Paikallisuutiset

Merelle tekee mieli – Helsingin venemessuilla esiintyvä yksinpurjehtija Tapio Lehtinen kertoi hankkineensa Pietarsaaressa rakennetun Swanin

HELSINKI

Vuodenaika vaihtuu ainakin mielikuvissa, kun astuu Helsingin Messukeskuksen ovesta sisään.

Perjantaina avatut venemessut vievät jälleen kävijät kesäisiin tunnelmiin kymmenen päivän ajan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Venemessuilla on esillä 500 venettä, ja lisäksi näytteillä on veneilyyn, kalastukseen ja vesiharrasteisiin liittyviä tuotteita ja ohjelmanumeroita.

Swan 55 on kaunein ja klassisin Nautorin rakentamista Swaneista. Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen
100-vuotiaan Linex-Boatin johtajat Olli ja Simon Lindkvist saivat vieraikseen 400-vuotiaan Kokkolan kaupunginjohtajan Stina Mattilan ja kehityspäällikön Jonne Sandbergin. Linex-Boat esittelee messuilla uuden mallinsa Nord Star 31+:n, joka edustaa uudenlaista ajattelua.
100-vuotiaan Linex-Boatin johtajat Olli ja Simon Lindkvist saivat vieraikseen 400-vuotiaan Kokkolan kaupunginjohtajan Stina Mattilan ja kehityspäällikön Jonne Sandbergin. Linex-Boat esittelee messuilla uuden mallinsa Nord Star 31+:n, joka edustaa uudenlaista ajattelua. Kuva: Tapio Lehtinen

Tunnettu yksinpurjehtijaTapio Lehtinen on venemessujen vakiovieras.

62-vuotias purjehtija vieraili venemessuilla ensimmäisen kerran jo 55 vuotta sitten, kun ne järjestettiin vanhassa messuhallissa.

– Kavereiden tapaaminen kiinnostaa enemmän kuin veneet. Olen purjeveneilijä, mutta täällä on pääasiassa moottoriveneitä esillä, Lehtinen sanoo käheällä äänellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kurkun karheus iski harmittavasti juuri venemessujen aikana.

Hänen on määrä nousta kolme kertaa messujen aikana neloshallin lavalle kertomaan 322 päivää kestäneestä Golden Globe -kisasta.

Matkalla oli useita tiukkoja paikkoja ja vaaratilanteita. Epätoivoisimmalla hetkellä kunnossa olivat vain purjeet ja mies.

Lehtinen uskoo, että luonteenlujuus on peräisin Pohjanmaalta. Hänen perheensä asui 1960-luvulla jonkin aikaa Kurikassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Suuri idolini Juha Mieto sanoi kerran epäonnistuneen kisan jälkeen, että ei ole väliä onko viides vai viimeinen.

Lehtinen oli yksinpurjehduksellaan sekä viides että viimeinen. Kahdeksantoista purjehtijaa lähti matkaan, kolmetoista keskeytti.

Läheltä piti, ettei Lehtisenkin kisa olisi päättynyt keskeytykseen.

Vaikka kisa oli pitkä ja raskas, hän ei ole katunut matkalle lähtöä hetkeäkään. Suunnitelmissa on jo uusi hanke.

Hän kouluttaa miehistöä Ocean Globe -kisaan, joka käydään syksyllä 2023.

Tätä kilpailua varten hän on tuonut Suomeen Sparkman & Stevensin piirtämän, Pietarsaaressa vuonna 1970 rakennetun Swan 55 -veneen.

– Swan 55 on kaunein ja klassisin Nautorin rakentamista Swaneista, Lehtinen sanoo.

Vuotta ennen Ocean Globea Lehtinen lähtee seuraavaan Golden Globe -yksinpurjehdukseen.

Venemessuilla on tänä vuonna paljon ympäristöasiaa ja tietoutta aloitteleville veneilijöille.

Messujen kunniavieras on merten puhtauden puolesta kisaava Zer0emission TP52 -purjevene.

Sarins Båtarin toimitusjohtaja Thomas Sarin on tyytyväinen veneidensä menekkiin. Tuotannosta yli 80 prosenttia menee vientiin. Sarinin mukaan Britannian EU-erosta ei ole haittaa veneteollisuudelle, koska Britanniassa ei valmisteta vastaavia veneitä. – Ennakkotietojen mukaan brexitillä ei ole vaikutusta veneiden hintaan. Paperityötä se aiheuttaa enemmän, mutta siihen meillä on rutiinit olemassa, sanoo Sarin.
Sarins Båtarin toimitusjohtaja Thomas Sarin on tyytyväinen veneidensä menekkiin. Tuotannosta yli 80 prosenttia menee vientiin. Sarinin mukaan Britannian EU-erosta ei ole haittaa veneteollisuudelle, koska Britanniassa ei valmisteta vastaavia veneitä. – Ennakkotietojen mukaan brexitillä ei ole vaikutusta veneiden hintaan. Paperityötä se aiheuttaa enemmän, mutta siihen meillä on rutiinit olemassa, sanoo Sarin. Kuva: Tapio Lehtinen

Esillä olevat veneet ovat pääasiassa erilaisiin tarkoituksiin soveltuvia avo-, retki- ja matkamoottoriveneitä. Reilusti yli puolet moottoriveneistä on suomalaisia.

Suomalaisista venemerkeistä uutuuksia löytyy muun muassa Kokkolassa valmistetutuista Finnmaster- ja Nord Star - malleista.

Messujen suurin vene on Sunseeker Predator 60 EVO. Kiinnostavia uutuuksia ovat ruotsalainen foilaava sähkövene Candela Seven ja Stefan Lindforsin suunnittelema Alutroll Trollfisk.

Klassikkovenealueella on taidokkaasti kunnostettuja moottoriveneitä ja veneveistämöiden taidonnäytteitä.

Esillä on muun muassa metsälöytö Vator Hunt 19 DC, joka on 14 -jalan avovene vuodelta 1962.

Kokkolassa, Kalajoella ja Sammatissa toimiva Finn-Master Boats on jälleen näyttävästi esillä venemessuilla. Tehtaanjohtaja Jari Löfroos katsoo luottavaisena tulevaisuuteen, koska liikevaihto on hyvässä kasvuvauhdissa. Työvoimapula kuitenkin haittaa yritystoimintaa.
Kokkolassa, Kalajoella ja Sammatissa toimiva Finn-Master Boats on jälleen näyttävästi esillä venemessuilla. Tehtaanjohtaja Jari Löfroos katsoo luottavaisena tulevaisuuteen, koska liikevaihto on hyvässä kasvuvauhdissa. Työvoimapula kuitenkin haittaa yritystoimintaa. Kuva: Tapio Lehtinen

Veneiden lisäksi tarjolla on monenlaista ohjelmaa.

Uudella Aalto-alueella yleisö voi kokeilla kalastusta. Messukeskukseen on ensimmäistä kertaa tuotu allas, jossa esitellään sukellusharrastusta.

Kaunis kesä kasvatti mökkiveneiden ja vesijettien myyntiä viime vuonna.

– Myös veneilyyn liittyvissä palveluissa on nähtävissä selkeä kasvutrendi, sanoi Venealan Keskusliitto Finnboatin toimitusjohtajaJarkko Pajusalo Helsingin venemessujen avajaisissa.

Suomen veneala on hyvässä vauhdissa: yritysten liikevaihto kasvoi yli 10 prosenttia, työllisyys parani ja kansantaloudelle tärkeä vienti on vahvassa kasvussa.

Lue myös aiheeseen liittyvä pääkirjoitus tästä.

Fakta

Vene 20 Båt -messut

Järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 7.–16. helmikuuta.

Pohjois-Euroopan suurin veneilytapahtuma.

Näytteillä 500 moottorivenettä ja 10 purjevenettä.

Tapahtuma on avoinna arkisin klo 11–19 ja viikonloppuisin klo 10–18.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä