keskiviikko 27.5.2020 | 08:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kallio avaa koronavirukseen liittyvän puhelinneuvontanumeron sekä erilliset vastaanotot kaikille flunssaoireisille Ylivieskaan ja Nivalaan

Vuodeosastopaikkoja lisätään tarvittaessa siirtämällä Ylivieskan hoivaosaston ikäihmiset palvelutaloihin

Anne Mattila
Pe 13.3.2020 klo 15:23 | päivitetty pe 15:23

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio avaa tiistaina 17. maaliskuuta erilliset vastaanotot kaikille flunssaoireisille Ylivieskaan ja Nivalaan.

Ylivieskassa vastaanotto sijoitetaan erityistyöntekijöiden tiloihin ja Nivalassa apuvälinelainaamoon. Molempiin on oma kulku ulkoa.

Alkuviikosta avataan myös uusi puhelinneuvontanumero, josta saa tietoa koronavirukseen liittyvissä asioissa.

Näillä toimilla Kallio haluaa rauhoittaa muuta vastaanottotoimintaa sekä vastaa ihmisten yleiseen hätään ja tuskaan, jotka ilmenivat erityisesti sen jälkeen, kun maan hallitus antoi suosituksia muun muassa yleisötilaisuuksien perumisesta koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

– Puhelinlinjamme tukkeutuivat torstaina, kun ihmisille tuli hätä ja he halusivat tietoa. Samoin tapahtui myös Oulun yliopistollisessa sairaalassa, terveyspalvelujohtaja Päivi Peltokorpi kertoo.

Painetta terveyspalveluihin tuo koronavirusvaaran lisäksi hiihtolomien aikana todenteolla käynnistynyt influenssakausi. Sen lisäksi liikkeellä on ärhäkkää RS-virusta.

– Kaikissa näissä kolmessa ovat samanlaiset oireet. Siksi päätimme avata vastaanotot, jonne ohjataan kaikki flunssaoireiset, Päivi Peltokorpi kertoo.

Vuodeosastopaikkojen määrää Kalliossa voidaan tarvittaessa lisätä siirtämällä Ylivieskan hoivaosaston ikäihmiset palvelutaloihin. Näin saadaan lisää 20–30 vuodepaikkaa. Paikkamäärää voidaan Peltokorven mukaan kasvattaa tarvittaessa tuostakin.

Näytteenottopalvelut laajenevat, samoin näytteiden analysointia on tarkoitus alkaa tehdä myös Kokkolassa ja Oulussa Helsingin ja Turun lisäksi.

Kalliossa tartuntatautilain mukainen toimivalta on delegoitu jo alkuviikosta tartuntatautilääkäri Arto Niemiselle ja hänen varallaan toimii johtava ylilääkäri Risto Olli. Heillä ovat oikeudet päättää muun muassa karanteeniin laitettavista laitoksista.

– Henkilöstön osalta olemme päättäneet, että kaikki lomamatkoilta palaavat ovat seitsemän vuorokautta poissa työyhteisöstä, vaikka olisivat oireettomia, Päivi Peltokorpi kertoo ja sanoo, että kaikki koulutus-, virka- ja työmatkat sekä suurin osa kokouksista perutaan.

– Suosittelemme henkilökunnalle matkustelun välttämistä myös kotimaassa. Nyt on parempi pysyä kotikonnuilla, hän jatkaa.

Pandemiasuunnitelmat Kalliossa on laadittu yli kymmenen vuotta sitten, jolloin esiintyi lintu- ja sikainfluenssaa.

Perjantaihin mennessä Pohjois-Pohjanmaalla oli todettu kaikkinensa 19 koronavirustartuntaa, joista yhtään vahvistettua tapausta ei ole Kallion alueella.

"Puhelinlinjamme tukkeutuivat torstaina, kun ihmisille tuli hätä ja he halusivat tietoa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »