keskiviikko 27.5.2020 | 15:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Vili Ruuskan kolumni: Puhelinlankojen Jekyll ja Hyde

Ti 18.2.2020 klo 06:30

Kuin Jekyll ja Hyde puhelinlangoilla. Ainakin kahden sortin rimpauttelija.

Peesaan kollegani eilisen kolumnin aloitusta ja totean, että toimittajana pommitan ihmisiä puhelimitse päivittäin. Lähestyn haastattelupyynnöillä hyväntahtoisesti mutta määrätietoisesti. Jos on vaitonaista, aloitan joko maanittelun tai vihjailun vastaamisen järkevyydestä.

Mikäli kohde pitää yllä totaalista mediahiljaisuutta, pyrin rikkomaan sen tekstiviestillä. Kolmas potentiaalinen viestintäkeino on sähköposti. Jos vuorovaikutusta ei vieläkään synny, ymmärrän yskän.

Lähtökohtaisesti soitan haastateltaville numerosta, jota he eivät ole kirjanneet yhteystietoluetteloihinsa. Olen käytännössä anonyymi numerosarja. Tästä huolimatta he vastaavat.

Miten vastaavassa tapauksessa menettelee lehtimies Ruuska, kun hyppysissä on siviililuuri, joka soi?

Tyypillisesti ei mitenkään. Antaa soittajan roikkua linjoilla tämän kyllästymiseen tai vastaajan väliintuloon asti. Toisinaan junttaan tangentin pohjaan ennen ensimmäistäkään puhuttua äänisignaalia.

Nämä päänavaukset ovat vaihtoehtoisia, jatkotoimenpiteet niistä riippumatta samoja. Haravoin soittajan tiedot käsiini Fonectasta tai Googlesta. Kenties sitten soitan takaisin tai olen halukas vastaamaan seuraavalla kerralla.

Puoliväkisin pakotan ihmiset avaamaan sanaisen arkkunsa. Torun heitä mielessäni, jos eivät vaivaudu vastaamaan. Itse torjun yhteydenotot ja ehdollistan keskustelun syntymisen.

Tekopyhää?

Onhan se – tosin jokseenkin perusteltua. Virkaintoiset puhelinmyyjät nimittäin tekivät minusta jo aikoja sitten varautuneen vastaajan. Nykyisin riesana ovat huijaussoitot. Milloin esiinnytään uskottavasti pankin edustajana, milloin Microsoftin teknisenä tukena.

Tyriä voi helposti. Esimerkiksi nimensä lausumalla ja sen vahvistamalla saattaa hävittää sievoisen summan tililtään. Niin ainakin tarinat kertovat. Kohtalokkaiden haksahdusten pelossa harjoitan nollatoleranssia enkä lipsu periaatteistani.

Vaan saa minut silti kiinni. Tuntemattomasta numerosta tuleva WhatsApp- tai tekstiviesti on ennakkovaroitus, jonka avulla verbaaliset tulvaporttini aukeavat. Yleensä.

Kohtalokkaiden haksahdusten pelossa harjoitan nollatoleranssia enkä lipsu periaatteistani.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »