Kokkola-lehti

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila autioittaa yritykset –  "Ihan rehellisesti kun myönnän, niin kyllä minua pelottaa", toteaa kokkolalaisyrittäjä Tiina Jalma

Koronaviruksen etenemisen estämiseksi julistettu poikkeusolo kurittaa kovalla kädellä pienyrittäjiä.

Kokkolan Koivuhaassa, Palvelukeskuksessa sijaitsee yksi kauneimmista kampaamoista missä pääsee käymään. Sisustus on tehty vahvalla ammattitaidolla ja sisällä puuhailevat työnsä ääressä aina iloiset parturi-kampaajatTiina ja Heidi Jalma. Vaikka naiset tekevät tällä hetkellä molemmat töitä, ei asiakkaita ole viime aikoina ollut jonoksi asti.

Heidi Jalma on tuore yrittäjä ja jo nyt todellisessa tulikasteessa.
Heidi Jalma on tuore yrittäjä ja jo nyt todellisessa tulikasteessa. Kuva: Clas-Olav Slotte

Pelkona on, että riittääkö asiakkaita, uskaltavatko ihmiset lähteä kampaamoon.

Toistaiseksi penkeissä on edes jokunen asiakas istahtanut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toivon vilpittömästi, että me kaikki yrittäjät selviämme tästä erikoislaatuisesta ajasta. Tiina Jalma yrittäjä

– Ihan rehellisesti kun myönnän, niin kyllä minua pelottaa. Aamulla kun heräsin, niin ensimmäisenä mietin, että hyvänen aika. Entäpä jos ei tule moneen kuukauteen yhtään asiakasta? Mitä sitten teemme. Sitten päätin, että asiaa en vatvo enkä sure. Kyllä me tästäkin selviämme, puuskahtaa yrittäjä Tiina Jalma ja jatkaa värin pois huuhtelemista kampaamotuolissa istuvan Nanne Jalman hiuksista.

Koivuhaan palvelukeskuksessa parturi-kampaajat Tiina Jalma sekä hänen tyttärensä Heidi Jalma ovat pitäneet parturi-kampaamoa aina viime marraskuusta lähtien. Heidi Jalma on vasta valmistunut ammattiin, Tiina Jalman useat asiakkaat muistavat Kokkolan kaupunkikeskustan kampaamoyrittäjänä.

– Alkuun hiukan mietitytti, että uskallammeko tulla yrittäjiksi Koivuhakaan, niin kauas keskustasta. Mutta jo nyt on huomattu, että tämä oli täydellisen oikea paikka meidän kampaamollemme, kertoo Tiina Jalma ja Heidi on äitinsä kanssa samaa mieltä.

Kahden naisen työskentely yhdessä on saumatonta, vaikka temperamenttisilla naisilla on välillä muutamia eri näkökulmia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Saan kyllä ääneni kuuluville ja pääsen toteuttamaan omia visioitani. Taisihan tämä olla minun alkuperäinen ajatukseni, että äidin kanssa yhdessä Koivuhaassa kampaamoa pyörittäisimme, nauraa Heidi Jalma.

Maire Malviniemi toivoo asiakkaita Koivuhaan kampaamolle.
Maire Malviniemi toivoo asiakkaita Koivuhaan kampaamolle. Kuva: Clas-Olav Slotte

Harmillisesti koronavirus ja liikkumisen rajoitukset ovat karkottaneet asiakkaat.

–  Asiakaskato näkyy varauskirjassamme. En edes muista milloin olisi näin vähän varauksia ollut. Aamulla töihin kävellessä eräs ystävättäreni, yrittäjä hänkin, jarrutti kohdallani autolla ja huikkasi "Tiina, selviämmekö me yrittäjät tästä?" Minä huikkasin takaisin, että kyllä me selviämme. Periksi ei anneta, sanoo Tiina Jalma.

Hän on tottunut vastoinkäymisiin, eikä ole aiemminkaan periksi antanut. Ei siitä ole kuin alle kymmenen vuotta, kun tulipalo vei Jalman upean kampaamon Kokkolan vanhassa kaupungissa. Nyt on jälleen selvittävä, tällä kertaa koronakurimuksesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Toivoisimme lisää tietoa siitä, että onko olemassa mitään tahoa, joka voi auttaa yrittäjiä joilta loppuu kassavirta, toteaa yrittäjä Heidi Jalma asiakkaansa niskatukkaa föönatessa ja kihartaessa kampausta kuoseihin.

Kokkolan Koivuhaan parturi-kampaamossa työ jatkuu normaalisti ja työntekijät noudattavat äärimmäisen tarkkaa käsihygieniaa. KoivuhakalainenMaire Malviniemi on lähtenyt piristämään itseään uudella kampauksella.

– En yhtään pelännyt lähteä tänne. Itse asiassa hiukan hermoilin sitä, että kampaajat peruuttaisivat aikani. Toivon totisesti, että muutkin asiakkaat tulevat ja käyttävät kampaamon ja parturipalveluja. Kampaamon olemassaolo juuri täällä Koivuhaassa Palvelukeskuksessa on niin tärkeää meille lähistön asukkaille, kiittelee Malviniemi.

Entä pelottaako yrittäjiä työskennellä näin viruspelkoisena aikana näinkin läheisessä kontaktissa asiakkaisiin?

– Ei missään nimessä pelota. Tiedämme, että asiakkaamme ovat niin järkeviä ihmisiä, että tulevat vain terveinä kampaajalle. Käsiä pesemme jatkuvasti ja käytämme käsidesiä, sillä suojaamme sekä itsemme että asiakkaamme, kertoo Tiina Jalma ja toivoo asiakaskäyntejä sekä omaan yritykseen että alueen muillekin yrittäjille.

– Olen hirvittävän huolissani, että riittääkö asiakkaita kahviloille tai lounaspaikoille. Toivon vilpittömästi, että me kaikki yrittäjät selviämme tästä erikoislaatuisesta ajasta, hän pohdiskelee.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä