Paikallisuutiset

Luistelumahdollisuudet kanta-Kokkolassa ovat tänä talvena rajoittuneet suurelta osin sisätiloihin – Luonnonjäille ei tällä hetkellä ole asiaa, eikä kenttiäkään ole juuri pystytty jäädyttämään

Säät eivät ole hellineet luistelusta tai hiihtämisestä haaveilevia tänä talvena. Kokkolan kaupungin liikuntatoimenjohtajaLotta Nyqvist ei muista omalta uraltaan aivan yhtä huonoa talvea, vaikka kehnojakin sellaisia on vuosiin mahtunut.

– On poikkeuksellista, että tässä vaiheessa talvea ei olla kertaakaan päästy luistelemaan ulkojäillä kanta-Kokkolan alueella. Aikaisemminkin on ollut talvia, joiden aikana on pystytty välillä luistelemaan, ja sitten jäät ovat taas sulaneet, mutta tänä vuonna niitä tilanteita on lähinnä ollut kyläalueilla.

Nyqvist kertoo, että jäädyttämiseen tarvittaisiin mielellään viikon jakso, jossa olisi reilusti pakkasta. Mikäli pohja on pysynyt kunnossa plussakelin aikana, jää voidaan saada nopeastikin luistelukuntoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tällä hetkellä kymmenen päivän ennusteissa ei ole luvassa pakkasta. Mitä sen jälkeen tulee ei voi tietää mutta sen voi kuitenkin melkeinpä varmaksi sanoa, että tänä talvena tulemme keskittymään pelkästään muutamaan kenttään kanta-Kokkolan alueella. Lyhyeksi tämä kausi kyllä jää, Nyqvist harmittelee.

Nelivuotias Kami Aunio on innokas luistelija. -Hän on syyskuusta lähtien kulkenut olohuoneessa luistimet jalassa, isä Sampo Aunio kertoo. Taka-alalla äiti Kati Aunio ja isosisko Mella.
Nelivuotias Kami Aunio on innokas luistelija. -Hän on syyskuusta lähtien kulkenut olohuoneessa luistimet jalassa, isä Sampo Aunio kertoo. Taka-alalla äiti Kati Aunio ja isosisko Mella. Kuva: Clas-Olav Slotte
Sisarukset Senna ja Vili leikkimässä hippaa.
Sisarukset Senna ja Vili leikkimässä hippaa. Kuva: Clas-Olav Slotte

Hiihtäjät ehtivät tälle talvelle joitakin viikkoja sivakoida Santahaan hiihtoladuilla. Nyqvist kertoo, että Santahaan lisäksi oli hyvät ladut myös Houraatissa, joissa ne säilyivät hieman kauemmin.

– Hiihtäjät kehuivat, että ladut olivat oikein hyvät siellä. Pakkaset saattavat vaihdella suurestikin, vaikka maantieteellinen etäisyys ei olekaan pitkä. Kälviällä, Lohtajalla ja Ullavassa saattaa olla ihan erilainen pakkastilanne kuin täällä Kokkolan keskustassa, Nyqvist kertoo.

Hiihtäjät ovat nyt säiden armoilla, ja joutuvat odottamaan reippaampaa lumentuloa, mutta luistelijoille löytyy onneksi mahdollisuuksia sisätiloistakin. Nyqvist kertoo, että Best-Hall Areenan vapaat luisteluvuorot ovatkin tänä vuonna saaneet erityisen paljon kehuja ja kiitoksia, ja niiden tarpeellisuudesta kertovat hyvät kävijämäärät.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Avoimilla vuoroilla on ollut jopa lähes 80 luistelijaa, ja se on kiva juttu. Olemme pyrkineet merkkaamaan Timmi -varauskalenteriin vapaita vuoroja sekä mailan kanssa että ilman mailaa luisteleville. Perjantai-iltapäiville olemme järjestäneet avoimen höntsävuoron, jossa on mukana myös ohjaaja. Se on ilmainen ja avoin kaikenikäisille, hän vinkkaa.

Pian pääsee Aunion perhe taas jäälle. Ensin on kuitenkin sidottava kahdentoista luistimen nauhat.  Sampo (vas.), Senna, Kati, Vili, Kami ja Mella.
Pian pääsee Aunion perhe taas jäälle. Ensin on kuitenkin sidottava kahdentoista luistimen nauhat. Sampo (vas.), Senna, Kati, Vili, Kami ja Mella. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kokkolalaisten Sampo ja Kati Aunion kuusihenkinen perhe hyödyntää aktiivisesti Best-Hall Areenaa ja muita lähialueen luistelupaikkoja lastensa liikuttamiseen. Perheen vanhin, Vili, harrastaa jääkiekkoa, mutta myös Senna, Mella ja Kami ovat innokkaita ja taitavia liikkumaan jäällä.

– Käymme usein Best-Hallin avoimilla vuoroilla, ja niiden tarpeen huomaa kyllä, kun joskus mailallisella vuorolla on ollut jopa 60 kiekkoilijaa. Tykkään käydä lasten kanssa luistelemassa ja liikkumassa. Välillä käymme Vilin kanssa luistelemassa myös Kruunupyyn jäähallilla, jos ei Best-Hallissa ole sopivia vuoroja. Säiden salliessa olemme hyödyntäneet myös luonnonjäitä esimerkiksi Nisulan potilla, mutta nyt sinne ei ole asiaa, Sampo Aunio toteaa.

– Mielestäni yleisöluisteluvuoroja voisi olla enemmänkin, ja varsinkin arki-iltoina. Joskus harmittaa, että koko Best-Hall on vuokrattu vaikkapa jonkun taitoluistelijan yksityistreenejä varten, vaikka jonossa olisi kymmenittäin innokkaita luistelijoita seurojen ulkopuolelta, hän jatkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aunion perheelle luistelu on mukava ajanviettotapa. Perhe tutkailee aktiivisesti Best-Hall Areenan vapaita aikoja WebTimmi-palvelusta, ja nappaa tilaisuudesta usein vaarin. Jäällä Kati (vas.), Kami, Senna, Sampo, Vili ja Mella.
Aunion perheelle luistelu on mukava ajanviettotapa. Perhe tutkailee aktiivisesti Best-Hall Areenan vapaita aikoja WebTimmi-palvelusta, ja nappaa tilaisuudesta usein vaarin. Jäällä Kati (vas.), Kami, Senna, Sampo, Vili ja Mella. Kuva: Clas-Olav Slotte

Aunio kertoo toivovansa Kokkolaan myös tekojääkenttää, joka varmistaisi luistelumahdollisuudet säistä riippumatta. Hän kertoo olevansa harmissaan niiden luistelijoiden puolesta, jotka eivät kuulu seuroihin.

– Best-Hallin vieressä olisi hyvin tilaa asfalttikentälle, joka voisi kesäisin toimia koripallokenttänä ja talvisin tekojäänä. Lapset tarvitsevat paikkoja, joissa he saavat vapaasti ja ilmaiseksi liikkua. En itsekään ole nuoruudessa pelannut seurassa, vaan aina saimme hyvät pelit käyntiin Santahaan jäillä. Innostus harrastamiseenkin lähtee siitä, että lapset pääsevät rauhassa kokeilemaan, hän jatkaa.

Nyqvist kertoo, että tekojääkenttä on pyörinyt keskusteluissa jo useamman vuoden ajan, ja että se saattaa olla tulevaisuuden juttu.

– Osittain tämä liittyy harjoitushallihankkeeseen, johon olemme suunnitelleet kahta lisäjäätä, jolloin yleisövuoromahdollisuudet lisääntyisivät. Ulkotekojään voisin ajatella sopivan jonkin lähiliikunta-alueen yhteyteen. Urheilupuiston lähiliikunta-alue voisi olla yksi hyvä mahdollisuus ulkotekojäälle, Nyqvist toteaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä