sunnuntai 31.5.2020 | 19:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Keskipohjanmaan TV-viikon valinta: Naisen pianoa ei saa viedä

Kolmella Oscarilla palkittu komea Piano toi ohjaaja Jane Campionin ja Uuden-Seelannin elokuvakartalle.

Hannu Björkbacka
To 5.3.2020 klo 09:00

★ ★ ★ ★

Piano.Ohjaus Jane Campion, 1993Yle Teema to 5.3. klo 21.00

Piano on kaunis, voimakas elokuva, niin symmetriseksi viritetty, että lisä tuntuisi jo sormella osoittamiselta. Filmi voitti Oscarit ohjaaja Jane Campionin käsikirjoituksesta sekä Holly Hunterin pääosasta ja Anna Paquinin sivuosasta.

Skotlantilainen Ada, mykkä yksinhuoltaja, saapuu 1800-luvun puolivälissä laivalla Uuteen-Seelantiin solmiakseen isänsä järjestämän avioliiton. Piano on ainoa omaisuus. Aviomiehen, maanomistaja Stewartin mielestä soitin on hankala kuljetettavaksi. Se jää rannalle. Tilanhoitaja Baines aavistaa pianon tärkeyden. Hän lunastaa sen maapalalla ja ryhtyy vastakauppoihin Adan kanssa – kosketin koskettimelta.

Ada ja piano ovat erillään mykkiä instrumentteja. Molemmat toimivat vaihdon välineinä. Naisesta käyvät kauppaa niin isä kuin tilanhoitaja Baines. Stewartille vaimo on käyttöomaisuutta, kuten naimakaupan myötä miehen hallintaan siirtynyt pianokin.

Ada ei alistu. Mykkyys on itsenäisyyden merkki. Hän käy kauppaa omilla ehdoillaan itseään kompromettoimatta. Miesten huomaamatta nainen hallitsee. Ada näkee ja ymmärtää kaiken. Muut saavat irti sen, minkä hän sallii.

Holly Hunter antaa pään asennolla ja kävelytyylillä käsityksen voimavirrasta, mikä Adasta kumpuaa. Sam Neill on puolisona yksipuinen korvenraivaaja, jolle luonto ei ole suonut edellytyksiä ymmärtää Adan tapaista naista. Harvey Keitelin tilanhoitaja pääsee lähemmäs. Sekä Neill että Keitel tekevät potentiaalisesti vastenmielisistä miehistä lopulta ymmärrettävät hahmot. Anna Paquin on sinnikäs äitinsä tytär.

Campionin elokuva vyöryttää Michael Nymanin huumaavaa musiikkia, humoristisia pikkurooleja ja laajempaa symboliverkkoa kannattelevia enteellisiä kuvia. Ilman erikoista näkökulmaansa ja spontaaneja välikkeitään Piano voisi olla vain huoliteltu, perinteinen laatuelokuva. Taktinen yhdistelmä sovinnaista ja yllättävää toimii. Loppuun ohjaaja varaa kuvat, jotka salpaavat hengen. Ja mykistävät.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »