tiistai 26.5.2020 | 04:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Mikä Kokkolan katu on saanut nimensä kaupungin perustajan mukaan? – Paikallishistorian erikoistietotoimiston kehittämässä lautapelissa paneudutaan Kokkolan historiaan

Maria Store
Ti 25.2.2020 klo 18:00 | päivitetty ti 20:15

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

– Tämä on mukava tapa tuputtaa paikallishistoriaa, toteaa Paikallishistorian erikoistietotoimisto ETT:n puheenjohtaja Terho Tattari.

Paikallishistorian keräämiseen, taltioimiseen ja esittelemiseen erikoistunut yhdistys päätti Kokkolan 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tehdä lautapelin. Kokkolan kaupunkia koskevia kysymyksiä on suomeksi ja ruotsiksi, tietenkin 400 kappaletta.

– Kysymykset kattavat kaupungin koko 400-vuotisen historian. Tämän parempaa paikallishistorian markkinointikeinoa ei olekaan, sillä peli jää toivottavasti koteihin pelattavaksi vuosikausiksi, sanoo Tattari.

Kysymykset koskevat niin kanta-Kokkolaa, kuin Ullavaa, Lohtajaa ja Kälviääkin.

– Varmasti on kysymyksiä kanta-Kokkolasta, joissa tulee vastaan uusia asioita esimerkiksi ullavalaisille ja toisin päin. Tarkoituksena onkin, että peli opettaa tuntemaan koko nyky-Kokkolan alueen.

Kysymyksiä on niin paikallisista merkkihenkilöistä ja tapahtumista kuin kulttuurista, urheilusta ja tekniikastakin.

– Kysymyskirjo kuvastaa hienosti yhdistyksen jäsenten kirjoa. Jokaisella on oma kiinnostuksen kohteensa, josta on voinut kysymyksiä keksiä, sanoo Tattari.

Tekijät myöntävät, että joukossa on aika vaikeitakin kysymyksiä, mutta myös helppoja. Vastaamista helpottaa se, että vastausvaihtoehtoja on tarjolla kolme.

Lautapelin pohjana on vanha Kokkola-kartta. Ihan todenmukaisesti kartta ei kuvaa Kokkolaa, sillä rajalliseen tilaan piti saada niin kohteita Ullavasta kuin Kokkolan satamastakin.

– Karttaa täytyy ajatella vähän joustavasti, selvittää lautapelityöryhmän puheenjohtaja Elisa Maunumäki.

Pelilaudalla edetään ympäri kaupunkia eri kohteita kiertäen. Lähtö ja maali ovat raatihuoneella.

– Kaikkiaan pelilaudalla on 19 kohdetta, sellaisia joihin halusimme pelaajien kiinnittävän huomionsa, kertoo Maunumäki.

Kohteiden joukossa on esimerkiksi Ohtakari ja Vattaja, Marttakoti Kälviällä, Taide Vionoja ja Katariinan kalmisto. Erikoiskohteissa saa palkintoja tai rangaistuksia.

Lautapelistä on otettu noin 500 kappaleen painos. Yhdistyksen jäsenet pohtivat nyt täytyykö jo tilata lisäpainos.

– Tuntuu, että ne viedään käsistä. Myyntiä ei ole virallisesti aloitettu ja pelejä on myyty jo kymmeniä. Lisäpainos täytyy ehkä ottaa, että on myyntävää vielä kaupungin syntymäpäivänäkin syksyllä, kertoo Jestoi.

Lautapeli ei tule kauppoihin myyntiin, vaan yhdistyksen jäsenet myyvät niitä itse, esimerkiksi kauppakeskus Chydenian iltatoreilla.

Lautapeli on toteutettu sponsorien ja avustuksien avulla. Projekti alkoi pari vuotta sitten.

Tämän parempaa paikallishistorian markkinointikeinoa ei olekaan, sillä peli jää toivottavasti koteihin pelattavaksi vuosikausiksi.

FAKTA

Erikoistietotoimisto ETT

ETT on aktiivinen kotiseutuhistorian kerääjä, tallentaja ja levittäjä.

Toiminnan taustalla on monia historian harrastajia, joita on jäseninä tällä hetkellä noin 30.

ETT aloitti toimintansa noin 12 vuotta sitten.

Kokkolan juhlavuoden kunniaksi yhdistys toteuttaa syksyllä myös valokuvanäyttelyn.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »