keskiviikko 27.5.2020 | 16:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Anias on kolumnissaan koronatunnelmissa: Hiljainen on kylätie

Ke 18.3.2020 klo 06:30

On tässä koronakamaluuden mustassa pilvessä sentään joku hopearaita. Olisin googlaamatta vetoa lyönyt, että Vieno Kekkonen ilman muuta oli yksi Metro-tyttöjen jäsen.

No ei tasan ollut. Kiteen tyttäriähän olivat Anna-Liisa (myöh. Heinonen) ja Hertta Väkeväinen (myöh. Louhivuori) sekä heidän serkkunsa Annikki Väkeväinen (myöh. Kuisman). Selvisipä tämäkin traagillinen virheolettamus.

Miten tämä nyt muka liittyy koronakeissiin? Liittyy sikäli, että oli juuri Metro-tytöt, joiden hitiksi muodostui Pedro de Puntan (paremmin Toivo Kärkenä tunnetun) sävellys Hiljainen kylätie vuodelta 1953.

Sellaiset räkningit on Marinin Sanna tähän maahan nyt iskenyt, että hiljaista on kylätiellä jos toisella. Eivätkä kaupunkien kadut tee poikkeusta.

Ontuvakaan huumori ei tietysti ole paikallaan tilanteessa, jossa maa on asiallisesti lyöty säppiin pääsiäismaanantaihin saakka.

Ei minkään firman – oli sitten iso tai pieni – ahteri kestä määräänsä enempää näin hyytävää merivettä. Kun loppuvat asiakkaat, loppuvat hyvin pian rahat.

Toisaalta helppoa on olla samaa mieltä presidentti Sauli Niinistön – viran puolesta ulkonaliikkumiskiellosta vapautuksen saanut seiskaykkönen – kanssa. Terveet ihmiset kyllä hoitavat talouden kuntoon aikanaan.

Suurempi ja oikeastaan ainoa oikeasti huolta aiheuttava asia on lähimmäisiämme selviäminen. Sen vuoksi viranomaisten ja hallituksen linjauksia on syytä meistä anarkistisempienkin kansalaisten noudattaa.

Sehän vasta erikoista olisi, jos selviä paragrafeja pitäisi virkavallan ryhtyä asiasta tehden valvomaan ja niiden rikkomisesta sanktioita jakamaan.

Taloustilanteeseen on vielä pakko palata. Ennen muuta tässä lehdessä muutama viikko sitten haastatellun Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharjun arvioon koronaviruksen vaikutuksesta talouteen.

Se meni näin: Yleisen elämänkokemuksen valossa keskuspankit eivät saa koronavirusta holveihinsa lukkojen taakse.

Tuskinpa tämä Ylivieskan vävypoika osasi itsekään arvata kuinka hyytävän nappiin hänen lausuntonsa osui.

Lokakuussa 1994 tilanne myrskyisellä Itämerellä oli vielä monin verroin järkyttävämpi. Silti Estonian radistin viimeiset tallentuneet sanat murhenäytelmän keskeltä pätevät maailmantilanteeseen maaliskuussa 2020:

”Todella pahalta, todella pahalta näyttää nyt tässä kyllä.”

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »