tiistai 26.5.2020 | 07:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Minna Mustosen kolumni: Kuka palkkaa kakkiaisen, entä miten määritellään työpaikan hyvä tyyppi?

Ke 19.2.2020 klo 06:30

Ihana uutinen oli lukea kokkolalaisesta yrityksestä, joka oli rankattu parhaaksi työpaikaksi. Käyvät viikonloppuisin reissuilla porukassa ja uusia työntekijöitä palkkaavat niin kutsutun heimoneuvoston kautta, jotta kaikilla olisi sananvaltaa siihen, millainen on tuleva työyhteisön jäsen.

Sehän se taitaa olla ajan meno. Porukassa ollessa tulee käyttäytyä tietyllä tavoin ja osallistua monenlaisiin juttuihin.

Aikalailla useita haastatteluja olen tehnyt mitä erilaisimmissa henkilöstörekrytointitapahtumissa, joissa etsitään työntekijöitä mitä moninaisimpiin työpaikkoihin. Tänä päivänä hyvin useasti etsiskellään juurikin hyvää tyyppiä. Sellaista henkilöä, joka passaa porukkaan. Osaaminen on yksi asia, ykkösasia on hyvä tyyppiys.

Itsekseni olen usein päätynyt miettimään, että voi itkun päreet. Entäpä sitten, kun on sellainen, että osaa työnsä, mutta ei ole ollenkaan hyvä tyyppi?

Kuka palkkaa totuuksia lipsauttelevan tuuliviirin, jonka pää kyllä kylässä pelaa, mutta omalla työpisteellään saattaa ärräpään täräyttää, noin vain.

Kuka huolii työkaverikseen ihmisen, jota ei kiinnosta viettää viikonloppuja saati muita harvoja vapaa-ajan hetkiä työkavereitten kanssa?

Niin nopeasti sitä saa kakkiaisen leiman itselleen, kun ei muista niitä monimutkaisia käyttäytymissääntöjä, mitä meillä ihmisillä on.

Toisaalta, sainhan minäkin työpaikan, vaikka en ehkä ihmisenä se hyvä tyyppi olekaan. Käsi ylös virheen merkiksi. Nauran liian isosti, pidän mölyä kuin mölyapina konsanaan, saatan jäädä jankkaamaan ihan yhden tekevän asian kanssa.

Puhumattakaan siitä, että olen äkkiväärä, voin kimpaantua ja kirkastua yhtäkkisesti.

Ehkäpä paras työpaikka on juurikin sellainen työpaikka, missä kukin työyhteisön jäsen saa ja uskaltaa olla oma itsensä.

Kokkolassa ja Keski-Pohjanmaalla parasta aikaa isot ja hiukan pienemmät pestit odottelevat täyttöä. Ensisijaisesti me tällä alueella tarvitsemme osaavia osaajia.

Toivoisin, että määritelmä hyvä tyyppi voitaisiin kirjoittaa henkilöksi, jolla on rohkeutta olla itsensä ja joka uskaltaa antaa tilaa muille ja ottaa tilaa myöskin itselleen.

Niin nopeasti sitä saa kakkiaisen leiman itselleen, kun ei muista monimutkaisia käyttäytymissääntöjä.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »