Paikallisuutiset

Urheilulääkäri Pippa Laukka on huolissaan mielenterveysongelmien kanssa kamppailevista ihmisistä – Pandemian vaikutus ihmisten mielenterveyteen ei näy ulkopuolisille: "Tällaisena aikana arjen normaalit valinnat nousevat erityisen tärkeiksi"

Helsinkiläinen liikuntalääketieteen erikoislääkäriPippa Laukka on ollut parin viikon eristyksessä tullessaan työreissultaan Kyprokselta. Aluksi tilanne järkytti häntä, kun kaikki tapahtui niin nopeasti, mutta lopulta tilanteeseen sopeutui.

Viime viikkojen aikana Laukka on siirtynyt työskentelemään yksityiseltä puolelta julkisen terveydenhuollon piiriin. Hänen 25-vuoden lääkäriuransa aikana tämä on toinen poikkeustila Suomessa. Vallitseva tilanne muistuttaa häntä vuosituhannen vaihteessa olleesta lääkärilakosta. Tuolloin sairaalassa työskennellyt Laukka kuvaa sairaaloiden valmiustilaa samanlaiseksi kuin nyt.

– Lääkärilakonkin aikana hoidettiin ainoastaan kiireellisiä tapauksia ja kiireettömät siirrettiin pois niiden alta. Tällä hetkellä ihmiset jopa pelkäävät lääkäriin tulemista. Suuri huolenaihe minulla onkin ihmisistä, jotka tarvitsisivat nyt apua, mutta eivät uskalla lähteä lääkäriin, hän toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Laukan mukaan tämänhetkinen terveydenhuolto tekee aaltoliikettä. Häntä mietityttääkin, mitä tapahtuu, kun ei-kiireelliset tapaukset alkavat kuormittaa terveydenhuoltoa. Hänen mielestään nyt täytyisi miettiä erilaisia keinoja ylläpitää vuorovaikutusta potilaisiin, etteivät kaikki tapaukset kaadu jossain vaiheessa kerralla syliin.

Perustarpeet alkavat näytellä suurempaa roolia kuin tasapainoisessa arjessa. Pippa Laukka Liikuntalääketieteen erikoislääkäri
Urheilulääkäri Pippa Laukka kehottaa ihmisiä pitämään arjen rutiineista ja tutusta rytmistä kiinni, sillä se auttaa elimistöä keräämään lisää voimavaroja.
Urheilulääkäri Pippa Laukka kehottaa ihmisiä pitämään arjen rutiineista ja tutusta rytmistä kiinni, sillä se auttaa elimistöä keräämään lisää voimavaroja. Kuva: Emilia Kangasluoma

Erityisen huolissaan Laukka on kuitenkin mielenterveysongelmien kanssa kamppailevista ihmisistä. Eristäytyminen ja sosiaalinen etäisyys luovat uhkaa yksinäisyyden sekä masennuksen lisääntymiselle.

Ongelmana voi olla, ettei pandemian vaikutus ihmisten mielenterveyteen näy ulkopuolisille ja heidän voi olla vaikea tunnistaa haasteita eristäytymisen vuoksi. Siinä vaiheessa, kun ihmisen perusturva järkkyy alkavat ääripään ilmiöt korostua.

– Perustarpeet alkavat näytellä suurempaa roolia kuin tasapainoisessa arjessa. Huonoa oloa ja hankalia tunteita saatetaan alkaa hallita esimerkiksi muuttamalla tuttuja syömistottumuksia tai vaikkapa liikkumalla hyvin paljon tai sitten ei ollenkaan, Laukka kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pippa Laukka.
Pippa Laukka. Kuva: Emilia Kangasluoma

Urheilulääkäri kehottaakin ihmisiä pitämään arjen rutiineista ja tutusta rytmistä kiinni, sillä se auttaa elimistöä keräämään lisää voimavaroja. Tällaisena aikana arjen normaalit valinnat nousevatkin erityisen tärkeiksi.

– Konkreettinen etätyön tauottaminen esimerkiksi kevyellä taukojumpalla tai kävelylenkillä aktivoi huomaamatta kehoa sekä mieltä ja edesauttaa palautumista. Kotioloissa ei ylimääräisiä askeleita tule, jos niitä ei erikseen ota, Laukka muistuttaa.

Jokaisen kannattaisi valita muutama asia omassa arjessa, joihin kiinnittää huomiota. Esimerkiksi säännöllinen ateriarytmi ja suolan käyttö voisivat olla hyvä tarkkailunkohde, koska niillä on iso vaikutus jokaisen terveyteen. Liikunnassa kannattaa taas valita aktiviteetti, joka sopii itselle sekä tähän eristäytymisaikaan ja toteuttaisi sen sitten päivittäin.

Etätyötä voi tauottaa mielekkäällä liikunnalla.
Etätyötä voi tauottaa mielekkäällä liikunnalla. Kuva: Emilia Kangasluoma

Laukka kuitenkin uskoo, että korona-ajan jälkeen arvostus normaalisti saatavilla oleviin asioihin nousee. Ehkä nuoret osaavat arvostaa koulua sekä kavereiden näkemistä enemmän ja aikuistenkin arvostus kunnallisiin palveluihin lisääntyy, sillä aiemmin niitä on pidetty ehkä jopa hieman itsestäänselvyytenä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hinta tästä kaikesta on kuitenkin aika kova, niin ihmisten terveydellisestä kuin taloudellisesta näkökulmasta.

– Tämä on kuitenkin todella rankka opetus, niin en voi ajatella, että tämä olisi millään tavalla hyvä asia, mutta aina voi löytää hyviä vaikutuksia. Nyt on kuitenkin vaikea arvioida seurauksia. Vasta vuosien päästä pystymme arvioimaan sen, kuinka paljon tämä todellisuudessa vaikutti ihmisten hyvinvointiin sekä talouteen.

Laukan mukaan jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa, on sitten terveydenhuollon ammattilainen tai ei. Vain yhdessä tämän yli selvitään. Jokainen pystyy miettimään, miten omalla kohdalla voi auttaa ikäihmisiä sekä riskiryhmäläisiä voimaan hyvin.

– Tämä ei ole turhaa hössötystä, vaan kyse on oikeasti ihmishengistä. Jossain vaiheessa tämä kaikki on ohi, Laukka toteaa.

Kenen tai keiden hyvinvoinnista sinä olet huolissasi? Miten esimerkiksi mielenterveysongelmaisia voisi auttaa tässä tilanteessa? Kommentoi juttua! Muista asiallinen esitystapa.

Kuka?

Pippa Laukka

Pippa Laukka s.1970 Helsingissä

Asuu aviomiehensä ja kolmen lapsen kanssa

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri

Naisten jalkapallomaajoukkueen lääkäri vuodesta 2010

Olet mitä syöt- ohjelman asiantuntija ja juontaja

Helsingin Sanomien kolumnisti

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä