lauantai 4.4.2020 | 18:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Verraton Chydenius nauratti ja vakuutti – Suurmies sai arvoisensa kohtelun Keski-Pohjanmaan konservatoriolla

Tiina Ruotsala
Pe 24.1.2020 klo 21:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Chydenius & Musiikki, Paimenlauluja -näytelmä. Ohjaus ja dramatisointi Vesa Tapio Valo. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri. Kenraali Keski-Pohjanmaan konservatorion salissa pe 24.1.

Ohjaaja ja dramaturgi Vesa Tapio Valo sanoi Chydenius & Musiikki -esityksen tiedotustilaisuudessa, että kyseessä on kuitenkin konsertti ja musiikki on pääosassa. En yhtyisi tähän mielipiteeseen. Konservatorion isossa salissa nähtiin teos, jossa draama ja musiikki yhtyivät kertomaan samaa tarinaa, jopa niin, että yksi konsertin solisteista, Elina Mustonen, nousi cembalonsa takaa tuon tuostakin näyttelemään.

Ponteva Pässi, Rabbe Smedlund, empaattinen mutta samalla vahva Riikinkukko, Elina Mustonen, sekä valloittava Chydenius, Juha Vuorinen, kertoivat monipuolisesta, älykkäästä, lahjakkaasta ja aikaansa edellä olleesta papista, jonka teesit voisi tänään naulata vaikka Raatihuoneen oveen. Niitä tarvitaan edelleen.

Vesa Tapio Valo on ottanut teokseen muutamia teemoja, joiden kautta Chydeniuksen persoonaa valaistaan. Tapahtumia siivittää musiikki suoraan Chydeniuksen nuottikokoelmasta. Loistavaa musiikkia, vakuutti sellisti Lauri Pulakka ennen esitystä ja mitäpä tuota on kiistämään. Teokset oli kuitenkin valittu draaman kaarta mukailemaan. Liikkeelle lähdettiin kepein ja leikkisin sävyin. Kerrottiin tuon ajan konserttiperinteestä ja valmistauduttiin kuninkaan vierailuun. Kamariorkesteri soi suoraan sieluun ja Kokkola-kvartetti luritteli Niamh McKennan huilun tahtiin.

Huomattavasti tummemmiksi kävivät sävyt Chydeniuksen kirjoittaessa puhettaan sokojalaisen piian mestaustilaisuuteen. Oliko mestausta viihteenä katsomaan tullut toriyleisö samanlainen murhaaja kuin lapsensa tukehduttanut äiti? Jälleen kosketti musiikki, tällä kertaa laulun muodossa solisteina Johanna Isokoski, sopraano ja Katariina Heikkilä, altto.

Chydeniuksen monipuolisen ja polveilevan saarnan päätteeksi tämän saattoi viimeiselle matkalleen laulajien ja näyttelijöiden lisäksi Onni Pulkkinen, jonka heleä pojanääni oli kuin kirsikka kakussa.

Paimenlauluja-näytelmä eli Anders Chydenius puhuu laumalleen ei nostanut suurmiestä kaapin päälle, vaan toi hänet näyttämölle jopa rakastettavana hahmona. Rabbe Smedlundin Pässi piti huolen siitä, että nauraa sai ja useamman kerran. Näyttelijä näytti käyvän pientä vääntöä muusikoiden kanssa siitä, sopisiko tämä kenties ihan orkesterin riveihin istumaan. Elina Mustonen vuoroin riikinkukkona, vuoroin solistina, oli häkellyttävän tasapainoinen monissa rooleissaan.

Juha Vuorisen tulkinta Chydeniuksesta oli yhtä kansaan käyvä kuin suurmiehen tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia käsittelevät puheenvuorot. Vuorisen työtä ihastellessani nousi mieleen, että näyttelijälle ei ole nuotistoa turvanaan, vaikka etualan telineeltä saattoi joitain aloituksia hakeakin.

Valon suunnittelema lavastus sekä Ari Auvisen ja Tomas Jakobssonin valot, äänet ja projisointi veivät yleisöä 1700-luvun lopun tunnelmiin.

Verraton kokemus – totta vie.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »