sunnuntai 31.5.2020 | 18:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Pelastetaan koronan kurittamat yritykset – Tarvitaan laki koronaviruksen aikana muodostuvien juoksevien kulujen nollaamiseksi

Kalevi Rantanen Kokkolan Lohtaja
Su 29.3.2020 klo 17:10

Olin Joensuussa aikeissa pystyttää myyntipaikan Joensuun Suurmarkkinoille. Ne oli tarkoitus pitää urheiluhallissa. Edeltävänä päivänä hallituksen suositus olla järjestämättä yli 500 hengen yleisötilaisuuksiea muuttui vaatimukseksi yhden yön aikana ja markkinatkin peruttiin. Nehän siis eivät koskaan ole yleisötilaisuuksia: kukaan ei hurraa loistavasti suoritetulle ostotapahtumalle ja muodosta katsomossa aaltoja. Silti jostain syystä markkinat on peruttu, vaikka muuten kaupat saavat toimia.

Tämä linjaus veti maton talouden jalkojen alta. Lisälinjaukset kymmenen hengen kokouksista sekä baarien ja kahviloiden sulkemisesta ovat vaikuttamassa valtaisaan konkurssiaaltoon ja taloudelliseen ahdinkoon. Näiden linjausten ja lisänä liikkumisrajoitusten kanssa tulevat kumulatiiviset vaikutukset kaikkeen talouteen olemaan todella huomattavat. Miten suuri pudotus on, tullenee olemaan kertaluokkaa pahempi kuin 1990-luvulla. Silloin pelastettiin pankit. Viis siitä kuinka yrityksille ja kotitalouksille kävi, pankit saivat avun ja voivat nyt hyvin. Pelastetaan siis nyt yritykset ja kotitaloudet.

Hallituksen mahdollisuudet ovat rajattomat, varsinkin nyt poikkeusoloissa. Koska hallitus on jo tehnyt päätökset jotka tekevät mahdottomaksi hyvin monilta yrityksiltä normaalin toiminnan, monissa tapauksissa jopa estäen sen kokonaan, tulee hallituksen nyt tehdä pikapikaa lait, jotka auttavat yrityksiä.

Ehdotankin seuraavaa: Koska korona viruksen poikkeustoimet kurittavat yritystoimintaa ja kotitalouksia estäen normaalin toiminnan, halitus laatii poikkeuslain jolla määrätään kaikki koronaviruksen aikana muodostuvat juoksevat kulut nollatuiksi. Eli liikehuoneistojen vuokrat annetaan anteeksi poikkeustilan ajalta, myös vakuutusmaksut, lainanlyhennykset ym. Suljetaan silmät koronan ajalta, ja aletaan samasta tilanteesta elämään edelleen kun poikkeustila lakkaa.

Näillä toimilla meillä on vielä yrityksiä koronan jälkeenkin. Toki osa kaatuu ja seuraa työttömyyttä, mutta hyvin paljon jää näin jäljelle. Avainasemassahan on ne aiemmin pelastetut pankit. Pankkien kädenojennus näillä mm. lainojen perinnän jäädytyksillä edesauttaa talouden ahdingosta selviämistä.

Tämä on oma ehdotukseni poikeustilan jälkeisestä kurimuksesta selviämiseen. Koronan aiheuttama poikkeustila ei kestä iäti. Koronan tarttumiselta taikka siitä tervehtymiseltä minäkään en välttämättä selviä.

Pankkien kädenojennus näillä mm. lainojen perinnän jäädytyksillä edesauttaa talouden ahdingosta selviämistä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »