sunnuntai 23.2.2020 | 22:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Putin saapui Berliiniin Libya-huippukokukseen – Suurvallat yrittävät ratkoa Libyan pitkittynyttä sisällissotaa, joka uhkaa maan öljynvientiä

Joonas Kuikka, Reuters Keskipohjanmaa
Su 19.1.2020 klo 16:00 [päivitetty su 16:53]

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Suurvallat tapaavat sunnuntai-iltana Berliinissä tarkoituksenaan keskustella Libyan tilanteesta ja rauhanprosessista.

Kokousta johtaa Saksan liittokansleri Angela Merkel. Venäjän presidentti Vladimir Putin lensi kokoukseen sunnuntaina.

Tarkoitus on saada neuvottelupöytään itäisen Libyan sotilaskomentaja Khalifa Haftar, joka perjantaina katkaisi suuren osan Libyan öljyntuotannosta sulkemalla itäiset vientisatamat. Hänen edustajansa on kokouksessa paikalla.

Libyan konfliktia yritettiin ratkaista viikko sitten Moskovassa tuloksetta, kun Haftar marssi pois neuvotteluista.

Venäjän palkkasotilaat tukevat Libyassa Haftarin joukkoja, kuten myös itäinen rajanaapuri Egypti. Taistelua käydään Libyan hallinnan lisäksi luonnonvaroista.

Turkki ja presidentti Recep Tayyip Erdogan puolestaan tukevat Libyan hallintoa taistelussa Haftarin sotilaita vastaan ja on lähettänyt joukkoja Libyaan. Myös Erdogan osallistuu neuvotteluihin.

Yhdysvaltoja kokouksessa edustaa ulkoministeri Mike Pompeo.

Libyassa ei ole ollut selvää keskushallintoa diktaattori Muammar Gaddafin syrjäyttämisen jälkeen. Maa on jakautunut kilpaileviin idän ja lännen hallintoihin.

Lännen hallinto pääministerinään Fayez al-Sarraj on kansainvälisesti tunnustettu. Pääkaupunki Tripoli sijaitsee lännessä, ja Haftar yrittää joukkoineen ja liittolaisineen valloittaa sen.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »