sunnuntai 23.2.2020 | 21:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Anni Saaren kolumni: Tasaisen varma ei ehkä jatkossa riitä perusteluksi valtion rahoitukselle – teatterissa pitää olla sekä täysiä katsomoita että tärkeitä sisältöjä

Keskipohjanmaa
Su 19.1.2020 klo 06:30

Kokkolan kaupunginteatterin taiteelliseksi johtajaksi valittiin tällä viikolla teatteritaiteiden maisteri Juha Luukkonen. Hän on uransa aikana työskennellyt monissa teatterissa eri puolilla Suomea ja monet hänen ohjauksistaan ovat olleet menestyksiä. Seinäjoen kaupunginteatterissa Täällä Pohjantähden alla täytti katsomot äärimmilleen vuonna 2017, ja viime syksyn Lapualaisoopperan täyttöaste oli myös erittäin korkea.

– Lähtökohtana on, että katsomot ovat täynnä, Luukkonen totesi tulevasta työstään torstain tiedotustilaisuudessa.

Yleisötavoitteista ei tuossa yhteydessä paljon puhuttu. Enemmän puhuttiin teatterin tekemisen intohimosta ja sisällöistä.

Kun kaupunginteatterin nykyinen johtaja Juha Vuorinen valittiin tehtäväänsä, oli toinen ääni kellossa. Sini Pesosen ja Jussi Moilan kaudella teatterin vuosittainen katsojamäärä oli ollut alimmillaan alle 15 000, ja Vuorisen toivottiin houkuttelevan paikalle enemmän yleisöä.

Siinä hän onnistui. Viimeisen kolmen vuoden aikana katsojamäärä on pyörinyt 19 000 tienoilla. Vuorisen aikana etenkin musiikkia sisältävät ja komedialliset esitykset ovat menestyneet hyvin, ja niissä on hyödynnetty hienosti paikallista osaamista.

Vuorisen työ on ollut varmaa, mutta ehkä turhankin tasaista. Valtakunnallinen uutiskynnys ei ole juuri ylittynyt, toisin kuin Pesosen ja Moilan aikana. Ja ehkä siksi nyt on Luukkosen vuoro.

Luukkoselle vuonna 2014 myönnetyn Hämeen taidetoimikunnan kulttuuripalkinnon perusteluissa hänen ohjauksistaan sanottiin, että ne "eivät pyytele anteeksi, eivät selittele, jossittele tai ehdottele. Ne puhuvat suoraan ja kiertelemättä, aseenaan vahva sosiaalinen omatunto sekä voimakas ja omaehtoinen teatterikieli."

Teatterinjohtajan työhön kuuluu toki muutakin kuin ohjaamista. Luukkosella on kokemusta toimimisesta sekä VOS-teattereista että vapaalta kentältä, joten hänen luulisi tietävän varsin hyvin, millaisessa tilanteessa ollaan.

Esittävän taiteen VOS-uudistus kaatui kaksi vuotta sitten, mutta asiaa on nyt alettu valmistella uudelleen. Museoiden tuoreessa VOS-uudistuksessa rahoituksesta tuli määräaikaista. Voi olla, että myös VOS-teatterien on jatkossa kyettävä perustelemaan entistä paremmin saamansa valtion tuki.

– Meidän pitää tehdä niin hyviä esityksiä, että se halutaan säilyttää, Luukkonen totesi torstaina.

Se tarkoittanee sekä täysiä katsomoita että tärkeitä sisältöjä.

Teatterinjohtajan työhön kuuluu toki muutakin kuin ohjaamista.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »