Paikallisuutiset

Kokkolalainen Kalle Soukka tekisi etätöitä, vaikkei koronavirusepidemia jylläisi Suomessa: "Olen ilolla seurannut, kuinka ihmiset ovat opetelleet tekniikan käyttöä ja ottaneet haltuun uudet toimintatavat"

Työn murros tuli karmit kaulassa, kuvaili Pohjanmaan kauppakamarin johtaja Paula Erkkilä mielipidekirjoituksessaan Keskipohjanmaassa. Hän tarkoitti sitä, että koronan pelko pakotti työpaikat digiloikkaan yhdellä rysäyksellä.

Vuosien kaunopuheet etätyön mahdollisuuksista vaihtuivat muutamassa viikossa tekoihin.

KokkolalainenKalle Soukka katselee kehitystä isommassa kuvassa. Hän tekisi etätöitä ilman koronaakin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Etätöistä on puhuttu pitkään. Toivon, että se, mitä on tapahtunut koronan takia, olisi sykäys etätöiden lisääntymiselle. Olen ilolla seurannut, kuinka ihmiset ovat opetelleet tekniikan käyttöä ja ottaneet haltuun uudet toimintatavat. Tämä avaa suuria mahdollisuuksia, vaikka korona onkin ikävä juttu, Soukka sanoo.

Soukalle kotoa työskenteleminen on osa normaalia arkea. Hän on ratkaisukonsultti ohjelmistojen suunnitteluun ja valmistukseen keskittyvässä Alfame Systems Oy:ssä.

– It-alalla osa työntekijöistä on useinkin enemmän kotona kuin toimistolla. Itse tein loppuvuodesta kolme kuukautta etätöitä Tanskasta. Halusin vaimoni kanssa kokeilla, millaista arki jossain muualla olisi. Työpaikan kanssa kuviot sai sovittua. Sitä ennen tein etänä kaksi päivää viikossa, mutta kaikki menee vaiheittain. Alkuvuoden halusin olla enimmäkseen toimistolla, Soukka sanoo.

Toimintatavat ja -välineet kehittyvät kriisien myötä. Työyhteisöjen kehittämiseen keskittynytPeter Kanerva on psykologi, lean-valmentaja ja prosessien kehittämisen konsultti, jonka mielestä pakon edessä saadaan hyvää aikaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Maailmantalous ei tule näyttämään samalta kuin koronaa ennen. Megatrendit, kuten ilmastotietoisuus, kansallisvaltioiden merkityksen korostuminen ja pitkien toimitusketjujen kyseenalaistaminen, nousevat entisestään. Jos puhumme etätyöstä, eniten siihen kytkeytyy ilmastonäkökulma. Etätöiden tekeminen ja yhteyksien käyttö vahvistuvat, kun vanhoja tapoja kyseenalaistetaan. Paikallisuus ja paikasta riippumaton työ nousevat, uskoo Kanerva.

Hänen mukaansa koronakriisi on asettanut organisaatiot ja Suomen valtion "selviytymisen mielenmaisemaan".

Kansakunnan suunta voi olla yhteinen, mutta on selviytymismaisemassa haasteensakin.

– Jos 110 prosenttia menee selviytymiseen, jääkö tulevan rakentaminen nollaan? Suomi voi pärjätä vain, jos oppimiseen panostetaan koulun lisäksi myös työssä. Nyt sitä on tapahtunut, kun digitaaliset alustat ovat tulleet tutuiksi niillekin, jotka ovat aiemmin väistäneet niitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kanerva puhuu lean-valmentajana toiminnan järkevöittämisestä. Lean-ajattelun ytimessä on turhan tekemisen poistaminen.

– Säästämme hemmetistä jo siinä, kun emme aja töihin päivittäin. Omalla kohdallani koronan myötä on käynyt niin, että kaikki fyysiset valmennustilaisuudet ovat tippuneet ohjelmasta pois. Kaikkea ei voi korvata etätöillä, mutta ainakin voi yrittää.

Etätöissä työntekijän itseohjautuvuutta koetellaan. itseohjautuvuudessa luotetaan ihmisen haluun tehdä asiat hyvin.

Lähtökohtana on työntekijöiden vahva vapaus.

Kalle Soukalla on näkemys siitä, miksi it-alalla kuljetaan etätyökehityksen kärjessä.

– Alalla on kovaa kilpailua työntekijöistä. Jos aikoo pärjätä, täytyy tarjota aika kovia etuja. Uusia toimintatapoja on otettu rohkeasti käyttöön, kun työpaikoista halutaan muokata houkuttelevia. Kulttuuri kokeiluille on ollut vapaa.

Kun Soukka on niin sanotusti toimistolla, lounaspaikkaan marssitaan yhdentoista aikoihin aamupäivällä. Kotioloissa ruoka lämpiää suurin piirtein samoihin aikoihin.

– Noudatan säännöllistä rytmiä. Päivä rytmittyy palaverien mukaan, kokouksia on 3–4.

Kaiken ytimessä on toimiva viestintä. Soukalle tärkeimpiä tiimityössä ovat pikaviestintäsovellukset, etenkin Microsoft Teams ja Slack.

– Jos haluan läsnäolon tuntua, laitan kameran päälle. Kuulokemikrofonien kanssa on joskus aluksi säätöä, mutta sen yli pääsee nopeasti. Kun työ vaatii keskittymisrauhaa, jään kotiin ja annan kissojen pyöriä jaloissa.

//30.3. kello 6.51, 7.19 Muokattu otsikkoa.

Fakta

Kiinalaiset tehokkaina

Kiinassa mitattiin vuonna 2015 matkatoimiston puhelinkeskuksen työntekijöiden tehokkuutta. Tuottavuus etätöissä kasvoi keskimäärin 13 prosentilla. Se johtui muun muassa taukojen ja sairauspäivien vähentymisestä ja mukavammasta työympäristöstä.

Uusi työaikalaki vastaa työelämässä tapahtuneisiin muutoksiin, kuten ajasta ja paikasta riippumattoman työnteon yleistymiseen. Työpaikoilla voidaan sopia entistä väljemmin liukuvasta työajasta, joustotyöajasta ja työaikapankin käyttöönotosta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä