tiistai 26.5.2020 | 15:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Elämää yhdessä autiosaarella – Klassikon kanssa kotiin samalla veneellä

Tapani Postila
Su 22.3.2020 klo 20:30

Olisitko ennemmin eristettynä kotiisi vai erakoitumassa Tyynenmeren saarella? Maailman kirjallisuuden klassikoihin kuuluva Robinson Crusoe saattaa näinä korona-aikoina olla kirjoihin mieltyneen lukulistalla ja tuo kysymys voi tulla mieleen. Vaihtoehdot olisivat ainakin kiinnostavan erilaiset.

Daniel Defoen romaanissa haaksirikkoon joutuva mies kamppailee selvitäkseen autiosaarella. Haaksirikkoinen paiskautuu yksinäiseksi eläjäksi, jonka on rakennettava elämänsä ilman toisia ihmisiä.

Robinson Crusoe ensijulkaisusta tuli viime vuonna täyteen 300 vuotta, joten ajankohtaisuutta löytyy myös menneestä. Yksinäisyys on muuttanut muotoa, mutta perustarpeet eivät.

Helppoa ei ole saarelaisella, kun myrskyt runtelevat, yksinäisyys jyrsii mieltä ja nälkäkin välillä kurittaa. ihmissyöjiäkin on liikkeessä. Tänä päivänä koronavirus on rajoittanut monia ihmisiä pääosin kotiinsa. Pelon aiheuttajat ja uhat ovat erilaisia, mutta varmasti tänäänkin lukuisat ihmiset kokevat olevansa kuin autiosaarella. Kotiinsa unohdettuja.

Tyynenmeren saarella yksinäisiä päiviä viettäneen miehen tarina ei ole vanhentunut päivääkään vaan on nyt jälleen todella ajankohtainen. Koronatartuntojen torjunnassa kannattaa muistaa, että yksinäisyyden uhkaa ei saa unohtaa.

Suomessa asuu yksin noin 1,2 miljoonaa ihmistä. Koronaviruksen takia monet heistä ovat myös yhä enemmän kotonaan, ja yksinäisyys saattaa syventyä. Kun espanjalaiset ja italialaiset osoittavat solidaarisuuttaan koronan keskellä sekä nujertavat yksinäisyyttään laulamalla kerrostalojen parvekkeilla, niin me voimme hoitaa samaan aikaan yhteisöllisyyttä soittamalla tutuille. Vaikka puhelinlangat eivät enää laula, niin jokainen voi muistaa puhelulla tai yhteydenotolla läheisiään. Yksinäisyyden lievittämisessä toinen ihmisen on parasta lääkettä.

Kumpi sitten maistuisi paremmalta? Yksinäisyys, hiekkaa varpaiden välissä, auringon paahtaessa trooppisella saarella? Perjantaita odotellessa? Vai kevään kynnyksellä oleminen nykyaikaisessa kodissa yhteydenpitovälineineen, kun ihmisiä löytyy lopulta läheltä.

Olemme kuitenkin kaikki yhdessä tällä autiosaarella. Kirjojakin on luettavaksi tai kuunneltavaksi.

Robinson Crusoe pitäköön saarensa.

Yksinäisyyden lievittämisessä toinen ihmisen on parasta lääkettä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »