keskiviikko 27.5.2020 | 14:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Luovuus ja järki käyttöön – Kun tavoite on kirkkaana mielessä, keinot treenata löytyvät, sanoo pikajuoksija Konsta Alatupa

Juha Savela
Ma 23.3.2020 klo 18:00 | päivitetty ma 18:18

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia keinoja.

– Kun maali ja tavoite pysyvät kirkkaana mielessä, keinot harjoitella kyllä löytyvät, sanoo viime vuonna 100 metrin Suomen mestaruuden voittanut Konsta Alatupa.

Jyväskylässä asuva ja opiskeleva Alatupa joutui viikko sitten muuttamaan normaaleja harjoituskuvioitaan, kun poikkeustilan myötä sisäharjoituspaikat menivät kiinni.

– Siitä lähtien olen treenannut ulkona ja omassa asunnossani. Onnistuu se niinkin, Alatupa sanoo.

Jyväskylässä Hippos-halli on auki päivittäin Olympiakomitean apurahaurheilijoille, mutta Alatupa ei tähän joukkoon kuulu.

– Tilanne on tämä ja siihen on sopeuduttava. Olen toistaiseksi tehnyt nopeus-kestävyyttä kehittävää juoksuharjoittelua teillä ja kuntoradoilla. Jyväskylässä urheilukenttä on lukkojen takana, enkä ole aitojen yli kiipeillyt. Voi olla, että otan jatkossa kaupungin viranomaisiin yhteyttä, jos pääsisin kentälle treenaamaan, Alatupa kertoo.

Kokkolan Työväen Urheilijoita edustava Alatupa treenaa kahdeksan kertaa viikossa. Lihaskuntoa kehittävän voimakuntopiirin Alatupa tekee 30 neliön opiskelijaboksissaan.

– Hyvin tänne mahtuu jumppaamaan. Kuntosaleille en ole halunnut koronatilanteen vuoksi mennä. Ylipäätään olen sitä mieltä, että urheilijankin on kannettava vastuunsa siitä, että tauti saadaan talttumaan, Alatupa sanoo.

Alatupa sanoo olevansa Kokkolassa asuvaan valmentajaansa Timo Kultalahteen yhteydessä "aina tarvittaessa".

– Tilannepäivityksiä teen säännöllisesti.

Alatuvan ohella Kultalahdella on Kokkolan seudulla ja maakunnassa toistakymmentä valmennettavaa mm. Keski-Pohjanmaan urheiluakatemian kautta.

– Tilanne vaatii paljon soveltamista ja ohjelmien räätälöimistä. Luovuutta pitää käyttää, mutta myös järkeä. Olen paikallisten urheilijoiden harjoituksissa tarvittaessa mukana, mutta muistamme pitää suojaetäisyyden. Onneksi ulkoilmassa treenaaminen on taudin tarttumisen kannalta riskittömämpää, Kultalahti kertoo.

Ulkona Kultalahden suojatit ovat treenanneet urheilukentillä yksin tai hyvin pienissä ryhmissä.

– Kestävyysjuoksijan harjoittelu onnistuu kevätkeleissä ulkona, mutta pikajuoksijoiden vetojen kanssa pitää olla tarkempi, ettei tule loukkaantumisia.

Voimaharjoittelun Kultalahden valmennettavat ovat tehneet kotioloissa tai niillä harvoilla kuntosaleilla, jotka vielä ovat auki.

Kokkolassa viime vuoden valmentajana palkittu Peter Björkroth on poikkeusajan käytännöistä samaa mieltä Kultalahden kanssa. GIF:n keihäänheittäjä Minna Hollantia valmentava Björkroth sanoo, että soveltaa pitää.

– Minna harjoittelee tällä hetkellä aika itsenäisesti. Oikeastaan olen mukana pääasiassa tekniikkaharjoituksissa. Heittoharjoitukset on tehty jäisellä urheilukentällä. Onneksi ei ole enää lunta maassa.

Harjoituksia on pyritty viemään läpi samaan tapaan kuin normioloissakin.

– Seitsemän – kahdeksan kertaa viikossa. Heitot, hypyt ja loikat tehdään ulkona, vaikka keli on vielä pikkuisen liian kolea. Voimaharjoittelu onnistuu Minnalta kotioloissa, jossa hänellä on autotallissa hyvä paikka treenata.

Hollanti suorittaa samaan aikaan myös kevään ylioppilaskirjoituksia, joita on rytmitetty myös ensi syksyksi.

Alatuvan ja Hollannin piti lähteä keväällä parin viikon harjoitusleirille, mutta ne jäävät nyt väliin. Hollannin ohjelmassa oli leiri huhtikuussa Portugalissa. Alatuvan oli tarkoitus olla pikaviestimaajoukkueiden kanssa leireillä toukokuussa Teneriffalla.

– Matkat, majoitukset ja kaikki muu oli varattu, mutta pari päivää sitten tuli lajivalmentaja Petteri Jousteelta tuli tieto leirin perumisesta, koska Espanjassa kaikki hotellit suljetaan varotoimenpiteenä, Kultalahti kertoo.

Hollannin kesän päätähtäin oli heinäkuun nuorten MM-kisoissa Kenian Nairobissa. Björkroth myöntää pelkäävänsä, että kisoja ei järjestetä.

Alatuvan päätavoite on elokuun lopulla Pariisissa, jossa pitäisi kilpailla yleisurheilun EM-mitaleista. Niin kauan kuin kisat pysyvät kalenterissa, Alatupa treenaa ja tavoittelee kisapaikkaa.

– En vaivaa kisojen kohtalolla päätäni, Alatupa sanoo.

Urheiluakatemiat omatoimisina

Juha Savela

Viime viikolla julistettu poikkeustila ajoi alueen urheiluakatemioiden opiskelijat omatoimijaksoille lajista riippumatta. Niin on tehty sekä Keski-Pohjanmaan urheiluakatemiassa Kokkolassa kuin Kalajoki Akatemiassakin. Molemmissa toisen asteen akatemioissa harjoittelee yhteensä noin 400 nuorta urheilijaa.

– Kaikki ovat tällä hetkellä omatoimisessa harjoittelussa. Käytännössä homma menee niin, että valmentajat tekevät ohjelmat, joita opiskelijat koulutyöhön liittyen suorittavat itsenäisesti harjoituspäiväkirjaperiaatteella. Tällä tavalla toimitaan nyt. Katsotaan tarvitaanko jotain hienosäätöä, kun tilanne jatkuu pitempään, Keski-Pohjanmaan urheiluakatemian koordinaattori Timo Virolainen kertoo.

Kalajoki Akatemian kehitys- ja valmennuspäällikkö Juha Isolehto huomauttaa, että ajankohdastakin johtuen eri lajien harrastajat treenaavat nyt erilaisilla ohjelmilla.

– Talvilajeissa alkaa tulla ylimenokausi. Kesälajeissa taas valmistaudutaan tulevaan kilpailukauteen. Ainakin tässä vaiheessa, kun emme tiedä miten pitkään tauko kestää. Nyt puhutaan kesäkuun alusta, mutta tauko voi kestää pitempäänkin.

Sanomattakin on selvää, että urheiluakatemioissakin noudatetaan tarkasti harjoittelemisesta annettuja ohjeita.

– Turvavälit pidetään ja hygieniasta huolehditaan tarkasti, Virolainen sanoo.

Tällä hetkellä Kokkolassa harjoitellaan pelkästään ulkona.

– Emme ole lähteneet tässä vaiheessa siihen, että kaupungin omistamia halleja tai koulujen sisäliikuntatiloja anottaisiin kenenkään käyttöön, Virolainen sanoo.

Kokkolan kaupungin liikuntatoimenjohtaja Lotta Nyqvist vahvistaa, että kaupungin linjana on pitää tilat suljettuina.

– Se on linjaus, eikä tietooni ole tullut pyyntöjä erikoisluvista. Seuraamme toki tässäkin suhteessa tilannetta, että mihin suuntaan pandemia kehittyy.

Nyqvist lisää, että Kokkolassa moni urheilupaikka on tällä hetkellä kiinni vuosihuoltojenkin vuoksi.

Myös Kalajoella kaupungin sisäliikuntapaikat ovat kiinni.

– Kalajokisilla seuroilla on omia sisäliikuntatiloja. Kalajoen Junkkareilla on hiihtomaja, josta löytyy tilast painonnostoon ja voimaharjoitteluun. Lisäksi salin parketilla pystyy myös tekemään harjoitteita. Himangan Urheilijoille on puolestaan urheiluhalli. Sisätiloissa hygieniaan on kiinnitettävä suurta huomiota. Suositus on, että paikalla käytäisiin vain treenamassa eikä käytettäisi pukuhuone- tai suihkutiloja, Isolehto sanoo.

Seurojen omista sisäliikuntatiloista huolimatta Kalajoellakin harjoittelu painottuu ulos. Siihen liittyen Kalajoki Akatemia alkaa tällä viikolla julkaista verkkosivuillaan videoita, joissa esitellään kaupungin ulkoliikuntapaikkoja ja annetaan vinkkejä, niiden harjoituskäyttöön. Videoita tulee julki päivittäin noin kolmen viikon ajan.

Isolehto huomauttaa, ettei harjoittelua kannata lopettaa, vaikka kilpailukausien jatkosta ei ole varmuuttaa.

– Harjoittelu ja fyysisestä kunnosta huolehtiminen on tärkeää myös henkisen jaksamisen kannalta. Kun on terve, ei kannata heittäytyä vuodepotilaaksi.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »