallituksissa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä