Paikallisuutiset

Kahden siiven puolue – Kokoomus hakee paikkaansa arvoliberaalien ja konservatiivisten äänten välissä – Kokkolassa käynyt Petteri Orpo: "Kokoomus on tasapainoillut aina"

Kokkola

Kokoomuksen sisällä on sanonta, että puolueella on katto korkealla ja seinät leveällä. Se tarkoittaa sitä, että talossa on kaksi siipeä: konservatiivinen ja liberaali.

Tämä kävi hyvin ilmi keskiviikkoiltana, kun kokoomus pysähtyi Kokkolassa yhdeksän kansanedustajansa voimin.Kentän ääni Wanhassa kalahallissa kaikui konservatiivisena.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tässä ei ole mitään uutta. Kokoomus on nimensä mukaisesti tasapainoillut aina. Arvokysymyksissä konservatiivisempaa puolta löytyy ja taas vastaavasti liberaalimpaa, mutta yhdistävät tekijät ovat vastuullinen markkinatalous ja yrittäjyyden merkitys, sanoo kokoomuksen puheenjohtajaPetteri Orpo, jota Keskipohjanmaa haastatteli torstaiaamuna.

Siitä kokoomus ei pääse mihinkään, että arvokysymyksillä on entistä merkittävämpi rooli politiikan tekemisessä.

Orpo luonnehtikin puoluettaan hiljattain "maltilliseksi oikeistopuolueeksi".

Sävyeron vetämistä "keskustaoikeistolaisuudesta" on pidetty reaktiona perussuomalaisten nousuun ja siihen, että Orpon vahvin haastaja seuraavaksi kokoomusjohtajaksi on häntä konservatiivisempi Antti Häkkänen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Länsimaisia, liberaaleja arvoja ei kyseenalaista meistä kukaan, mutta meillä on konservatiivisempi puoli, joka arvostaa perinteitä ja esimerkiksi maanpuolustusta. Maltillisesta oikeistosta puhumalla halusin alleviivata nykyisen vasemmistohallituksen työskentelyä, Orpo vastaa.

Kokkolan iltatilaisuudessa Orpo kutsui hallitusta "vihervasemmistoporukaksi, jonka vastuunkannosta ei tule mitään".

– Esimerkiksi keskustan ideologiasta en ole päässyt perille. Se on enemmän etujärjestö. Miten keskustan käy, riippuu siitä, jääkö se äänettömäksi yhtiömieheksi hallituksessa.

Kokoomuksen puoluejohto ja kansanedustajat ovat parhaillaan koko Suomen kattavalla kiertueella. Oppositiojohtaja Orpon mukaan hallitusta on kritisoitu "joka paikassa".

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ensin pitäisi olla tulot, vasta sitten menot. Arviointineuvoston raportti (hallituksen finanssipolitiikan löysyydestä) kertoo karulla tavalla, että talouspolitiikalta on pudonnut pohja. Hallituksen saamilla imagohyödyillä on tietenkin vaikutusta, mutta tärkeintä olisi ensin hoitaa asiat, Orpo kertoo.

Hän suosittelisi Marinin hallitusta kysymään "pohjalaisilta yrittäjiltä ja työntekijöiltä", kuinka maan paras työllisyystilanne on saavutettu.

– Yrittäjän kannalta oleellinen kysymys olisi laskea palkkaamisen kynnystä ja huolehtia osaavan työvoiman saatavuudesta. Etenkin pk-yritykset luovat uusia työpaikkoja. Tarveharkinnan lieventämisestä puolestaan on hyviä esimerkkejä Närpiöstä.

Hänen mukaansa suomalaisten asennoituminen yrittäjyyteen paranee koko ajan, "jopa salin vasemmassa laidassa".

– Yksinyrittäjät on nopeimmin kasvava ryhmä. Ilmapiiriä pitäisi parantaa edelleen niin, että yrityksistä saataisiin kahden tai kolmen hengen yrityksiä.

Orpon mukaan kokoomuksen arvopohja lähtee markkinataloudesta, EU- ja Nato-jäsenyydestä sekä vastuusta ja yksilönvapauksista.

Paikka liberalismin ja konservatismin välissä ei kuitenkaan ole helppo.

Siitä kertoo sekin, mistä Paula Risikko saa eniten yhteydenottoja: "Älkää myykö arvojanne", Risikko kertoi saamistaan viesteistä Kokkolassa keskiviikkona.

– Huoli siitä, että kokoomus lipsuisi vihreisiin tai perussuomalaisiin, on turha. Kokoomus ei lähde kenenkään peesaajaksi, Orpo vastaa.

Kokkolan tapaamisessa konservatiiviset näkemykset ja pitkän linjan kokoomuslaisten puheenvuorot korostuivat.

Kokoomus toi keskiviikkoillaksi Kokkolaan peräti yhdeksän puolueensa kansanedustajaa.
Kokoomus toi keskiviikkoillaksi Kokkolaan peräti yhdeksän puolueensa kansanedustajaa. Kuva: Jouni Nikula

Miksi konservatiivinen tai liberaali nuori valitsisi juuri kokoomuksen?

– Kokoomusnuorten talvipäivillä oli enemmän väkeä kuin aiemmin. Puolueeseemme on aina mahtunut monenlaista. Esimerkiksi Susanna Koski ja Elina Lepomäki ovat kavereita. 90:ssä kohdassa sadasta olemme samaa mieltä asioista, Orpo sanoo.

Fakta

Kokoomus kiertää

Kokoomuksen puoluejohto ja kansanedustajat lähtivät keskiviikkona Suomen-kiertueelle. Kokkolasta matka jatkui Vaasaan, Seinäjoelle, Poriin ja Turkuun.

HS-gallupin mukaan kokoomus jatkaa Suomen toiseksi suosituimpana puolueena.

Petteri Orpo pyrkii jatkokaudelle puheenjohtajana. Puoluekokous pidetään kesällä Porissa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä