maanantai 26.10.2020 | 09:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Oikukkaista olosuhteista viis – Koululiikuntaliiton hiihtomestaruuksien tavoittelu alkoi lauantaina Kalajoella vetisessä kelissä

Vili Ruuska
La 22.2.2020 klo 17:38

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Hehtaaritolkulla vihreää ja ruskeaa maata. Luonnollisin keinoin valkoiseksi värjäytynyttä ei nimeksikään.

Itsepäisen leudosta ja ennen kaikkea vähälumisesta talvesta huolimatta hiihdon Koululiikuntaliiton mestaruuskisat saatiin polkaistua käyntiin lauantaina Kalajoella.

Sadat 12–16-vuotiaat hiihtäjät painelivat 2,3 kilometrin ladulla vapaalla hiihtotavalla. Kiitokset mahdollisuudesta kilpailla kuuluvat uutterasti huhkineille järjestäjille, säilölumelle ja elintärkeälle, joskin lyhyelle pakkasjaksolle.

– Keskiviikon ja torstain välisenä yönä tykit huusivat yön yli. Se pelasti. Saimme tykitettyä lunta niin, että 2,3 kilometrin kisareitti on ympäri hiihdettävissä, huojentunut kilpailunjohtaja Esko Valikainen Kalajoen Junkkareista sanaili.

Oscar Rahja kilpaili likimain kesäisissä kotimaisemissaan 14-vuotiaiden poikien sarjassa.
Vili Ruuska

Hätätapauksessa lenkkiä olisi lyhennetty 700 metrillä. Tällöin pätkä stadionilla olisi jäänyt hiihtämättä ja kierroksia olisi tullut enemmän. Tähän pelastusrenkaaseen ei onneksi tarvinnut tarttua.

Todellista uhkaa perumisesta ei ollut, vaikka latuolosuhteiden kanssa saikin painia. Jos niin köpelösti olisi käynyt, olisi se ollut äärimmäisen epämiellyttävä tilanne kaikkien kannalta.

– Kahden vuoden valmistelu olisi sulanut metsään. Raadollinen puoli on se, että se olisi ollut meille taloudellisesti erittäin kallis juttu.

Ilmoittautuneiden lopullinen määrä oli 592. Valikaisen arvion mukaan lauantaina ladulla nähtiin jotakuinkin 550 osallistujaa. Määrä on huomattavasti enemmän kuin viime vuonna vastaavissa kisoissa ja "tietysti iloinen asia järjestäjille".

Ennakoitua suurempi osallistujamäärä vaikuttaa lopulta varsin vähän kisaviikonlopun kulkuun.

– Ruokaa ja kahvitusta pitää olla pikkuisen enemmän. Kisapäivä on kestoltaan hieman pidempi. Jokainen hiihtäjä kuitenkin tuo 20 sekuntia lisää kisa-aikaa. Olisimme pystyneet pyörittämään vaikka tuhannen hiihtäjän kisat, mutta kisapäivistä olisi tullut tavattoman pitkiä, Valikainen totesi.

Peppi Leppälä Reisjärveltä ylsi mestaruuteen sarjassaan.
Vili Ruuska

Ei tullut apuja ylhäältä avauspäivänäkään. Tuli vettä, joka ei tehnyt hyvää latupohjalle. Ei varmasti tihkusateen keskellä sivakoineiden hiihtäjien suorituksillekaan.

– Tosi vaikeaa oli hiihtää, kun oli jäätä ja märkää. Välillä oli ihan hyviä kohtia. Välillä oli semmoista, ettei luistanut. Silloin tuntui, että tökki. Sitten oli semmoista jäätä, että tuntui, että suksi vain lähtee alta, 15-vuotiaiden tyttöjen sarjassa mestariksi hiihtänyt Peppi Leppälä Reisjärveltä havainnollisti.

Kilpailun jälkeen korviin kantautui tieto sunnuntain kilpailuun liittyvistä muutoksista.

– Lumi- ja latutilanne ovat sellaiset, että perinteisen hiihtotavan kisat eivät ole mahdollisia. On päätetty, että sunnuntaina hiihdetään vapaalla.

– Matkoja lyhennetään siten, että 16-vuotiaat pojat kiertävät kaksi kierrosta, muut yhden. Mennään samalla 20 sekunnin lähtövälillä väliaikalähtönä, Valikainen tiedotti.

Lauantaina keskipohjalaiskoulujen edustajille irtosi kolme mitalia. Reisjärvinen Peppi Leppälä siis oli nopein 15-vuotiaiden tyttöjen sarjassa 4,6 kilometrin matkalla. Hän pysäytti kellot aikaan 13.10,1. Eroa hopealle hiihtäneeseen Nokian Emmi Henrikssoniin kertyi 20 sekuntia.

Mestariksi niin ikään pyrähti Signe Jakobsson Uudestakaarlepyystä. Hän kellotti 14-vuotiaiden tyttöjen sarjassa 2,3 kilometrillä ajan 6.25,7. Voittomarginaali oli yhdeksisen sekuntia.

Laura Aho Reisjärveltä otti hopeaa 12-vuotiaiden tyttöjen sarjassa ajalla 7.12,1. Hän hävisi jyväskyläläiselle Olivia Puraselle kolme sekuntia.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »