tiistai 26.5.2020 | 06:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Lopputulosta vaikea ennustaa – Pandemialla on joka tapauksessa iso vaikutus tulevaan liigakauteen: leikkauksia ja joustoja tarvitaan kaikilta, sanoo Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho

Juha Savela
La 28.3.2020 klo 20:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Iso ja arvaamaton.

Siinä kahteen sanaan tiivistettynä Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Ahon arvio koronaviruspandemian vaikutuksesta jääkiekon SM-liigan tulevaisuuteen. Pandemian vaikutukset murjovat liigaseurojen taloutta ja se heijastuu myös pelaajapolitiikkaan. Monen muun seurannaisvaikutuksen lisäksi.

– Kriisin lopputulosta ei kukaan pysty ennustamaan. Se on selvää, että leikkauksia tulee joka puolella. Kun tulovirrat pienenevät, sillä on seurannaisvaikutuksia kaikkeen. Joustoja tarvitaan jokaiselta ensi kaudella ja pitempäänkin, Aho sanoo.

Aho edustaa yhtä Liigan vakavaraisinta seuraa, mutta Kärpätkään ei ole suojassa vaikutuksilta.

– Kärpillekin tulee taloudellisesti takkiin. Kokosimme joukkueen, jolla oli tarkoitus ja mahdollisuus menestyä tänäkin keväänä. Nyt esimerkiksi pudotuspelituotot jäävät saamatta. Se tuntuu, vaikka Kärppien taloudellinen pohja on vakaa.

Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunen arvioi Kalevan haastattelussa (24.3.) seuran kokevan kauden keskeytyksestä noin 300 – 500 000 euron tappion. Toisen mokoman tappiota tuo, jos kärppäkonserniin kuuluva Qstock-festivaali jää heinäkuun lopulta järjestämättä. Kärppien tilannetta helpottaa vahva talouspuskuri. Viime tilikaudella Kärpät teki 18,6 miljoonan euron liikevaihdolla 1,65 miljoonan euron tuloksen.

Työnsä puolesta Aho vastaa Kärppien pelaajahankinnoista. Tällä hetkellä Kärpillä on julkaistuna 18 pelaajasopimusta (kaksi maalivahtia, seitsemän puolustajaa ja yhdeksän hyökkääjää).

– Tulevan kauden suhteen tilanne on hyvä. Enemmän huolettaa itse pandemia ja sen seuraukset. Urheilullisella puolella taas se, milloin päästään uudella joukkueella harjoittelemaan.

Aho lisää nimiä paljastamatta, että Kärpillä on muutamia sopimuksia julkaisematta. Yksi todennäköinen uusi nimi on Pelicansissa ja loppukauden Färjestadissa pelannut Aleksi Mustonen. Kärppien kärkihankintojen piiriin on huhuttu lukeutuvan myös SKA Pietarissa viime kaudella pelannut Joonas Kemppainen ja HPK:n Cody Kunyk. Tällä erää sopimusneuvottelut on tosin pantu jäihin.

Urheilutoimenjohtaja Aho lisää, että markkinat ovat yleisestikin hiljenneet.

– Tällä hetkellä kaikki on aika lailla jäissä. Liikehdintää ei ole juuri mihinkään suuntaan. Tilanteen vuoksi eletään hiljaista ja epävarmaa aikaa. Harva seura tekee tällä hetkellä hankintoja. Jos jotain julkaistaan, julkaistaan jo aiemmin tehtyjä sopimuksia. Varmasti menee pidemmälle kesään ennen kuin jotain alkaa tässä suhteessa tapahtua.

Näin käy, kun seurojen tulovirrat ovat katkenneet. Liigaseuroilla ei ole rahaa, eikä sen myötä tarkoituksenmukaistakaan tehdä sopimuksia.

Jos elettäisiin normiarkea, Harri Ahokin jännäisi näinä päivinä Kärppien pudotuspelejä.

– Onhan tämä uusi ja outo tilanne, jossa on totuttelemista. Jääkiekko ja kaikki urheilu loppui kuin seinään. Nyt on tullut tehtyä töissä niitä hommia, joita yleensä ehtii tekemään toukokuussa.

– Kieltämättä on tyhjä olo. Eniten harmittaa pelaajien puolesta, sillä pudotuspelit ovat yleensä heidän tähtiaikaa. Mutta ymmärrän täysin nämä rajoitustoimenpiteet ja sen, että niitä noudatetaan pandemian voittamiseksi, Aho muistuttaa asioiden tärkeysjärjestyksestä.

Valtava lovi liigaseurojen talouteen

Juha Savela

Koronaviruspandemia koettelee siis rajusti suomalaisen joukkueurheilun suurinta toimijaa. Liigaseuroista Porin Ässät julkisti perjantaina verkkosivuillaan kattavan ja koruttoman selvityksen pandemian vaikutuksesta seuran talouteen.

Ässät arvioi tulevan kauden liikevaihtonsa laskevan noin 1,3 miljoonalla eurolla pandemian takia. Liikevaihdon lasku noin 20 prosentilla johtaa huomattaviin paineisiin laskea kustannuksia ja kehittää myyntiä, Ässien kotisivuilla todetaan.

Porilaisseuralla on ensi kaudelle 23 pelaajasopimusta. Ässät ei aio tehdä uusia sopimuksia pandemian aikana.

Ässät ei suinkaan ole yksin vaikeuksissa. Yt-neuvotteluista ovat tähän mennessä liigaseuroista ilmoittaneet jo Rauman Lukko, Lahden Pelicans, Lappeenrannan SaiPa, JYP ja KalPa.

Pelaajamarkkinoille tilanne heijastuu myös sitä kautta, etteivät suomalaisseurat pysty kilpailemaan tähtipelaajistaan. Esimerkiksi vahvan kauden pelannut Rauman Lukko menettää pistepörssin voittaneen ja SM-liigan parhaana pelaajana palkitun Justin Danforthin KHL:ään. Lukko menettää myös tehokkaat ruotsalaiset Pathrik ja Ponthus Westerholmin SHL:ään Malmöön. Sama tilanne on todennäköisesti edessä myös Kärpillä, joka ei voi kilpailla KHL-seurojen kanssa Jakub Krejcikistä.

Tilanteesta seuraa, että käytännössä kaikki liigaseurat lisäävät omien tai muiden seurojen lupaavien junioreiden osuutta joukkueissaan. Se on näkynyt jo julkistettujen pelaajasopimusten nimilistoista.

Ensi kauden pelaajasopimukset

Ohessa listaa jo julkistetuista ensi kauden uusista pelaajasopimuksista (suluissa pelaajan edellinen seura). Lähteenä liigaseurojen verkkosivut. Tilanne 28.3.

HIFK: Ei julkistettuja uusia sopimuksia.

HPK: Ville Koistinen (Sparta Praha, Tshekki), Jesse Mankinen (Pelicans), Harri Kainulainen (K-Vantaa), Eemeli Räsänen (Jokerit), Daniel Mäkiaho (K-Espoo U20),

Ilves: Taavi Vartiainen (Pelicans), Joni Ikonen (KalPa), Santeri Airola (SaiPa/Ketterä).

Jukurit: Anssi Löfman (SaiPa), Teemu Pulkkinen (NCAA, USA), Otto Mäkinen (Koovee), Mikael Saha (K-Vantaa), Kristian Afanasjev (IPK), Atte Mäkinen (Rouen, Ranska).

JYP: Patrik Puistola (Tappara), Severi Lahtinen (Pelicans), Samuel Helenius (Jokerit U20), Mikko Salmio (Ässät), Joni Jurmo (Jokerit U20), Aleksi Salonen (TPS).

KalPa: Miska Humaloja (Kärpät), Juuso Mäenpää (Jokerit U20).

KooKoo: Victor Brattström (Timrå, Ruotsi), Aleksi Ainali (Sport), Teemu Engberg (HIFK), Ahti Oksanen (Jokerit).

Kärpät: Ei julkistettuja uusia sopimuksia.

Lukko: Ei julkistettuja uusia sopimuksia.

Pelicans: Ei julkistettuja uusia sopimuksia.

Tappara: Dominik Hrachovina (Bili Tygri Liberec), Santtu Kinnunen (Pelicans), Kari Piiroinen (OHL, Kanada), Jiri Pärssinen (TPS U20), Petteri Puhakka (Kärpät U20), Jere Henriksson (Jokerit U20), Niko Huuhtanen (K-Espoo U20).

TPS: Ei julkistettuja uusia sopimuksia.

SaiPa: Filip Krivosik (HPK), Ville Petman (Lukko), Jaakko Lantta (Ketterä), Joel Olkkonen (Ketterä).

Sport: Aleksi Mäkelä (Kärpät), Olli Vanttaja (Kärpät U20), Jonne Virtanen (Herning, Tanska), Niclas Lucenius (HPK/Düsseldorf, Saksa), Patrik Karlkvist (MODO, Ruotsi),

Ässät: Ei julkistettuja uusia sopimuksia.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »