keskiviikko 27.5.2020 | 16:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Liikuntapaikkojen vuosihuollot ja remontit pantiin alulle normaalia aikaisemmin, kun koronavirus sulki ovet käyttäjiltä – Uimahalli VesiVeijarin saunat Kokkolassa jo työn alla

Seppo Luokkala
La 21.3.2020 klo 20:00 | päivitetty su 07:19

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kesä on perinteisesti sisäliikuntapaikkojen kunnostamisen ja huoltamisen aikaa. Tänä vuonna huoltohommiin pääsemiseksi ei tarvinnut odottaa suvea ja tilojen sulkemista yleisöltä tavanomaiseen aikaan. Töihin päästiin sattuneesta syystä selvästi normaalia aikaisemmin.

Kokkolassa VesiVeijari sulki ovensa muiden uimahallien sekä urheilu- ja liikuntapaikkojen tavoin, kun hallitus alkuviikolla asiasta päätti. Suuressa suosiossa oleva kuntoilupaikka on ollut suljettuna muutaman viikon yleensä vasta keskikesällä.

– Kesäremontti aloitettiin heti, kun VesiVeijari suljettiin uimareilta. Kaupungin kiinteistöpuolen väkeä tuli paikalle ja päästiin käynnistämään tämän vuoden isoin urakka, joka on saunojen remontointi, sanoo palvelupäällikkö Mikael Ahlstrand.

Perjantaina ensimmäisiä seiniä ja kattoja oli paneloitu uudelleen, suihkuja ja valvontakameroita huollettiin ja tiloja siivottiin sekä desinfioitiin. Sivullisen silmiin VesiVeijari näytti aivan perinteiseltä lähes valmiilta rakennustyömaalta.

– Kukaan ei tietenkään tiedä, miten pitkään tilat joudutaan pitämään suljettuina. Mutta koska seisokki tuli nyt, on se tarkoitus käyttää hyödyksi paikkoja kunnostamalla. Näin pystyttäisiin olemaan auki sitten koko kesän.

Ahlstrandin mukaan uimahallille oli kaavailtu kahden ja puolen viikon huolto- ja remonttitaukoa keskelle kesää. Viime vuonna ovet olivat kiinni ja kiukaat kylminä kuukauden päivät.

– Eri työryhmät pystyivät reagoimaan tilanteeseen aika hyvin. Remonttiin tarvittavaa materiaalia oli tilattu ja saatu ajoissa. Kaikkea ei tokikaan ollut valmiina, mutta ihan hyvin päästiin töiden alkuun, Ahlstrand tietää.

Pintoja uusitaan tämän tauon aikana erityisesti saunaosastoilla. Palvelupäällikön mukaan tehtävälista on koko VesiVeijari huomioiden huomattavan pitkä, kun mukaan otetaan mm. alakerrassa tehtävät koneistohuollot.

Viereisellä tontilla, Kokkolan jäähallissa, kuulee takakautta sisään livahtanut yksinäiset askeleet. Kentänhoitaja Jani Maljanen rientää katsomaan, mitä väkeä hänen ”valtakuntaansa” on saapunut.

Jäähallin koneisto kytkettiin off-tilaan tiistaina ja perjantaina jää oli jo melkein sulanut.

– Kun jää on kokonaan sulanut, pääsen keräämään mainokset kaukalosta. Ne on tehty sellaiselle ohuelle kankaalle. Mainokset rullataan ja viedään kuivumaan, selvittää Maljanen tulevia tehtäviään.

Jäähallin ja viereisen harjoitushallin väellä riittää tekemistä aikaistuneen tauon alettua.

– Pesin tuossa katsomoita ja sitä hommaa riittää. Ensi viikolla varmaan päästään maalaamaan seiniä ja pukukoppeja. Jossakin vaiheessa kierretään kaukalo ympäri ja kiristetään laitojen pultit.

Maljanen työskentelee ensimmäistä kevättä varsinaisen jäähallin puolella. Besthall -areenan kevään koittaminen on miehelle tutumpi asia.

– Besthall meni nyt kiinni vain pari viikkoa normaalia aikaisemmin. Se on suljettu yleensä maaliskuun lopussa, kun jää on mennyt turhan pehmeäksi.

Liikuntapaikkojen laitosmiesten ja kentänhoitajien esimies työnjohtaja Jorma Ruotanen askaroi perjantaina etänä kotioloista käsin.

– Olihan se harmi laittaa jäähallin koneet tiistaina seis. Yleensä niin on tehty toukokuun toisella viikolla. Työt eivät hallilla lopu. Pesuista aloitettiin ja sitten laitetaan kaukalon pohjaa. Se laitetaan sellaiseen kuntoon, että rullakiekon pelaaminen on kesällä mahdollista.

Kaupungin kentillä ja halleilla työskentelee Ruotanen mukaanluettuna 16 työntekijää.

– Jäähallille kevät tuli tavallista aikaisemmin, mutta ulkokentillä ollaan aika lähellä normaalia. Jokakeväisiä huoltotöitä riittää kaikissa kohteissa. Niin sanottua korjausvelkaa on aina olemassa.

Jorma Ruotasen mielestä ei ainakaan työmäärän vuoksi painetta väen lomauttamiselle poikkeustilanteessa ole olemassa.

– Talvilomia ja lomarahavapaita on pitämättä ja tekemistä riittää niin, että painetta lomautuksille ei todellakaan ole.

Kalajoella Pirkonsuon jäähallissa poikkeuksellinen tilanne laittoi pyörät pyörimään niin ikään nopeutetussa aikataulussa. Huoltotaukoa ei jääty odottelemaan kesäkeleille, vaan hommiin ryhdyttiin välittömästi.

– Tiistaina sammutettiin koneet ja nyt tässä on vain märkää betonia, aloittaa liikuntapaikkamestari Kari Jaatinen.

Kalajoen jäähallissa pidempää taukoa ei ole aivan äskettäin pidetty.

– Keskikesällä oli tarkoitus pitää taukoa, mutta nyt sitä aikaistettiin. Meillä on ollut jää monta vuotta putkeen. Sellaisia parin viikon taukoja on pidetty, mutta niin lyhyitä, että jään sulattaminen ja uudelleen tekeminen ei ole ollut mielekästä.

– Hallilla on ollut kesäisin leiritoimintaa ja yksittäisiä vuoroja. Ei niin paljon kuin muuna aikana, mutta kuitenkin. Kun pidemmästä paussista on mennyt vuosia, niin eiköhän huoltotarvetta ole kasautunut jonkin verran, Jaatinen arvelee.

Kalajoen jäähallilla on kolme vakituista työntekijää. Kausityöntekijöitä on lisäksi niin sisä- kuin ulkoliikuntapaikoillakin.

– Ulkojäät suljettiin viikolla kymmenen. Talvi oli oikein huono. Oikeastaan tuo maaliskuun alku oli parasta aikaa luistella ulkona. Nyt sitten aloitellaan kevättöitä kaikissa pisteissä. Jäähallin avaamisen suhteen on olemassa jotain suunnitelmia, mutta toteutuksesta ei tiedä tässä vaiheessa kukaan.

Kokkolan keilahalliyrittäjä Leif Tuomisalo piipahti lauantaina työmaallaan. Hän laittoi hallin oven säppiin jo maanantaina, päivää ennen kuin muut lähistön liikuntapaikat suljettiin.

– Parempi katsoa kuin katua. Maanantai oli muutenkin hiljainen päivä, niin sitten päätin sulkea hallin. Nyt sitten odotellaan parempia aikoja ja tehdään vuotuisia koneiden huoltoja.

Tuomisalon mukaan keilahalli on pakollisen tauon pituudesta riippumatta kiinni myös keskikesällä. Normaalisti kesätaukoa on ollut puolentoista kuukauden verran.

– Huoltoja on tehty ja vähän lomaa pidetty kesällä. Vaikka tilanne on tämä, ei ole mieltä pitää hallia auki kesällä. Silloin olisi kuitenkin hiljaista.

Keilailun kannalta tauko tuli ikävään saumaan, sillä tilanne oli muuten lajille otollinen.

– Väkeä löytyi hyvin hallille, kun talvi oli mikä oli. Hankalaan paikkaan jouduttiin sulkemaan, mutta kaikkiahan tämä koskee. Iso lovi tuli lajille kuin lajille ja kaikille seuroille. Me olemme tässä kolmistaan yrittäjinä ja katsotaan nyt, miten rahat riittävät.

Tuomisalon mukaan Kokkolan kauden ohjelmasta merkittävin peruutus on Pohjanmaan keilamestaruuksien jääminen pelaamatta.

//22.3. kello 7.17 Muokattu otsikkoa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »