perjantai 5.6.2020 | 19:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Kokkolan ja Pietarsaaren lentojen tulevaisuus huolestuttaa muutenkin kuin koronaviruksen takia

Tiina Ojutkangas
Ke 11.3.2020 klo 20:30

Finnairin ilmoitus perua kaikki Kokkolan ja Helsingin väliset lennot huhtikuun ajaksi huolestuttaa monia. Näköpiirissä on, että lentokatko jatkuu toukokuun puolelle. Käytännössä Kokkolan-Pietarsaaren kenttä hiljenee täysin.

On tietysti ymmärrettävää, että Finnair tarkkailee matkustajamääriä ja tekee päätöksiä niiden perusteella. Kokkolan ja Pietarsaaren seudun yritysten ja vapaa-ajan lentoja tarvitsevien ihmisten kannalta ratkaisu on erittäin huono, vaikka koronavirus olisikin vähentänyt matkustajamääriä.

Finnair kertoi tiistaina peruvansa kaikki huhtikuun lennot Jyväskylään, Kajaaniin, Kokkola-Pietarsaareen ja Kemiin. Tämän seurauksena Finavia aloittaa yhteistoimintaneuvottelut määräaikaisista lomautuksista, jotka koskevat vakituista henkilöstöä. Tämä kertoo koronaviruksen aiheuttamista vaikutuksista hyvin konkreettisesti.

Vaasasta lennot jatkuvat keskeytyksettä, joskin lentojen määrä pienenee. Finnairin mediasuhteista vastaava johtaja Päivyt Tallqvist sanoo, että päätökset perustuvat matkustajien vähenemiseen (KP 11.3.). Tallqvist  perustelee Kruunupyyn ratkaisua sillä, että moni yritys on vähentänyt matkustamista molempiin suuntiin sekä ulkomaille. Myös vapaa-ajan matkustajat ovat lykänneet matkojaan.

Pohjanmaan kauppakamari etsii ratkaisuja lentokentän hiljentymiseen yhteistyössä Kruunupyyn lentohalliyhtiön kanssa. Bisneksen pitää pyöriä ja osa vientivetoisista yrityksistä on hankaluuksissa, vaikka toki kokouksia voidaan pitää etäyhteyksienkin avulla.

Nyt kauppakamari haluaa selvittää, miten moni alueen yritys on asettanut matkustuskieltoja tai rajoituksia henkilökunnalleen. Samalla on tarkoitus etsiä vaihtoehtoisia ratkaisuja. Alueen yrityksille suunnatussa pikakyselyssä kysytään muun muassa paikallisten yritysten kiinnostusta taksilentopaikkojen ostamiseen.

Melko nopeasti Finnair teki johtopäätökset matkustajamäärien vähentymisestä koronan vuoksi niin, että Kokkolan ja Helsingin väliset lennot voidaan määräajaksi lopettaa.

Huoli lentojen loppumisesta ei koske pelkästään koronaviruksen aiheuttamia seurauksia vaan sitä, miten kiinnostunut lentoyhtiö on Kokkolan lennoista tämän jälkeen. On todettu useita kertoja, että toimiva lentoliikenne ja hyvät aikataulut ovat ensiarvoisen tärkeät ennen kaikkea yrityselämälle. Sen menestyminen vaikuttaa suoraan ja välillisesti seudun ja sen asukkaiden elämään, työpaikkoihin ja menestykseen.

Melko nopeasti Finnair teki johtopäätökset matkustajamäärien vähentymisestä koronan vuoksi.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »