maanantai 2.8.2021 | 15:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Riikka Sipilän kolumni: Olen pahoillani, tätä tämä nyt on ainakin seuraavat kuukaudet

Ti 24.3.2020 klo 06:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kun omaksuttavaa tulee liikaa omaan aivokapasiteettiin nähden, tuntuu siltä kuin jotain muuta – ehkä ei niin tarpeellista - tippuisi pois, jotta päästä löytyisi tilaa kaikelle uudelle.

Tänä aamuna esimerkiksi manasin, pitikö lukiolaisen läppärin lisäksi vielä kahvinkeittimenkin tiltata juuri nyt, kunnes huomasin että olin unohtanut kaataa keittimen säiliöön vettä. Kuulun niihin, joiden ajattelutoiminta ei aamuisin edes käynnisty ennen kahvikupillista.

Kuulun niihin onnekkaisiin, jotka voivat tehdä ainakin osan töistä kotoa etänä. Olen kuitenkin usein valinnut siirtymisen työkavereista autioituneeseen toimitukseen, kun kotikoulussa on ollut vähän levotonta, ja sipaissut joka ikinen päivä desinfiointipyyhkeellä näppikseni – siitäkin huolimatta ettei konettani käytä kukaan muu kuin minä.

Pelko ajaa ihmistä kummalliseen toimintaan ja arvostelukyky on paikoin pettänyt sen vaikutuksesta. Ihmiset toimivat järjenvastaisesti, mutta en jaksa uskoa että somen kollektiivinen laturaivo kääntää yhtäkään rattia saati sitten päätä. Jotkut ovat haukkuneet hallituksen ja terveysviranomaiset vitkuttelusta ja mediakin on saanut osansa ”paniikin lietsomisesta”.

Emme me mitään paniikkia lietso kertoessamme esimerkiksi pelon aiheuttamista ylilyönneistä. Me kerromme päivitettyä tietoa vakavasta tilanteesta, sen vaikutuksista ja erilaisista ilmenemismuodoista. Ne ovat oikeasti asioita, joista ei oikein voi kertoa tavalla, joka olisi kiva mutta samalla todenmukainen.

Heille, jotka kertovat jo olevansa korviaan myöten täynnä koronaa, ei voi kuin todeta: olen pahoillani, mutta tätä tämä nyt on ainakin seuraavat kuukaudet. Toivottavasti kesällä tilanne on jo toinen.

Maaliskuun 2020 aikana elämässä on tottavie muuttunut likimain kaikki. Ennen oli aina jotain odotettavaa, jollakin oli kalenteriin merkattuna Suviseurat, toisella Provinssirock – nyt elämme jossain omituisessa välitilassa, josta kenelläkään ei ole aiempaa kokemusta.

Sentään jotain on samalla lailla kuin aiempinakin vuosina. Tänään bongasin ensimmäiset joutsenet letkassa, matkalla kohti Pohjoista. Se oli rauhoittava näky.

Ihmiset toimivat järjenvastaisesti, mutta en jaksa uskoa että somen kollektiivinen laturaivo kääntää yhtäkään rattia saati sitten päätä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »