tiistai 26.5.2020 | 14:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Haarniska kestää koronan – Tulevaisuuden takana pilkistää jo aurinko

Tapani Postila
La 21.3.2020 klo 20:30

Aurinko on löytänyt tiensä takaisin taivaalle. Kevät etenee joutuisasti. Luonto on herännyt talven jäljiltä. Löytyy ääniä ja tuoksuja, jotka ovat olleet poissa. Ei maailma ole kääntynyt ylösalaisin, eikä aika ole pysähtynyt synkkään k-hetkeen.

Tässä pääkirjoituksessa en otsikkoa lukuun ottamatta kirjoita kuitenkaan kertaakaan tuota k-kirjaimella alkavaa sanaa. Hetki ilman sitä on hyväksi. Suosittelen samaa muillekin. Ei sanan käyttämättä jättäminen mitään muuta, mutta voi sen hetkeksi syrjäänkin jättää ja koko aiheen sivuuttaa.

Ollaan tietysti vakavan äärellä. Uutisia ja faktoja tarvitaan. Tieto ei lisää tuskaa vaan antaa mahdollisuuden reagoida. Mutta on poikkeuksien poikkeuksia, uhkakuvia ja kaikesta läpitunkevaa epätietoisuutta tulevasta. Synkkyys saattaa painostaa, ja epämukavuus syödä elämänhalua. Epämukavuusalueella olemisesta on tullut uusi normaali. Poikkeukset ovat uutta arkea ja pyhiä ei enää edes ole.

Päätä ei voi tietenkään laittaa pensaaseen, ja toivoa kaiken ikävän katoavan. Päätä ei kuitenkaan kannata myöskään täyttää vain synkillä asioilla, joihin ei voi itse vaikuttaa. Kaikkea huolta ei saa pelkästään omille harteilleen lastata.

Kannattaa ajatella jo aikaa, kun elämä alkaa palata tutulle polulleen. Kevät kulkee, kesä tulee. Ei poikkeuksetkaan loputtomiin kestä. Tulee päivä, että yhdessä olemista ei rajoiteta. Harrastukset tulevat takaisin. Matkustamaan pääsee. Urheilua voi seurata ja kulttuurista nauttia paikan päällä. Tutut asiat palaavat, mutta samalla pitää muistaa ettei voi kiirehtiä.

Saa suunnata ajatuksia jo tuonne tulevaan. Elämä etenee. Ehkä hiukan muuttuneena, mutta matka jatkuu. Unelmia pitää olla. Toiveet täyttyvät, jos niin on ollakseen.

Kaikki tietävät välillä elämän ravistelevan henkilökohtaisesti, ja lyövän iskuja henkiseen haarniskaan. Nyt tilanne on erilainen. Olemme kaikki yhdessä rintamassa pysäyttämässä epämieluisaa vierasta. Jokainen ottaa vastaan kolhuja omalla kohdallaan. Haarniska kestää. Siihen luotamme.

Tulevaisuus on jo kulman takana. Siitä otetaan sitten kaikki ilo irti.

Tulee päivä, että yhdessä olemista ei rajoiteta.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »