tiistai 26.5.2020 | 06:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Eläkeliitto juhlisti kakkukavalkadilla: Sana kulkee – Kokkolan yhdistyksen kasvun salaisuus on runsas toiminta

Maisa Järvelä
Ke 26.2.2020 klo 19:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kokkola

Eläkeliitto on toiminut puoli vuosisataa. Liittoon kuuluu 20 piiriä, 400 yhdistystä ja noin 125 000 jäsentä ympäri maata. Juhlavuoden teema on ”sukupolvien ketjussa”.

Pääjuhlaa vietettiin kutsuvieraiden kera Helsingissä Finlandia-talolla keskiviikkona. Osattomiksi eivät jääneet jäsenyhdistyksetkään. Pääjuhlaa saattoi seurata suoratoistona netin kautta.

Liitto toivoi, että mahdollisimman monet yhdistykset kokoontuisivat omilla paikkakunnillaan seuraamaan tilaisuutta ja nauttimaan kakkukahvit. Kakkukavalkadi tullaan julkaisemaan liiton nettisivuilla ja somessa.

Kokkolan yhdistyksen juhlassa kakun suunnittelussa oli huomioitu liiton lisäksi kaupungin juhlavuosi.

– Me halusimme juhlia samalla 400-vuotiasta Kokkolaa. Koristeissa liittoa on muistettu logolla, suklaalastut kakun päällä puolestaan kuvaavat tervaa, Eläkeliiton Kokkolan yhdistyksen puheenjohtaja Marjatta Tjäru kertoo.

Tjäru myöntää, että mielellään yhdistys olisi lähettänyt edustuksensa Finlandia-talollekin.

– Kokkolan yhdistys on sentään kasvattanut jäsenmääräänsä viime vuonna runsaasta 400:sta 576:een. Samalla piirin jäsenmäärä on kasvanut merkittävästi, kun myös Lestijärvi ja Himanka ovat keskipohjalaisyhdistyksistä lisännyt jäsenistöään.

Kokkolan yhdistyksen kasvun salaisuus on Tjärun ja sihteeri Riitta Anttilan mukaan runsas toiminta.

– Esimerkiksi kuntosalivuoroja yhdistyksellämme on viisi – kaksi Kuusikummussa ja kolme Honkaharjussa. Uusina liikuntaryhminä ovat aloittaneet vesijumppa ja keilailu, Anttila kertoo.

Jäseneksi tullaan Tjärun mukaan usein tuttavien suosituksesta. – Sana kulkee. Hyvää mainosta meille ovat myös erinomaiset nettisivut.

Ihan tuore eläkeliittolainen Irma Hauta-aho vakuuttaa, että ystävien suositus vaikuttaa. – Olen ollut leskenä kolme vuotta, ja minulle oli korkea kynnys lähteä mukaan.

Tjäru ja Anttila myöntävät, että jäsenmäärän kasvu asettaa toiminnalle paineita. Laakereilla ei levätäkään, vaan aktiivisesti mietitään toiminnan kehittämistä.

– Kirjallisuus- ja elokuvakerhot, tanssikurssi, aivotreeni, geokätköily – monenlaista on olemassa ja suunnitteilla.

Liiton 50-vuotisjuhlassa muisteltiin, että ensimmäinen yhdistys Keski-Pohjanmaalle on perustettu 1971 Kannukseen. Pian sen jälkeen toiminta alkoi myös muun muassa Vetelissä. Kokkolan yhdistys on perustettu 1977.

Juhlavuosi jatkuu Kokkolan yhdistyksellä. Liiton toivomuksen mukaan teemalla Taito perinnöksi kokkolalaiset ovat viemässä vanhoja työtapoja kouluihin.

– Ajatus on, että me opettaisimme oppilaita tekemään esimerkiksi risuluutia ja varpuvispilöitä. Oppilaat puolestaan videoisivat tilanteen. Näin saamme vuorovaikutusta aikaan, Tjäru toteaa.

Liiton 50-vuotisjuhlassa muisteltiin, että ensimmäinen yhdistys Keski-Pohjanmaalle on perustettu 1971 Kannukseen.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »