keskiviikko 27.5.2020 | 08:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Anias pohtii kolumnissaan mustaa pörssimaanantaita: Osta, myy, pidä!

Ke 11.3.2020 klo 06:30

Ei nyt sentään vallan taivas pudonnut sijoittajien niskaan maanantaina, mutta siihen suuntaan. Pörssit ottivat lukua oikein kunnolla.

Monen ns. tavallisen suomalaisen mielestä New Yorkin, Tokion, Frankfurtin tai vaikka Helsingin pörssien miinukset eivät koske kuin harvaa raharikkaiden joukkoa.

Ei se ihan näinkään ole. Suomessakin osakkeisiin on säästöjään sijoittanut noin 800 000 ihmistä. Eivät nämä kaikki ole kultalusikka suussa syntyneitä hannuhanhia, joiden elämän suurin murhe on pohtia ylimääräisten rahojen kohtaloa.

Säästää voi muuallekin kuin sukanvarteen, piironginlaatikkoon tai nollakorkoisille käyttelytileille. Heti perään tietysti todettava, että huomattavalla joukolla suomalaisista ei jää säästettäväksi latiakaan. Eivätkä nuo latit edes riitä tähdellisimpiinkään menoihin.

Maanantain aikana mediat olivat sakeana erilaisia analyytikkoja, asiantuntijoita ja yleistalousviisaita arvioimassa tulevaa kehitystä.

Se vastaa hankalaa on. Koronaviruksen sairastuttama maailmantalous ei olisi kaivannut Putinin poikien ja saudien keskinäistä otatusta öljyntuotannosta. Kun pohjalle otetaan Euroopan keskuspankkien miinukselle painama korkotaso ja sen myötä pörsseihin virranneet massiiviset rahamäärät, maailmantalouden rakennelma on yhtä huojuvaa taloa.

Romahtaako se vuosikymmenen takaisen finanssikriisin tavoin, jää nähtäväksi. Sekin on muistettava, että globaalissa taloudessa on operoitu hirmuisilla velkamäärillä. Ei sekään vala luottamusta tulevaan.

Aina tietysti voi lohduttautua vanhalla pörssisananparrella: mikä menee ylös, tulee alas – ja päinvastoin.

Siitä on jalostettu pomminvarma ohje sijoittajalle: kannattaa myydä kurssien ollessa korkeimmillaan ja ostaa niiden ollessa pohjalla.

Ilman muuta näin. Tämän päälle tarvitaan ainoastaan varma tieto milloin kurssit ovat ylimmillään tai alimmillaan. Näitä vinkkejä näkee harvemmin.

Osta, myy, pidä, ovat sijoittajan päävaihtoehdot. Aivan älytön ajatus ei muuten ole se nollakorkoinen pankkitilikään, jos varojaan haluaa joksikin aikaa suojaiseen satamaan siirtää. Pitkällä tähtäimellä näin ei vaurastu, mutta lyhyellä tähtäimellä ei sanottavasti köyhdykään.

Ihan on vapaasti käytettävissä tämä nerokas vihje.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »