lauantai 4.4.2020 | 18:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jättiläiset ovat kohta liikkeellä Kokkolan keskustassa – Vaasasta lähteneet tuulivoimalan siivet eivät mahdu Kasitien siltojen alta

Jouni Nikula
Su 23.2.2020 klo 21:09

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kokkola

Jättimäisiä tuulivoimalan siipiä rullaa Kokkolan läpi ensi yönä, noin kello yhden aikoihin.

Kokkolalainen AT Special Transport kuljettaa 74 metrisiä siipiä Vaasasta Yppäriin Pyhäjoelle. Yksi kuljetus on lähes 80 metrin pituinen kokonaisuus.

– Vaasasta lähdettiin liikkeelle kello 21. Yhden aikoihin ollaan Kokkolassa, sanoo AT Special Transportin toimitusjohtaja Jonas Ahola.

Yppärissä siipien on määrä olla aamuviiden aikaan.

– Kuljetusten ajankohta määräytyy sen mukaan, kuinka työmaalla voidaan ottaa osia vastaan. Tietenkin yöt ovat aina rauhallisia ajaa, Ahola sanoo.

Tuulivoimalan siipien myötä AT Special Transport tekee uuden pituusennätyksensä.

– Tämä on pisin kuljetuksemme, mutta ei välttämättä haastavin. Esimerkiksi loppuvuonna kuljetimme Viron puolelle vajaan 40 metrin säiliötä, joka painoi 200 tonnia. Sen kuljetuskorkeus oli 7,4 metriä.

Erikoiskuljetusten reitit täytyy suunnitella huolella.

– Heti lähdössä Vaasassa on pari siltaa, jotka pitää kiertää. Sama on Kasitiellä Hotel Polariksen (Pedersöre) kohdalla. Liittymäsilta joudutaan kiertämään.

Jättimäisten kuormien kiinnittäminen lavettiin on yllättävänkin ripeää hommaa.

– Tuulivoimalan siiven kiinnittämisessä menee tunti, pari. Ne tulevat laivalla kuljetuspukeissa, jotka sitten vain kiinnitetään kuormaan eli lavettiin, sanoo Ahola.

Kuljetusten keskinopeus on 50–60 kilometriä tunnissa.

Kokkolassa reitti kulkee rautatieaseman ohi ja siitä Ouluntielle.

Lue myös: Keski-Pohjanmaan läpi virtaa paljon erikoiskuljetuksia – Ajot pyritään tekemään öisin, mutta jonoilta ei vältytä etenkään Kasitiellä

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »