perjantai 5.6.2020 | 19:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Onko maailma kaksi kuukautta myöhässä?

La 21.3.2020 klo 07:00

Maailma ja Suomi taitavat olla noin kaksi kuukautta myöhässä koronavirusepidemian leviämisvauhdin torjumisessa.

Kun Kiina 23.1.2020 asetti Wuhanin alueen 11 miljoonaa asukasta karanteeniin, olisi maailman luullut heräävän huomaamaan ns. koronaviruksen (virallisesti 2019-nCoV) ihmisille vaaralliset terveysvaikutukset. Näin ei kuitenkaan käynyt ja mm. Maailman Terveysjärjestökin (WHO) totesi vain tuolloin päätöksessään, ”ettei koronavirus ole tässä vaiheessa kansainvälinen terveysuhka”, vaikka virus oli jo levinnyt noin kymmeneen eri maahan ja tautiin kuolleita oli merkittävä määrä. WHO:n toiminta asiassa tuntuu kovasti vastuuttomalta.

Mikäli WHO olisi tuolloin todennut koronaviruksen leviämisen vakavaksi kansainväliseksi terveysuhaksi ja kehottanut maailman maita, Suomi mukaan lukien ryhtymään vakaviin Kiinan kaltaisiin toimiin ja asettamaan rajat ylittävän väestön, matkailijat ym. kahden–kolmen viikon karanteeniin, olisi taudin nyt tapahtunut nopea leviäminen saatu asiallisempaan hallintaan. Samalla olisi voitu välttyä muilta, nyt Suomessakin valmiuslain nojalla toteutettavilta kovilta, julkista ja yritysten taloutta, sekä kansalaisten terveyden turvaamiseksi tehtäviltä vapautta rajoittavilta ankarilta rajoitustoimilta.

Vasta 11. päivä maaliskuuta, eli lähes kaksi kuukautta myöhässä WHO julisti koronavirusepidemian ns. pandemiaksi ja tähän heräsi myös Suomen hallitus, eli niin ikään n. kaksi kuukautta myöhässä.

Jos Suomi olisi jo heti Kiinan toimien jälkeen laittanut ns. rajat kiinni matkailijoilta ja muilta maahan tulijoilta, eli asettanut maahan tulevat ihmiset 2-3 viikon karanteeniin, olisi kyseisen toimen talousvaikutukset jääneet nyt tulevia vähäisemmiksi ja epidemian levinneisyysvauhti ja ihmisten huoli ja kärsimys melko lailla pienemmäksi.

Miksi edellä mainitulla tavalla ei tehty, syytä siihen voi vain arvailla. Yksi arvaus on se, että tehtiin epidemian aggressiivisuudesta ja vakavuudesta, etenkin WHO:ssa, mutta myös muualla vakava virhearvio. Lisäksi etenkin Suomessa pelättiin EU:n ja talouselämän vaikuttajien reaktioita rajojen henkilöliikenteeltä em. kaltaiseen sulkemiseen. Nyt ollaan jouduttu kuitenkin pakkotilanteeseen ja valmiuslain käyttöönottoon, joiden vaikutusten teho ei enää ole sitä, mitä se olisi ollut kaksi kuukautta sitten pelkästään rajojen sulkemisella.

Valmiuslain käyttöönottoa ei olisi tarvittu, jos olisi toimittu ajoissa. Rajojen henkilöliikenteeltä sulkemiseen ei olisi tarvittu valmiuslain käyttöönottoa, koska se olisi voitu tehdä eduskunnan päätöksellä.

Heikki Häyrynen

Nivala

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »