Paikallisuutiset

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan leikkaustoiminta jatkuu entisellään: Johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell: "Sairaaloiden työnjakoon tulleet joustot pelastivat Kokkolan leikkaustoiminnan"

Paljon keskustelua aiheuttanut erikoissairaanhoidon työnjakoasetus ei käytännössä vähennä Kokkolan leikkaussalityötä.

Antti Savela

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaIlkka Luoma ei pelkää erikoissairaanhoidon työnjakoasetuksen muutoksen aiheuttavan suurempaa huolta pohjoisen Suomen keskussairaaloille.

– Alkuperäistä asetusta on muutettu ja laitettu lausuntokierrokselle. Luulisin niin, että valtioneuvosto vahvistaa päivitetyn asetuksen vielä tänä keväänä saamansa palautteen jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit eivät näe uudessa asetuksessa enää ongelmia sen jälkeen, kun työnjaon leikkausmäärävaateisiin tehtiin mahdollisuus poiketa esimerkiksi pitkien etäisyyksien ja sairaalan toiminnan turvaamisen vuoksi. Poikkeus edellyttää kuitenkin sairaanhoitopiireiltä yhteistä sopimista ja perusteluja määristä poikkeamiseen.

Tämä antaa hyvät mahdollisuudet kehittää keskussairaalaa päivystävänä sairaalana. Pirjo Dabnell Johtajaylilääkäri, Soite

Asetuksessa lonkan ja polven tekonivelleikkauksia on sairaalassa vastaisuudessakin oltava vähintään 600 vuosittain. Selkäkirurgisia leikkauksia ja ensivaiheen rintasyöpäleikkauksia täytyy kertyä 150 ja paksusuolen syövän leikkauksia vähintään 70 vuodessa. Näistä voidaan kuitenkin yhteisesti sopimalla poiketa.

– Alunperin huolena oli, että pienemmissä sairaaloissa kuten Keski-Pohjanmaalla Kokkolassa leikkaustoiminnan lukumäärävaatimukset eivät täyty, mutta nyt kun asetusta korjataan, uskomme, että voimme jatkaa leikkaustoimintaamme Pohjois-Suomen sairaanhoitopiireissä päivystävät sairaalat turvaavassa laajuudessa. Perusteluna ovat sekä pitkät matkat että ammattitaidon ja henkilökunnan säilyttäminen päivystävässä kirurgiassa, aiemmin Keski-Pohjanmaalla sairaanhoitopiirin johtajana toiminut Luoma toteaa.

Luoma kertoo, että parhaillaan Pohjoisen Suomen erva-alueen eli viiden sairaanhoitopiirin alueen johtajaylilääkärit neuvottelevat uudesta erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksesta ja uuden asetuksen mahdollistamasta kirurgian työnjaosta. Saavutettu sopimus vahvistetaan valtioneuvostossa. Luoma on kohtuullisen vakuuttunut siitä, että leikkausmäärissä voidaan joustaa, jotta sairaaloiden hyvä toimintavalmius päivystävänä sairaalana voidaan säilyttää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Työnjakoasetuksessa on maininta myös vaativista leikkauksista ja niiden keskittämisestä yliopistosairaaloihin. Pohjois-Suomessa tämä tuskin tuottaa ongelmia, sillä vaativat leikkaukset on jo pääsääntöisesti keskitetty Ouluun. Sitä vastoin esimerkiksi Keski-Suomessa vaatimusta kritisoidaan varsin voimakkaasti, Luoma toteaa.

JohtajaylilääkäriPirjo Dabnell Keski-Pohjanmaan Soitesta kertoo, että työnjakoasetuksen lievennys otetaan Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa vastaan tyytyväisyydellä.

– Tämä antaa hyvät mahdollisuudet kehittää keskussairaalaa päivystävänä sairaalana, jossa on myös tehohoidon ja päivystävän leikkaustoiminnan mahdollisuus. Suunniteltu lievennys tarkoittaa Kokkolassa, että nykyisestä toiminnassa ei käytännössä mikään muutu, Dabnell kertoo.

Viime keväänä pohjoiset sairaanhoitopiirit, jotka muodostavat niin sanotun Pohjois-Suomen erva-alueen, sopivat ensimmäistä kertaa uuden työnjakoasetuksen mukaisen erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sopimuksen mukaan kaikki leikkaukset jatkuvat Kokkolassa normaalisti paitsi paksusuolen syövän leikkaustoiminta, jos määrävaatimuksiin ei ylletä. Se hoidettiin viime vuonna käytännössä niin, että leikkaustoimintaa erikoistunut lääkäri leikkasi potilaitaan Oulun yliopistosairaalassa. Osa paksusuolensyöpäpotilaista leikattiin Kokkolassa. Näin Dabnellin mukaan hoitoketju pysyi mahdollisimman turvallisena ja laadukkaana.

– Nyt järjestämissopimusta neuvotellaan uudelleen tuoreen asetuksen vaatimusten mukaan. On todennäköistä, että uusikin sopimus vastaa hyvin pitkälle vanhaa sopimusta käytännön toiminnassa, Dabnell puntaroi ja arvelee, että Kokkolassa päästään aiemman ja nykyisen hallituksen perustavoitteeseen eli kustannustehokkaaseen toimintaan, jossa potilasturvallisuus korostuu.

Fakta

Uusi työnjakoasetus

Lieventää alkuperäistä asetusta

Leikkausten lukumääristä voi joustaa

Perusteluna sairaanhoitopiirien sopimus

Leikkausten lukumäärät jäävät voimaan:

Tekonivelkirurgiaa oltava 600 vuodessa

Selkäkirurgiaa 150 vuodessa

Rintasyöpäleikkauksia 150 vuodessa

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä