keskiviikko 27.5.2020 | 08:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Mestikselle laadittiin pelastuspaketti, jonka tarkoituksena on mahdollistaa sarjan jatkuvuus – Joukkuemäärä kasvaa ensi kaudeksi kahdella

Jarno Herranen
To 26.3.2020 klo 19:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Mestis-seurat, Mestis-hallitus ja Suomen Jääkiekkoliitto ovat koronavirusepidemian puhkeamisen jälkeen laatineet yhdessä Mestistä koskevan pelastuspaketin, jonka tarkoituksena on mahdollistaa sarjan jatkuvuus haastavissa ja nopeasti muuttuvissa olosuhteissa ilman vakavia toimintahäiriöitä.

– Tämän hetken arvio koronaviruksen aiheuttamista tulonmenetyksistä Mestis-seuroille on yhteensä noin 1,8 miljoonaa euroa. Tilanne vaatii nopeita, innovatiivisia ja paikoittain myös erittäin vaikeita päätöksiä, Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro kertoo.

Edustus Hermes ry:n puheenjohtaja Hannu Myllymäki kiteyttää seurojen tukalan tilanteen osuvasti.

– Jos ei ole tuloja, ei voi pelata, Myllymäki huomauttaa.

Myllymäki ei osaa tarkkaan sanoa, miten koronaviruksen aiheuttamat taloudelliset tappiot jakautuvat seuroittain. Myllymäki kuitenkin uskoo, että Hermes on yksi vähiten kärsivistä joukkueista.

– Tässä tilanteessa meidän etuna on se, että organisaatiomme on niin kapea. Meillähän ei ole yhtään kokopäivätöissä olevaa henkilöä, Myllymäki toteaa.

Jääkiekkoliiton tiedotteen mukaan noin miljoonan euron tukitoimet koostuvat useista eri toimenpiteistä: säästöistä ja uusien tulovirtojen kanavoimisesta seuroille. Tiedossa on muutoksia muun muassa sarjajärjestelmään, pelaamistapaan ja kokoonpanosääntöihin.

Lisäksi toimenpiteet sisältävät suoraa rahallista tukea seuroille ja entistä vahvempaa yhteistyötä markkinoinnin, taustatoimintojen ja yhteisostojen saralla. Toimenpiteet sisältävät myös säästötoimenpiteitä kaikille seuroille.

– Mielestäni rahaa olisi voinut jakaa seuroille enemmän jo aikaisemmin. Mutta sääntöjen pitäisi olla sellaisia, ettei tukea voi käyttää kilpavarusteluun. Liitolta tuleva tuki pitäisi käyttää organisaation vahvistamiseen, ei pelaajiin.

– Olemme saaneet hieman lisää hartioita Hermeksen edustusjoukkueen taakse, mutta kyllähän fakta on se, että toiminnan todelliseen kehittämiseen meidän pitäisi saada toimistolle 5–6 henkilöä töihin. Ykköskenttä pitäisi saada yläkertaan, jäällä lähdettäisiin vasta kakkoskentästä, Myllymäki sanoo.

Tiedotteessa todetaan, että tulevan kauden otteluohjelmassa tullaan kiinnittämään erityistä huomiota matkakulujen pienentämiseen ja ottelutuottojen optimoimiseen.

– Tulkitsen tuon siten, että ensi kaudella pelit painottuvat enemmän viikonloppuihin, eli pelejä olisi enemmän perjantaisin ja lauantaisin. Lisäksi arvelisin tuplapelejä tulevan enemmän. Tuplapelit toki tuovat tullessaan myös yöpymisen, mutta tiettyyn pisteeseen saakka tuplapelit voivat tuoda seuroille säästöjä. Ottelumäärään on vaikea ottaa kantaa, koska emme tiedä, milloin sarja lopulta käynnistyy, Myllymäki miettii.

Sarjalle on perustettu myös poikkeavia olosuhteita varten erillinen reagointirahasto. Rahastoa on mahdollista käyttää kauden aikana muuttuvan tilanteen hallitsemiseen.

Sarjajärjestelmän osalta Jääkiekkoliiton liittohallitus on päättänyt, että Mestiksen joukkuemäärä pyritään kasvattamaan tulevalla kaudella 14:ään joukkueeseen.

Kahta lisäpaikkaa tarjotaan Suomi-sarjan välieriin selvinneille joukkueille lisenssimenettelyn kautta. Jos hakijoita on enemmän kuin kaksi, liitto valitsee talouden, olosuhteiden sekä urheilun arvioinnilla kaksi parhaaksi soveltuvaa hakijaa ja määrittää heille oikeuden hakea lisenssiä.

Tällä toimenpiteellä turvataan sarjan jatkuvuus siinäkin tapauksessa, että jokin seura joutuu kaikesta huolimatta luopumaan sarjapaikastaan.

Liittohallitus päätti myös, että epävakaasta tilanteesta johtuen Mestiksessä ei poikkeuksellisesti pelata karsintoja kaudella 2020–2021. Liittohallitus totesi, että päätös karsintojen pelaamatta jättäminen ja siitä seuraavan nousu- ja putoamismahdollisuuden poistuminen on urheilun näkökulmasta katsottuna periaatteellisesti vaikea ja ei-toivottu. Tässä poikkeustilanteessa liittohallitus totesi sen kuitenkin välttämättömäksi seurojen taloudellisen paineen helpottamiseksi.

Liigan sulkemisen jälkeen Liigassa on keväisin nähty tyhjennysmyynti, kun pudotuspelimahdollisuutensa menettäneet seurat ovat kaupanneet kalleimmat pelaajansa muualle. Teoriassa tyhjennysmyynti on ensi kaudella mahdollista myös Mestiksessä.

– Teoriassa näin on, mutta tuolla on turha spekuloida tässä vaiheessa. Odotetaan nyt ensin, milloin kausi ylipäätään saadaan käyntiin, Myllymäki kommentoi.

Päätös karsintojen pelaamatta jättämisestä koskee vain tulevaa kautta. Liittohallitus tulee tekemään päätöksen kauden 2021–22 joukkuemäärästä viimeistään ensi kauden loppuun mennessä.

Sarjanousut mahdollisia

KOKKOLA

SM-sarjojen jäätyä kesken Jääkiekkoliiton hallitus päätti, ettei mestaruuksia jaeta missään sarjassa. Päätös koskee myös muita sijoituksia. Koska sarjat keskeytettiin eri vaiheissa, ei voittoja tai sijoituksia jaeta runkosarjan perusteella.

Päätökset tehtiin kilpailuvaliokunnan esityksen pohjalta, yhdistyslakiin, Olympiakomitean eettisiin ohjeisiin ja reilun pelin tavoitteisiin sekä Jääkiekkoliiton kilpailusääntöihin nojautuen siten, että ne ovat jäseniä kohtaan yhdenvertaisia.

Tulevan kauden sarjapaikkojen osalta päätöksenteossa huomioitiin tilanteen poikkeuksellisuus ja urheilulliset näkökohdat. Näistä lähtökohdista nousu ylempään sarjaan päätettiin mahdollistaa niille, jotka olivat joko jo varmistaneet paikan ylemmässä sarjassa tai olivat vielä mahdollisuudessa nousta. Kukin seura tekee päätöksen sarjapaikan vastaanottamisesta.

Joukkueet, jotka olivat putoamassa sarjasta mutta joiden putoaminen ei ollut varmistunut, saavat mahdollisuuden jatkaa ylemmässä sarjassa niin halutessaan. Muut karsintasarjoihin osallistuneet jatkavat ensi kaudella alemmassa sarjassa.

Sarjoissa, joissa oman sarjatason pudotuspelit olivat käynnissä eikä pääsyä sitä seuraavaan karsintaan ollut tapahtunut, joukkueiden sarjatasot eivät muutu, vaan joukkueet jatkavat kuluneen kauden sarjatasoilla. Tämä koskee mm. Suomi-sarjaa ja II-divisioonaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »