Paikallisuutiset

Sanomalehtiviikolla Kannuksen Takalon koululla tehdään omia lehtiä ja piirretään sarjakuvia – Ekaluokkalaiset löysivät Keskipohjanmaasta uutisia, urheilua ja paljon kirjoitusta!

Sanomalehtien ja koulujen yhteistä Sanomalehtiviikkoa vietetään jälleen kuluvalla viikolla. Yksittäistapauksina sanomalehtiviikkoja järjestettiin jo 1970-luvulla. Vuoden 1988 tammikuussa vietettiin ensimmäisen kerran sanomalehtipäivää, mutta se muutettiin helmikuussa pidettäväksi Sanomalehtiviikoksi vuonna 1995.

Sanomalehtiviikosta puhutaan siis vuosittain joka helmikuussa, mutta mitä kouluilla kyseisellä viikolla oikein tapahtuu? Keskipohjanmaa kävi tiistaiaamuna selvittämässä asiaa Takalon koululla Kannuksessa.

Kyseisen viikon aikana kouluille voi tilata sanomalehtiä opetuskäyttöön sekä printtinä että diginä. Esimerkiksi Takalon kouluun tulee joka päivä sata Keskipohjanmaa-lehteä. Lisäksi koululle on tilattu blancoja eli tyhjiä sanomalehtiä, joiden täyttämisessä vain mielikuvitus on rajana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kyllä sanomalehteen voi tutustua hyvin monella eri tavalla. Joskus olen nähnyt, että niistä on askarreltu mailoja liikuntatunneille, naurahtaa Kannuksen alakoulujen rehtoriTarja Mäkelä.

Voitaisiinko tehdä näitä lehtiä koko kuukauden? Minja Salonen 1. luokka, Takalon koulu, Kannus

1A ja 1B luokan oppilaat selailevat päivän Keskipohjanmaata suomen kielen tunnilla opettajaSari Jylhän johdolla.

Mitä lehdestä oikein löytyy?

– Urheilua, toteaaOliver Isohanni.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Susijuttu,Julius Linna kertoo.

– Paljon kirjoitusta, hämmästeleeKiira Hautala.

– Uutisia, kertoo puolestaanIita Pihlajakangas.

Kun lapset ovat tehneet katsauksen sanomalehteen, opettaja kertoo heille viikon tehtävän. Oppilaat on jaettu ryhmiin, ja jokainen ryhmä saa suunnitella ja toteuttaa oman nelisivuisen lehtensä, jolle he saavat keksiä itse nimen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lehteen voi käyttää opettajan kopioimia valmiita kuvia tai tehdä niitä aivan itse. Lehteen voi myös leikata kuvia, juttuja ja sarjakuvia sanomalehdistä.

Iita Pihlajakangas (oik.) ja Jemina Hyyppä toteuttavat yhdessä omaa lehteä.
Iita Pihlajakangas (oik.) ja Jemina Hyyppä toteuttavat yhdessä omaa lehteä. Kuva: Esko Keski-Vähälä

Sanomalehtiviikkoon osallistuminen on koulu- ja opettajakohtaista. Esimerkiksi Kannuksessa keskustan alakoulut Takalo ja Raasakka osallistuvat siihen, kun taas kyläkoulut Märsylä ja Roikola jättävät sen tänä vuonna välistä. Sari Jylhä on osallistunut opettajauransa aikana aina Sanomalehtiviikkoon.

– Minusta on tosi tärkeää, että koulussa opetetaan mitä maailmassa tapahtuu ja tutustutaan eri kanaviin.

Lähestymistavat riippuvat aina opetettavan luokan iästä. Esimerkiksi viime vuonna Jylhä opetti kuudesluokkalaisia, ja silloin sanomalehteen tutustuttiin oppilaiden kanssa aivan eri tavalla. Ekaluokkalaisten kanssa voi lehdestä etsiä vaikkapa kirjaimia tai sanoja.

– Ykkösten kanssa tämä on enemmän sanomalehteen tutustumista, mutta kuudesluokkalaisten kanssa voi jo perehtyä juttuihin syvällisemmin ja harjoitella uutisen kirjoittamista, kertoo Jylhä.

Samaan aikaan käytävän toisella puolellaKimmo Perkkiö luotsaa 6A-luokkaa sanomalehden saloihin. Oppilaiden on etsittävä Keskipohjanmaasta muun muassa Kannusta koskeva uutinen sekä selvitettävä, salliiko sää luistelun torstaina. Viikon aikana kuudesluokkalaisten tehtävänä on luoda oma sarjakuvahahmo ja piirtää sarjakuva.

– Hahmon pitäisi olla sen verran yksinkertainen, että se on piirrettävissä muutaman kuvan sarjakuvaan, kertoo Perkkiö.

Kun Perkkiö kysyy oppilailta, kuinka moni lukee viikoittain sanoma- tai paikallislehteä, muutama käsi nousee ylös. Esimerkiksi Venla Wörlin lukee lehdestä sarjakuvat ja mielipiteet, Minka Mäkitalo kiinnostavimmat urheilu-uutiset ja Jasmin Koskela varsinkin tapahtumajuttuja sekä mainoksia.

Takalon koulun 6A-luokka tutustuu Keskipohjanmaahan opettaja Kimmo Perkkiön johdolla.
Takalon koulun 6A-luokka tutustuu Keskipohjanmaahan opettaja Kimmo Perkkiön johdolla. Kuva: Esko Keski-Vähälä

Ykkösluokkalaisten ryhmissä lehtien suunnittelu on jo kovassa vauhdissa. Kiira Hautala, Elle Niemi-Korpi ja Minja Salonen olivat keksineet jo aviisilleen nimen, Koululehti.

– Lehteen tulee säätä ja kuvia asioista, että mitä voisi ostaa, kertooMinja Salonen.

Iita Pihlajankangas ja Jemina Hyyppä tekevät Keskipohjanmaa-lehden numeroa, johon tulee säätä ja sarjakuvia.

– Voitaisiinko tehdä näitä lehtiä koko kuukauden? käy Minja Salonen kysymässä Sari-opelta.

Takalon ykköset aikovat aivan selvästi viettää Sanomalehtiviikon sijaan Sanomalehtikuukautta.

Kommentti

FAKTA

Sanomalehti-viikko

Sanomalehtiviikkoa vietetään kuluvalla viikolla, 3.–7.2.2020.

Se on sanomalehtien ja koulujen tärkein yhteiskampanja.

Sanomalehtiviikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen.

Vuoden 2020 Sanomalehtiviikon teemana on ilmastonmuutos.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä