Paikallisuutiset

Kokkolan Taitoluistelijat saivat maailmanluokan koreografia-apua yhdysvaltalaiselta Tom Dicksonilta – "Ohjelma on vaikea, se tulee vaatimaan paljon toistoja", kertoo uuden lyhytohjelman saanut taitoluistelija Aada Salo

Kokkolassa toista kautta taitoluistelua valmentavaUlla Papp ja yhdysvaltalainen ammattikoreografiTom Dickson ovat vanhoja tuttuja. Papp tutustui Dicksoniin 12-vuotiaana.

Dickson on palkittu Yhdysvalloissa viisi kertaa vuoden koreografina. Hänen asiakkaitaan ovat olleet lukuisat arvokisamitaleja voittaneet taitoluistelijat kuten japanilainen Satoko Miyahira, kiinalainen Chen Lu ja eteläkorealainen Yuna Kim.

– Tämän tasoista vierasta meillä ei ole aiemmin ollut, Ulla Papp vahvistaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ammattikoreografin vierailu on arvokas kokemus luistelijoille.

Tunnen Ullan ja hän kysyi, että haluaisinko tulla käymään ja auttamaan. On helpompaa aloittaa tutun ihmisen kanssa yhteistyö ja suunnitella pitkäaikaisempia projekteja. Tom Dickson taiteluistelukoreografi

– Sellaisia ohjelmia kuin Tom tekee, me emme osaa Darian (Kornisheva) kanssa tehdä. Kaikki suomalaiset kärkiluistelijat käyvät ulkomailla tekemässä ohjelmansa.

Tom Dickson ja Kokkolan Taitoluistelijoissa toista vuotta valmentava Ulla Papp ovat vanhoja tuttuja.
Tom Dickson ja Kokkolan Taitoluistelijoissa toista vuotta valmentava Ulla Papp ovat vanhoja tuttuja. Kuva: Clas-Olav Slotte

Dickson ei lähde itseään kehumaan, mutta myöntää että kontakteilla on merkitystä.

– Tunnen Ullan ja hän kysyi, että haluaisinko tulla käymään ja auttamaan. On helpompaa aloittaa tutun ihmisen kanssa yhteistyö ja suunnitella pitkäaikaisempia projekteja. Jos en olisi tuntenut häntä, en ehkä olisi tullut tänne valmentamaan pieniä lapsia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Colorado Springsissä asuva koreografi kuitenkin sanoo, ettei halua rajata työskentelyään vain aikuisiin huippuluistelijoihin. Hänellä on aiempaa kokemusta yhteistyöstä aasialaisten sekä ruotsalaisten luistelijoiden kanssa, nyt mies tutustuu mielellään muihin eurooppalaisiin kuten suomalaisiin, norjalaisiin ja slovenialaisiin taitoluistelijoihin.

Suomeen tulon taustalla on myös ei-ammatillisia syitä:

– Olen hieman pettynyt Yhdysvaltojen tämänhetkiseen poliittiseen tilanteeseen. Halusin nähdä miksi Suomea kehutaan maailman onnellisimmaksi maaksi. En halua olla Jenkeissä tällä hetkellä.

Viime viikon vierailullaan Dickson teki lyhytohjelmat kahdelle Kokkolan Taitoluistelijoiden luistelijalle,Aada Salolle ja Erin Flinckille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tosi kivaa on ollut. Hänellä on hienoja ideoita ja hän on tosi mukava, Salo kertoo jääharjoituksen lomasta.

– Musiikki on aivan erilainen kuin minulla on aiemmin ollut. Ohjelma on vaikea, se tulee vaatimaan paljon toistoja, hän jatkaa.

Aada Salo kertoo, että yhdysvaltalaiskoreografilla on ollut hyviä ideoita harjoituksiin.
Aada Salo kertoo, että yhdysvaltalaiskoreografilla on ollut hyviä ideoita harjoituksiin. Kuva: Clas-Olav Slotte

Dickson kertoo, että Salon lyhytohjelman taustalla soi flamengo-tyyppinen kappale. Uusi ohjelma on 16-vuotiaan Salon käytössä pari kolme vuotta, Papp arvio.

Koreografi ei heittänyt hatusta nuorille luistelijoille valmiita ohjelmia, vaan hän analysoi ensin Salon ja Flinckin luisteluvideot ja lähetti muutamia musiikkeja etukäteen jäällä testattavaksi.

– Tytöille valittiin erilaiset musiikit kuin aiemmin. On tärkeä päästä tutusta ja turvallisesta eteenpäin ja pois omalta mukavuusalueelta. Muuten ei kehity. Luistelija valitsee helposti oman suosikkikappaleensa, joka ei välttämättä toimi jäällä. Tai sitten kappaleen valitsee äiti, Papp toteaa.

Ohjelmia voidaan kehittää ja vaikeuttaa matkan aikana, kun luistelija oppii esimerkiksi uusia hyppyjä. Tavoitteena on pidempiaikainen valmennussuhde, jonka aikana Dicksonin on tarkoitus olla Saloon ja Flinckiin yhteydessä ohjelmien kehittämisen merkeissä.

Aada Salo.
Aada Salo. Kuva: Clas-Olav Slotte

Ulla Pappin mukaan vierailija kehittää aina sekä luistelijoiden että valmentajien tekemistä.

– Kun valmentaa pienessä kaupungissa kuten Kokkolassa, tulee sokeaksi omalle työskentelylleen. Kun joku muu tulee paikalle, se saa silmät avautumaan ja huomaa omat toimintatapansa ja mahdolliset virheet.

– Valmentajan pitää olla tuore ja hänellä pitää olla tuoreita ajatuksia. Meillä on kuitenkin sama intohimo tehdä asioita.

Papp ja puheenjohtajaRiitta Huhtala kuvailevat, että he haluavat olla seurana avoimia ulos- ja sisäänpäin.

– Lapsille on tärkeä tavata erilaisia valmentajia. Se tuo avarakatseisuutta. Laji on muutenkin kansainvälinen ja lapsia leiritetään ulkomailla pienestä lähtien, Huhtala sanoo.

Taitoluistelukoreografi Tom Dickson ja Kokkolan Taitoluistelijoiden luistelija Aada Salo.
Taitoluistelukoreografi Tom Dickson ja Kokkolan Taitoluistelijoiden luistelija Aada Salo. Kuva: Clas-Olav Slotte

Lajia ulkoapäin seuraavalle herää mieleen kysymys, että eivätkö nuoret harrastajat saisi enemmän irti ennalta tuntemansa esikuvan kuten SM-mitalistiluistelijan vierailusta?

– Nykyiset huiput luistelevat vielä itse 24/7, ja esimerkiksi kälviäläistaustainen entinen huippuluistelija Laura Lepistö ei valmenna. Itse valmennukseen emme sinänsä tarvitse apua tällä hetkellä, koska meillä on Ulla huippuvalmentajana.

– Tuttuja luistelijoita pyrimme tuomaan kevätnäytöksiin. Viime vuonna meillä oli täällä käymässä jäätanssin Suomen mestari Jussiville Partanen, Huhtala perustelee tyhjentävästi.

Hän myös lisää, että kaikkia esikuvia ja valmentajia ei tarvitse tuoda Kokkolaan, sillä luistelijat pääsevät tapaamaan heitä myös muualla leireillessään.

Mikä sitten on Kokkolassa käyneen huippukoreografin tärkein valmennusfilosofia?

– Haluan opettaa mahdollisimman hyvin perusliikkeet. Mitä paremmat perusliikkeet sitä parempaa esittäminen on.

– Luistelijoiden täytyy myös olla kurinalaisia. Vaikka on jo ohjelma olemassa, pitää jaksaa tehdä perusharjoituksia, Dickson luettelee.

Suurin ero taitoluisteluvalmentamisessa Suomen ja hänen kotimaansa välillä on yksityistuntien määrässä.

Pienessä seurassa valmentaja tekee luistelijoiden kanssa kaiken, kun maailmalla luistelijalla voi olla erikseen koreografit, hyppy- ja piruettivalmentajat. Yhden valmentajan mallissa on se etu, että valmentaja oppii tuntemaan valmennettavansa alusta saakka ja näkee tämän osaamisen ja kehityksen kokonaisuutena. Sekä Dickson että Papp pitävät tätä vahvuutena Kokkolan Taitoluistelijoissa.

Myös kiistellyt Kokkolan jäähallin olosuhteet saivat kiitosta amerikkalaiselta. Hänen mielestään jää, katsomo ja äänentoisto ovat hyviä taitoluisteluun. Kylmä Best-Hallin harjoitushalli puolestaan sai jenkin värähtämään inhosta.

Tom Dickson.
Tom Dickson. Kuva: Clas-Olav Slotte

Ensi lokakuulle seuralla on suunnitteilla Jackson Hainesin nimeä kantava kansainvälinen kutsukilpailu. Samassa yhteydessä on tarkoitus järjestää kansainvälinen seminaari taitoluistelun tilasta ja siitä mihin laji on menossa.

Kuka?

Tom Dickson

Taitoluistelun ammattikoreografi.

Yhdysvaltalainen, asuu Colorado Springsissä.

Syntynyt vuonna 1962.

Taitoluistelun Yhdysvaltojen juniorimestari vuodelta 1980.

Palkittu viisi kertaa maansa parhaana koreografina.

Asiakkaina muun muassa japanilainen Satoko Miyahira (MM-pronssia 2018), eteläkorealainen Yuna Kim (MM-kultaa 2013 ja 2009) ja kiinalainen Chen Lu (MM-kultaa 1995).

Vieraili kolmatta kertaa Suomessa. Ensimmäinen kerta Helsingissä vuonna 1983, toinen kerta Finlandia Trophy -kilpailussa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä