keskiviikko 27.5.2020 | 08:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kannuksessa maanantaiaamuna tehty havainto susilauman liikkeistä osoittautui uutisankaksi: Liikkeellä olivat kauriit, viimeisimmät susihavainnot viime viikolta

Susien liikkeistä tehtiin jälkihavaintoja viimeksi viime viikolla

Arja Kangas
Ma 3.2.2020 klo 14:15 | päivitetty ma 14:38

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Maanantaiaamuna Kannuksessa Toholammintien tuntumassa Ypyän ja Korpelan alueen asukkaat selvisivät säikähdyksellä, kun aamutuimaan Whatsapp-ryhmästä liikkeelle lähtenyt huhu neljän suden laumasta asutuksen tuntumassa osoittautuikin vääräksi tiedoksi.

Kannuksen petoyhdyshenkilö Allan Mikkola kävi todentamassa liikkeellä olleen lauman jäljet ja totesi, että aamulla puoli seitsemän aikoihin liikkeellä olikin kaurislauma susien sijaan.

– Alueella tehtiin viime torstaina jälki- ja näköhavaintoja neljän suden laumasta. Kävin maanantaina toteamassa paikalla, etteivät jäljet olleet susien vaan ne olivat kauriita. Tein asiasta ilmoituksen poliisille, koska sitä pyydettiin, Mikkola kertoo.

Keskipohjanmaan saamien tietojen mukaan Pohjanmaan poliisissa ehdittiin pohtia suurriistavirka-apu eli SRVA-tehtävän käynnistämistä Kannuksessa epäillyn susilauman vuoksi. SRVA-tehtäviin kuuluu muun muassa suurpetojen karkotukset taajaan asutulta alueelta.

Mikkolan mukaan havaintoja susilauman liikkeistä ei ole tehty viime torstain jälkeen ja hänen mukaansa on todennäköistä, että lauma on kulkenut jo etäämmälle. Neljän yksilön lauma kiertää Mikkolan mukaan Ullavan, Kälviän ja Toholammin alueisiin rajautuvaa reviiriään.

Viime torstaina laumasta kirjattiin havaintoja muun muassa Toholammintien tuntumasta Ypyän ja Korpelan alueilta. Kahden yksilön havainnot tehtiin muun muassa noin sadan metrin päässä linja-autopysäkiltä, jossa lapset odottavat koulukyytejä aamuisin.

– Sillä pysäkillä koulukyytiä kymmenen lasta päivittäin. Meillä on kylällä paljon lapsia, mutta ei yhtään ylimääräistä, sanoo Korpelan kylällä asuva Janne Kivioja.

Kiviojan mukaan kylältä kuljetetaan kouluun päivittäin 25 lasta eri pysäkeiltä. Siitä huolimatta, ettei maanantaina liikkeellä ollutkaan susilauma, niin neljän alakouluikäisen isänä Kivoja jakaa kyläläisten huolen lasten turvallisuudesta.

– Tänä aamuna vein lapset meidän lähipysäkille odottamaan koulukyytiä ja jäin odottamaan heidän kanssaan koulukyytiä ennen töihin menoa. Lapset ovat sanoneet, etteivät uskalla mennä pysäkille odottamaan kyytiä.

Kannuksen valtuuston jäsenenä Kivioja on sitä mieltä, että perheissä ja kaupungissa on ryhdyttävä pohtimaan yhteisiä ratkaisuja koulukyytejä odottavien lasten turvallisuuden takaamiseksi, mikäli susilaumasta tehdään jatkossakin havaintoja asutuksen liepeiltä.

Huolta on herättänyt paitsi lasten niin myös tuotanto- ja harraste-eläinten turvallisuus.

– Hevosista on huomattu, etteivät ne ole viime viikkoina käyttäytyneet normaalisti. Eläimet ovat levottomia eivätkä ne ole uskaltaneet mennä sääsuojaan ollenkaan, kertoo neljä hevosta omistava Kivioja.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »