maanantai 10.8.2020 | 02:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Metsähallitus etsii kesäksi paimenia lampaille ja suomenlehmille – Paimenviikkojen paikat arvotaan halukkaiden kesken helmikuussa

Riikka Sipilä
Ke 15.1.2020 klo 09:35 | päivitetty ke 13:32

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Metsähallituksen Paimenviikkojen kesän 2020 ilmoittautuminen on avautunut keskiviikkona 15. tammikuuta. Metsähallitus etsii vuosittain kiinnostuneita viettämään kesäviikkoa vuokramökissä kansallispuiston tai muun suojelualueen maisemissa.

Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne syödyltä laidunlohkolta seuraavalle.
Tuuli Turunen/Metsähallitus

Paimenet arvotaan ilmoittautuneiden joukosta helmikuun aikana. Paimenviikot ovat maksullisia, ja niistä saadut tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoidon kustannuksiin.

Paimeneksi haluavat voivat valita kaikkiaan 15 eri kohteesta. Pohjoisin paimenkohde löytyy Utsjoelta, Tenon rannalta ja eteläisimmät Evon retkeilyalueelta, Hämeestä.

Tilan koosta riippuen paimen voi ottaa mukaan myös perheen tai ystävän paimenseurakseen.
Juha Pääkkönen/Metsähallitus

Uutena paimenpaikkana tämä kesänä mukaan tulee tarjolle Punkaharju, jossa Palovartijan tila sijaitsee toisaalta kansallismaiseman ytimessä, toisaalta kävelyetäisyyden päässä Punkaharjun taajamasta.

Paimenviikot ovat teko luonnon monimuotoisuuden hyväksi. Eläinten laitumet ovat enimmäkseen uhanalaisia perinneympäristöjä. Kun eläimet syövät yleisimpiä ja kilpailussa paremmin pärjääviä kasveja, luovat ne samalla tilaa harvinaisemmille niittykasveille.

Osassa kohteita paimenia odottaa rapsutuksia janoavia lampaita, osassa hieman itsenäisempien suomenlehmien seura.
Sirke Seppänen/Metsähallitus

Ilman laidunnusta niityt kasvaisivat umpeen ja moni kaunis sekä harvinainen kasvilaji ei pärjäisi kilpailussa. Punkaharjun kohteessa on muista kohteista poiketen kyse maisemanhoidosta sekä kulttuuriperinnön suojelusta.

Metsähallituksen Luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Sen vastuulla ovat kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »