Paikallisuutiset

Ruoka-apu on osin loppunut jo kokonaan, vaikka pienituloiset eivät ole kadonneet mihinkään – Myös kouluruuan loppuminen vaikeuttaa vähävaraisten lapsiperheiden arkea: "Tämä on niin yllättävä tilanne", sanoo kolmen koululaisen yksinhuoltaja Tanja Anttila

Monille ruokajakelun piirissä oleville itse ruoka ei ole ainut tärkeä asia. Työttömien pihalla miehet käärivät sätkiä ja jutustelevat niitä näitä – parin metrin etäisyydellä toisistaan.

Viestit toimitukseen kertovat, että ilmaisruuan jakelu on lopetettu monin paikoin. Kyseessä ei ole paikallinen ilmiö, sillä hävikkiruuan jakelupisteet eri puolilla maata on pääosin suljettu. Uusien ohjeiden mukaan jonoja ei saa syntyä ja hygieniaan on panostettava entistä enemmän. Ne ruoanjakelupisteet, jotka vielä ovat jäljellä, toimivat ulkoa käsin ja jakavat ruokaa esimerkiksi auton peräkontista suoraan tarvitsijoille.

– Jaahas, mitä sulla täällä tänään on…?

Tommy Forsell saapuu toivorikkaasti Kokkolan Työttömien yhdistyksen pihaan, jossa ruokaa jaetaan vielä toistaiseksi erikoisjärjestelyin: auton peräkontista. Normaali sisätila, jossa ruoka-apu siirtyy ihmiseltä toiselle jonotuslappujen määräämässä järjestyksessä, on nyt poissa käytöstä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nyt toimitaan näin. Tähän yksi kerrallaan voi tulla ja ruoka annetaan suoraan peräkontista laatikossa tai pussissa hakijalle, kertoo vapaaehtoistyöntekijäOlavi Vakkuri.

Tähän yksi kerrallaan voi tulla ja ruoka annetaan suoraan peräkontista laatikossa tai pussissa hakijalle. Olavi Vakkuri vapaaehtoistyöntekijä

Hän latoo Forsellin pussiin banaaneja, tomaatteja ja leipää ja heilauttaa kättään hyvästiksi – ja merkiksi, että seuraava takavasemmalta voi tulla jaolle.

Uusien ohjeiden mukaan jonoja ei saa syntyä ja jakelijoiden tulee suojautua. Siksi helluntaiseurakuntakin jakaa nyt ruuan ihmisille yksitellen pussitettuna takaoveltaan. Ennen sitä vapaaehtoiset pussittavat tuotteet sisätiloissa, riittävän etäisyyden päässä toisistaan. Kaikkien kasvoilla on hengityssuojaimet ja käsissä kertakäyttöhanskat.

– Tosi hyvää ruokaa! Leipää, kinkkua, erilaisia leikkeleitä, juustoa... Sipsejä, ihan herkkujakin olen saanut, kertoo kolmen lapsen yksinhuoltajaTanja Anttila.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hänelle ruokajako on äärimmäisen tarpeellinen asia. Oma opiskelu jalkahoitajaksi on vielä kesken, mutta kotona on ruokittavana 10-, 12- ja 13-vuotiaat pojat.

– Tämä on nyt niin yllättävä tilanne minulla, huokaa Anttila.

Lapset eivät ole koulussa, heidän kotikoulustaan ja myös lounaastaan on huolehdittava.

– Ruokaa kuluu enemmän, kyllä, myöntää Anttila.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monille ruokajakelun piirissä oleville itse ruoka ei ole ainut tärkeä asia. Työttömien pihalla miehet käärivät sätkiä ja jutustelevat niitä näitä – parin metrin etäisyydellä toisistaan.

– Minä olen monella lailla mukana täällä muussakin toiminnassa. Käyn päivittäin pelaamassa ja tapaamassa täällä tuttuja, mutta nyt ei pääse sisälle, sanoo ruokakassia hakevaMika Pohjonen.

Sama tilanne on helluntaiseurakunnassa. Ruokajakelun yhteydessä sisällä voi juoda kahvit ja vaihtaa kuulumisia – tai saada apua hengellisiin kysymyksiin.

– Nyt kun on tämä korona, niin kyllä se on raakaa, kun saa vain pussin käteen, harmittelee Tanja Anttila.

Hänelle elämän kriisitilanteessa seurakunnasta on tullut paikka, jossa voi keventää kuormaansa.

– Kyllä nytkin kaipaa sitä vertaistukea ja keskustelua. Itse olen käynyt täällä aina kahvilla ja saanut täältä tuttavia. On hirveän harmi, että paikka on nyt suljettu, koska tämä on tosi tärkeä paikka monille, sanoo Anttila.

Keski-Pohjanmaan alueen ruoka-apupaikoista, joita on kaikkiaan 18, on tällä hetkellä 4-5 jo suljettu. Osa sen vuoksi, että ne toimivat työttömien voimin ja työttömien toiminta on nyt katkolla niin työkeskuksissa kuin kuntouttavan työtoiminnan yhdistyksissä. Lisää suljetaan, kun vapaaehtoisten joukko hiipuu ja kokoontumista ehkä rajoitetaan entisestään.

– Kyllähän se on ymmärrettävää, sanoo Mika Pohjonen.

Samalla hän toivoo, että ruokajakelu jotakin kautta voisi jatkua.

– Toivotaan nyt, että ainakin osa pysyisi auki. Avuntarvitsijat eivät ole kadonneet mihinkään. Eihän tähän voi muuta sanoa, kuin että hankala tilanne, lopettaa Pohjonen.

Kommentti

Fakta

Uudet ruoka-avun ohjeet:

Jakamisessa ei saa syntyä jonoja.

Kotitaloudesta apua saapuu hakemaan vain yksi henkilö.

Tulee pitää vähintään metrin etäisyys muihin henkilöihin.

Ruokatavarat pakataan valmiiksi kasseiksi.

Lähde: Ruokavirasto

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä